3 cărți de citit la mare: spune-ne cum te distrezi ca să-ți spunem ce să citești
În iulie 12, 2017 | 0 Comentarii

Când ajungi la mare în vacanță întreaga lume pare să fie a ta. Posibilitățile de relaxare și distracție sunt nelimitate și desigur că vei vrea să încerci câte puțin din fiecare. Data trecută ți-am prezentat 3 cărți de citit la mare dacă ești genul care iubește să se bronzeze pe plajă și să se răsfețe cu o baie răcoroasă. La cererea publicului, continuăm acel articol cu încă trei propuneri pentru iubitorii de mare, soare și divertisment. Iată așadar trei cărți de citit la mare în funcție de cum preferi să îți petreci vacanța pe litoral.

1. Metamorfoze – antologie autori străini clasici – dacă tot ce îți dorești este să te coci la soare pe plajă

carti de citit metamorfoze autori straini

Poate știai, sau poate acum afli, dar colecția de povestiri și nuvele Metamorfoze este construită în jurul temei licantropiei. Nicicând vârcolacii nu au fost mai impresionanți, atrăgători și misterioși precum au fost descriși în operele lui Rudyard Kipling, Sir Arthur Conan Doyle, Guy de Maupassant, Algernon Blackwood, Walpole, Robert E. Howard, Saki și alții.

De ce zicem că acest volum este perfect pentru cei care merg la mare pentru a se relaxa pe plajă? Pentru că atmosfera acestor povești clasice îți va da fiori pe spate. Să nu uităm că aceste povestiri au fost semnate prin anii 1800-1900, așa că stilul lor este inconfundabil.

Poți să rătăcești cu imaginația prin castelul lui Dom Vincente da Lusto pentru a da de urma unui vârcolac, poți să îți petreci o seară de iarnă geroasă în India de Nord alături de polițistul Strickland pentru a participa la un ritual de eliberare a unui om de influența unei fiare, poți să te lupți alături de doctorul Armitage pentru a-l salva pe tânărul Barrington Cowles din ghearele (reale? metaforice?) ale domnișoarei Northcott – cu adevărat o femeie fatală pentru toți cei care se îndrăgostesc de ea și, în sfârșit, poți să fii alături de un băiețel inocent care încearcă să supraviețuiască în conacul unchilor săi excentrici.

cărți de citit vârcolaci

Pe lângă toate acestea, vei avea surpriza de a găsi în acest volum și două comori ale literaturii române moderne: povestirea Lenore Arras, semnată de scriitorul Oliviu Crâznic, reprezentant al goticului contemporan, și povestirea Misterele din Sparktower de Șerban Andrei Mazilu – o povestire ce leagă acțiunea din romanele Anotimpul pumnalelor și Jocul necromanților, un dark fantasy cu accente de gotic și neo-romantism care îți va da fiori.

Colecția Metamorfoze este una dintre acele cărți de citit când stai pe plajă și cauți cu imaginația locuri și întâmplări nemaipomenite care să îți facă pielea de găină. Mare grijă, repetăm, la crema de protecție solară, căci vei fi atât de transportat în aceste lumi fantastice, încât este posibil să uiți să pleci de pe plajă.

2. Pangeea, toamna de Răzvan T. Coloja – dacă ești în căutarea timpului pierdut în Vama Veche

cărți de citit la mare pangeea-toamna

Vama Veche poate că nu mai este ce a fost (pentru nostaligici), dar are încă un farmec ce îi atrage pe toți acolo ca un magnet. Dacă ești tipul de boem pentru care vacanța la mare înseamnă petrecutul nopților pe plajă cu prietenii, cu o chitară, niște bere și un foc de tabără, atunci romanul Pangeea, toamna, te va ajuta să intri mai bine în atmosferă și să recreezi acele momente de dolce far niente când numai cerul înstelat și discuțiile despre Artă sunt tot ce contează.

