Am venit, am văzut şi ne-am apucat de citit Delirul încapsulat
În februarie 16, 2016 | 0 Comentarii

Colaboratoarea noastră Millie se întoarce în Revista Crux Publishing cu un „reportaj” realizat la fața locului cu ocazia lansării romanului modular Delirul încapsulat, o carte steampunk românească semnată de cunoscutul autor Florin Pîtea.

Înainte de a-i da cuvântul, trebuie să le mai mulțumim o dată partenerilor noștri de la Magazinul Red Goblin pentru găzduire și pentru excelentul profesionalism de care au dat dovadă în organizarea acestui eveniment. Ca de obicei, comunitatea geek este la înălțime! Și acum să intre în scenă Millie!

Lansare Delirul încapsulat, primul volum din seria Cartea cu scoarțe de argint, ferecate

Sâmbătă după-amiază pe 13 februarie am ieşit cu familia Crux, formată nu doar din Andreea Sterea şi Şerban Andrei Mazilu, cât şi din scriitorii şi cititorii fideli ai editurii deopotrivă, pentru a ne întâlni cu domnul Florin Pîtea şi a ne (re)familiariza cu al său roman “Delirul încapsulat”, primul volum din seria “Cartea cu scoarțe de argint, ferecate”.  

Cei care deja au parcurs (cu nesaţ) acest volum au plecat de acolo cu acelaşi sentiment – aşteaptă cu nerăbdarea unui copil crunt aţâţat continuarea mult promisă, iar ceilalţi au plecat cărând protector cartea semnată de către autor. Lor le promitem distracţie maximă alături de nişte personaje unice.

În atmosfera prietenoasă şi intimă din subsolul Red Goblin, perfectă pentru nişte geeks ca noi, am ajuns  să îl cunoaştem pe scriitorul Florin Pîtea. Am descoperit că umorul cu care este impregnată “Cartea cu scoarțe de argint, ferecate” îi este a doua natură, iar autorul este un povestitor fermecător chiar şi în afara propriilor cărti, aşa că am ascultat cu deosebită plăcere introducerea generoasă ce a precedat lecturarea a două fragmente din volumul in cauză şi am râs copios pe tot parcursul întâlnirii.  

Am învăţat două lucruri importante de la scriitor în urma acestei întâlniri. În primul rând, umorul este cea mai bună armă de a combate zilele plictisitoare sau triste, iar cu cât este mai absurd cu atât mai bine. De fapt, dacă eşti atent, descoperi că absurdul are nuanţe tulburător de reale pe alocuri. Agentul Bon d’Age, personajul central al povestirii “În slujba maiestății sale imperiale”, lucrează pentru o instuţie care de fapt nu există, însă are puterea de a destabiliza un guvern. Lady Badminton, dezamagită de soţul ei care a rămas la stadiul necizelat de semiotician, decide să devină schimbarea ce doreşte a o vedea în lume. Cu  fragmente din aceste două povestiri ne-a încântat scriitorul, dând viaţă personajelor sale, prin ton şi elocvenţă,  precum un maestru păpuşar.

A doua lecţie este faptul că dacă nu găseşti în librării şi biblioteci cartea pe care doreşti să o citeşti atunci înseamnă că trebuie să o scrii tu însuţi. “Cartea cu scoarțe de argint, ferecate”, un volum steampunk românesc de valoare, atât prin conţinutul captivant cât şi prin fidelitatea faţă de gen, reprezintă, după cum ne-a marturisit autorul, rezultatul acestei cugetări.

Am plecat de la Red Goblin după eveniment cu un zâmbet larg pe buze și o oarecare urmă de regret că timpul a trecut atât de repede, adica fix aşa cum rămai de altfel în urma lecturii volumului “Delirul încapsulat”.

Se vede că Millie s-a simțit foarte bine alături de noi și nu cred că mai este nevoie să îi spunem că o așteptăm cu drag și la celelalte evenimente Crux Publishing.

În încheiere, trebuie să le mulțumim și celor prezenți pentru că au dat curs invitației noastre. Scriitoarea Ana-Maria Negrilă ne-a atras rapid în universul steampunk al Delirului încapsulat vorbindu-ne despre umorul cărții, dinamica acțiunii, intertextualitate și numeroasele referințe culturale care pot fi găsite și savurate de către cititori. Șerban Andrei Mazilu a fost, ca de obicei, o prezență plăcută care a avut grijă ca toți invitații să se simtă bine.

Mai mult, ne-am bucurat să îi avem printre invitați pe scriitorii Alexandra Medaru și Mihai Alexandru Dincă (de la Secția 14) și pe trei dintre promotoarele culturale care nu ratează nici un eveniment Crux: Andra de la Reader’s Republic, Georgiana care scrie Jurnalul unei cititoare, și Leontina care semnează articolele de pe Just Other Things.

Ne-a făcut o mare plăcere să îi vedem printre noi și pe reprezentanții geekdom-ului autohton (IGN România) care au scris deja despre eveniment și succesul pe care îl are această carte steampunk românească dar și pe câțiva dintre colaboratorii și cititorii fideli ai editurii: Alex Sutiu, Vladimir Belciug, Mădălina Peicea și alții.

Spor la citit Delirul încapsulat și ne vedem la următorul eveniment Crux Publishing! Dacă doriți să achiziționați volumul, nu uitați că transportul este gratuit!

Scrie un răspuns

  • []