aer si msbp de razvan t. coloja
Aer și MSbP – un studiu asupra abisurilor minții umane
În mai 21, 2018 | 0 Comentarii

Dacă este luni, este articolul semnat de George Cornilă! Astăzi despre volumul Aer și MSbP de Răzvan T. Coloja.

Există cărți care te lasă indiferent. Nu ai ce să le reproșezi propriu-zis, însă nici nu poți spune că ți-au plăcut. Încă dinainte să citesc „Aer și MSbP” am fost avertizat că aceasta nu mă va lăsa indiferent. Este un avertisment cu care, la rândul meu, vin în întâmpinarea viitorilor cititori ai acestei cărți. Fie că îți va plăcea sau nu, „Aer și MSbP” te va bântui precum un roman de Palahniuk. Mai mult decât o poveste de dragoste, cartea lui Răzvan T. Coloja este un studiu asupra abisurilor minții umane.

Scriitor și publicist, cu studii de Psihologie, Sociologie și Informatică, cu o predilecție pentru proza psihologică și ficțiunea transgresivă, coborând spre macabru, Coloja a debutat cu aproape un deceniu în urmă cu romanul „Fabrica de furnici”, publicând apoi „Recolta roșie” (reeditată de Crux Publishing în 2017), „Soldați ai terebentinei(distins cu Premiul Special pentru Proză în cadrul Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”), „Pangeea, toamna” și romanul în discuție.

Gândită cu o doză însemnată de empirism, având pe alocuri răceala unei analize medicale sau a unui calcul matematic, poate rigoarea unui limbaj de programare, scriitura lui Coloja izbucnește în puseuri care lasă urme ca fierul încins, împrăștiindu-se în întreaga-ți ființă, ramificându-se, ca o durere de nerv. Citisem într-o recenzie că autorul este subtil, însă eu am simțit cartea în întregul ei mai degrabă ca o intervenție chirurgicală, însă nu una săvârșită cu o tăietură abia simțită de bisturiu, sub anestezie, ci cu o lamă zimțată — ascuțită, dezinfectată —, pe viu. 

Avem de-a face cu un stream of consciousness (atât constructul literar, cât și cel psihologic) străbătând o proză tulburătoare, cu prăbușiri în defetism și nihilism, având drept personaje pe cei pe care îi considerăm fără condescendență ca fiind altfel, ca fiind speciali și care resimt permanenta nevoie de a simula normalitatea oficială într-o societate cu definiții ambigue. Ceea ce face romanul lui Coloja greu de digerat este faptul că așa-zisa nebunie a personajelor sale reflectă brutal nebunia noastră.

aer-si-msbp

Aer și MSbP” este un roman despre așa-numite defecte, despre incapacitatea de a face față lumii alienante, despre nevoia de iubire, încredere, siguranță, împlinire, despre acele reziduuri depuse într-un cotlon întunecat al creierului și pe care încercăm cu disperare să le ignorăm, să le ascundem prin a duce o viață în care ne mințim că suntem superiori pornirilor noastre, deasupra spaimei teribile în fața absenței sensului existențial, în fața vidului, peste nevoia de iubire și de a fi salvați, peste imperativul de a ne simți vii.

Nu este o carte doar despre tulburări psihologice, despre psihoză și Munchausen syndrome by proxy, despre compulsie și disociere, ci este este una deopotrivă despre iubiri toxice, despre leacuri și izbăvire, despre bariere impuse de terți și despre măștile cerute pentru a fi acceptați, despre strigăte disperate și totuși mute, despre inadaptare și emoții violente, despre anxietate, control, atacuri de panică și convulsii, despre strădania omului de a se simți important într-o lume în care individul nu mai contează.

Avem în față, înșirată în litere și în cifre, o lume redusă la individ și la nevoile sale primare, ignorate și blamate, pentru satisfacerea cărora suntem dispuși să punem un picior tremurând peste pragul morții.

Aer și MSbP” este o carte pentru cei care simțim uneori că nu mai putem respira.

Scrie un răspuns