Undeva, pe planeta Pământ, oameni ca și tine trăiesc laolaltă într-o colonie de artiști. Sunt puțin nebuni, puțin inadaptați, puțin cinici, puțin dezabuzați – dar toți înțeleg lumea pe care o trăiesc și nu le place. Citind cartea, poți simți mirosul vopselelor pe pânză, poți auzi declicul aparatului de fotografiat, poți simți poezia născându-se pe foi de caiet goale. În Pangeea totul este permis iar Arta – într-un etern conflict cu consumerismul și mediocritatea – devine personaj principal și leitmotiv pentru oameni atât de diferiți, dar atât de asemănători deopotrivă.

carti de citit la mare

Un roman liric, hipnotic, profund, Pangeea, toamna te va face să te simți acasă fie că Vama Veche reprezintă pentru tine suprema evadare, fie că este sinonimă cu polul distracției de pe litoral. Volumul te va surprinde și te va face să treci prin toate stările și emoțiile posibile, iar pentru un artist, asta este o experiență de viață obligatorie.

Pangeea, toamna este una dintre acele cărți de citit rare, de care dai o dată în viață, al cărei mesaj te va pune pe gânduri și a cărei poezie te va inspira și îți va da un motiv bun să cauți sensul tuturor lucrurilor în sunetul zbuciumat al valurilor, în noaptea nesfârșită, în ascuțimea scoicilor zdrobite la mal și în poezia nesfârșită a mării.

3. Povestiri de la marginea realității de Dan Rădoiu – dacă la mare tot ce vrei este să te distrezi făcând de toate

carti de citit la mare dan-radoiu-povestiri-de-la-marginea-realitatii1

Indiferent dacă ajungi la mare în țară sau străinătate, așa cum ziceam, posibilitățile de distracție devin infinite. Dimineața pe plajă, după prânz o sesiune de explorare turistică a noilor locuri pe care le vizitezi, poate niște cumpărături, o ieșire cu prietenii la masă, apoi o petrecere și, de ce nu, o baie în mare după asfințit. Unde mai este loc de citit în tot acest program încărcat?

Ei bine, volumul Povestiri de la marginea realității se adresează tuturor celor activi care vor mai mult decât să se perpelească la soare pe șezlong sau la piscină. În primul rând, povestirile sunt scurte, așa că le poți citi între două activități, înainte să ieși la cină, sau seara la culcare după ce te întorci din oraș. Vei avea astfel parte de perle (mai mici sau mai mari) de literatură ce îmbină fantasticul cu realismul magic și umorul, într-un cocktail perfect pentru orice escapadă vara la mare.

cărți de citit în vacanță la mare

  • Vei da de câteva povestiri cu iz mistery și horror pe care le poți citi pe plajă ca să te răcorești între două băi în mare;
  • vei da de o poveste lirică și feerică, tocmai bună ca să intri mai ușor în atmosfera de romantism al apusurilor de soare pe plajă trăite în doi;
  • vei da de câteva povestiri comico-absurde, perfecte pentru a îți provoca imaginația: cum ar fi să te întâlnești cu o fantomă prietenoasă care să îți țină o lecție de istorie în muzeul pe care îl vizitezi și cum ar fi să găsești pe fundul mării lampa lui Aladin data viitoare când mergi la scufundări? Ce se întinde dincolo de intersecția aceea eterică dintre mare și cer? Este o scoică o simplă scoică, sau ascunde ea mai multe mistere nebănuite?

Volumul Povestiri de la marginea realității este una dintre acele cărți de citit care devine ingredientul secret al unei vacanțe reușite la mare. Te vei înfiora, te vei amuza copios, vei învăța că și cele mai banale lucruri sau persoane pot ascunde universuri întregi de taine și vei putea să te bucuri de toate acestea în porții mici, concentrate, așa cum trebuie să fie esențele tari.  

Tu ce cărți de citit iei la mare? Preferi ceva care să îți dea fiori mai reci pentru a compensa canicula? Poate vrei un roman de atmosferă al cărui ritm să se sincronizeze perfect cu legănatul infinit al valurilor? Sau vrei o doză de amuzament concentrat care să te țină în priză între două sesiuni de plajă și distracție?

Găsești toate aceste cărți de citit și savurat la târgul Valuri de Carte de pe faleza Cazino Constanța, la noi pe site (cu reducere) și în librăriile partenere! Vacanță plăcută și spor la lectură!

Scrie un răspuns