Colega noastră Millie ne povestește astăzi cât de mult i-a plăcut romanul Anotimpul pumnalelor, semnat de Șerban Andrei Mazilu. Un roman dark fantasy cu elemente de clockpunk, amintind de scrierile lui Steven Erikson și de jocuri video moderne (precum Dishonored), volumul se află în Top 3 cele mai bine vândute cărți ale editurii Crux Publishing (alături de volumul Ceasul fantasmelor, de Oliviu Crâznic și de Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, de Florin Pîtea). Dar să vedem ce are Millie de spus…
Cu ce anotimp dintre cele cunoscute se aseamănă Anotimpul pumnalelor? Ei bine, are tăişul gerului de iarnă şi copiază fidel atmosfera apăsătoare şi gri a toamnei, praful de puşcă şi cuţitele ard carnea precum soarele văratic, însă dacă priveşti atent poţi observa cum vântul schimbării dezmiardă mugurii speranţei proaspăt încolţiţi, ca în prag de primăvară.
Romanul lui Şerban Andrei Mazilu, o poveste cu elemente de fantasy, ocultism, steampunk şi chiar horror, este mult mai complex decât pare la prima ocheadă şi trebuie citit pe îndelete. De fapt, stilul minuţios te va face să trăieşti totul în detaliu, de la disperarea victimelor, la beţia puterii celor aflaţi temporar sau poate chiar definitiv în avantaj, de la ameţeala resimţită în urma luptei corp la corp, până la arsura provocată de tăişul lamei asupra pielii vulnerabile.
Acţiunea se desfășoară în Arhipelagul Voss, care este format din patru insule – Whitegate, Amberstone, Noss si Perque – fiecare fiind condusă de un baron local. Insula Perque este, în sine, un personaj al cărţii, este mahalaua ce pângăreşte cu dedicaţia unui psihopat orice urmă de inocenţă. Dacă Perque ar fi reprezentată printr-o figură umană, atunci ar avea înfăţişarea unui cerşetor îmbrăcat în zdrenţe, duhnind a alcool, tutun, a aromă dulceagă venind de la cel mai puternic drog, despre care nu poţi şti niciodată dacă va primi recunoscător mâna întinsă mărinimos sau o va ciopârţi.
Aendo Assermore, personajul principal, este cel mai bun asasin plătit din Arhipelagul. Lipsit de ţeluri, mânat doar de instinctul de supravieţuire, el este deopotrivă carismatic şi odios, dar mai ales fascinant prin alura de asasin cu mişcări feline şi letale.
Într-o lume viciată, bântuită de molime şi monştri (umani sau nu), aparent fără scăpare din ciclul de mizerie şi asuprire, unde aristocraţia şi biserica deţin autoritatea, împăratul fiind lăsat doar cu iluzia acesteia, în timp ce reprezentanții clasei de jos sunt călcaţi in picioare din toate părţile, contesa Mequette, tânără, frumoasă, machiavelică, pune în aplicare un plan malefic, mânată de ambiţia puterii. Primul pas este de a-l angaja pe Aendo pentru a-l asasina pe unul dintre baronii tutunului, o crimă ce dă tonul romanului şi deschide cutia Pandorei în arhipelag. Al doilea, este de a-l omorî pe asasin, favorizându-i prinderea și execuția de către forțele de ordine. De aici acţiunea se propagă, contesa Mequette se aliază cu făţarnicul conducător al bisericii, episcopul Emeric Bone, iar totul culminează cu înlăturarea de la putere a împăratului Septimus.
Aendo este readus la viaţă cu ajutorul unei vrăjitoare, în sânul Corbilor, însă noul Aendo este diferit faţă de cel de dinainte. Revenirea din mâinile lui Thanos înapoi către viaţă nu lasă pe nimeni intact. Este o plăcere să urmăreşti cum se transformă Aendo şi cum influenţează el destinul insulelor, descoperind sentimente incompatibile cu un asasin plătit, şi conștientizându-le cu uimire şi frică, uneori chiar cu frustrare.
Corbii, adică Loque, Loup și York, aflaţi sub tutela lui Copperwood, supranumit Savantul, cei care îl venerează şi îl slujesc pe zeul morţii Thanos (păstrând astfel echilibrul între viaţă şi moarte) sunt periculoși şi greu de prins. Însă dincolo de scutul de oţel în care şi-au învelit inimile, descoperim probabil ultimul strop de omenie din arhipelag. Ei trăiesc separat de societate, la graniţa dintre normal şi supranatural, în Helmsman’s End. Acesta este un loc unde viaţa are un suflu foarte slab, sufocat nu doar de decrepitudinea peisajului mistuit de timp, cât mai ales de faptul că este populat de monştri supranaturali, nemorţi ce îţi vor devora sufletul înaintea trupului.
Acţiunea desfăşurată pe mai multe planuri este întregită de alte personaje memorabile: Foxley, Regele Şobolanilor, care ucide pentru oricine este dispus să plătească mai mult; Pepperpot, noul comandat al Serviciului Secret, care are el însuşi planuri grandomane şi, nu în ultimul rând, Rico Mikkae – erou al arhipelagului împins în dizgraţie prin uneltirile contesei Mequette. Destinul lui Rico este schimbat, sau poate doar împlinit, atunci când este salvat de către Corbi şi adus în faţa lui Thanos. Regăsim în paginile romanului chiar şi un majordom pe nume Benson, iar acolo unde se află şi majordomul este clar că se va petrece ceva important.
Descrierile detaliate şi cursive sunt un deliciu, chiar daca morbid, lumea imaginată de autor este lesne de văzut cu ochiul minţii, iar scenele de acţiune îţi angajează respiraţia în lupta ce tocmai se desfăşoară, încât ajungi să gâfâi alături de personajul preferat sau chiar de un simplu caracter secundar, rugându-te ca acesta să fie salvat cumva de către cineva, oricine, din mâinile inchizitorilor nemiloşi, sau ale miliţienilor. Nu puţine sunt scenele cutremurătoare, unde umanitatea pare doar o amintire din alte vremuri şi alte lumi.
Deosebit de impresionant prin personajele originale şi bine conturate, prin acţiunea galopantă, romanul dă dependenţă şi cu greu te vei putea desprinde de el în ultima pagina. Ajungi să cauţi în privirile corbilor din lumea reală ceva care ar putea să te ducă înapoi în lumea lui Aendo şi a prietenilor lui, căci peisajul apocaliptic pictat cu măiestrie de către autor şi doza de adrenalină dobândită îţi taie respiraţia, augmentând fascinaţia pentru ocult şi forţele ascunse ale morţii, care, alături de sentimentul adesea iluzoriu al vitalităţii, este un element la fel de activ şi în viaţa noastră şi la fel de cert precum talentul scriitoricesc al lui Şerban Andrei Mazilu.
Ei bine, aceasta a fost analiza realizată de Millie! Romanul Anotimpul pumnalelor poate fi achiziționat de pe site sau din librăriile partenere! Lectură plăcută!