delirul incapsulat crux publishing
O carte steampunk românească, o perlă rară
În ianuarie 27, 2016 | 0 Comentarii

delirul-incapsulat-site-crux

“We’ve got a steampunk revolution

We’re tired of all your so-called evolution

We’ve darted back to 1886”

(Abney Park)

Undeva în adâncurile SFului, neașteptat, am găsit o perlă rară, o carte steampunk românească. Entuziasmul meu a crescut până la lună și acolo a rămas, de la prima pagină, până la ultima. Vorbesc despre Delirul încapsulat al lui Florin Pîtea, primul volum din seria “Cartea cu scoarțe de argint, ferecate”, titluri impresionante cu conținut pe măsură.

Romanul este într-un format atipic, capitolele sunt de fapt povestiri și nuvele cu subiect diferit, însă cu personaje comune, fiecare asumându-și un rol secundar sau principal, după nevoile firului narativ. Avem parte de un serial steampunk în scris, iar personajele sunt memorabile și excentrice – genul pe care ti-ai dori foarte tare să le cunoști sau să lucrezi alături de ele. Mai exact, să pui la cale bazele telefoniei mobile împreuna cu dr. Victor Rammstein, să călătorești cu scopul de a destabiliza o națiune alături de agentul Bon d’Age, sau să participi la prima partida de badminton, un sport proaspăt inventat de către nimeni altcineva decât Lady Badminton.

Acestea sunt doar câteva dintre personajele ce populează romanul. Îi vom mai întâlni pe Pălărierul Nebun – dar vindecat –, pe Jean D’arc Electrique, pe contele de Tuna Sandwich, o mecanoidă cu aspect revoluționar, toți la fel de pestriți precum le este și numele. Povestea cu mecanoida, botezată de către dr. Rammstein Fecioara de Fier Forjat, este preferata mea. Cei doi încearcă să fugă de creditorii savantului, însă printr-o întâmplare nefericită numai mecanoida reușește să urce la bordul navei ce o va conduce în portul Nuyi Bayi. Acolo este inițiată de Tatae-sana în lupta cu arcul, ceremonia ceaiului, dar și în artele parțiale (sic), în timp ce savurează niște tsuykutsa și câștigă un război – toate acestea pentru a se putea întoarce să își salveze stăpânul din ghearele creditorilor.

Ceea ce atrage atentia in mod deosebit la această carte steampunk românească este jocul vivace cu cuvintele. Autorul surprinde în fiecare povestire prin inventivitatea calambururilor, atmosfera creată este amuzantă și prietenoasă, iar momentele în care te vei surprinde pufnind în ras vor fi dese. Deși ca gen literar aparține unei nișe bine definite, Delirul încapsulat nu se adreseaza doar fanilor steampunk. Mai mult, romanul ajută la relaxare (indiferent de vârstă și de preferințe literare) și favorizează o detașare totală de lumea în care trăim.

Societatea goreniană, aflata în plină revoluție industrială, așa cum este imaginată de autor, pare scoasă din joben, însă stilul  nrativ este dinamic și foarte viu. Repede vei fi atras în intrigile și problemele personajelor, iar la final vei căuta peronul 9 ¾ de la gară și formularul-tip pentru a te înscrie în “Clubul pentru explorări și experimente” din care fac parte personajele principale, pentru a trăi și a te avânta și tu prin Gorena, creându-ți propria aventura călătorind într-un zeppelin împreună cu un mecanoid ce poate vorbi.

Sper că mulți dintre voi ați citit deja această superbă carte steampunk românească. Și dacă nu, ce mai așteptați?