Author avatar
Rodica Bretin

Rodica Bretin s-a născut în 1958, la Braşov. Scriitor, cercetător ştiinţific, editor, realizator de programe TV, are o bogată activitate culturală. A fost redactorul-şef al Editurii Baricada, al Editurii Nova şi al Companiei Naţionale de Film, Televiziune şi Video „Canal b” şi lector al redacţiei „Ştiinţă – Frontierele cunoaşterii” din Editura „Cartea de buzunar”. A participat la cercetări istorice şi arheologice în Languedoc (Franţa) şi Milano (Italia).

În prezent, este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fantasia Art Association din Cornwall (Marea Britanie) și a publicat nouă volume personale de beletristică:

  • Efect Holografic (1985);
  • Şoimul Alb (1987);
  • Uriaşul cel Bun (1989);
  • Drumul fără Sfârșit (1991);
  • Cel care Vine din Urmă (1993);
  • Lumea lui Hind (1998);
  • Omul de Nisip (2000);
  • Fecioara de Fier (2002);
  • Cetatea fără trecut” (2015).

Este specializată în literatură fantastică, istorică şi mainstream, şi considerată o voce reprezentativă pentru fantasticul est-european contemporan, romanul „Fecioara de Fier” fiind unul dintre cele mai remarcabile volume apărute în ultimele decenii, în care literatura fantastică şi cea istorică se îmbină memorabil şi spectaculos.

Opera sa se constituie în atlasul câtorva dintre lumile ce ne înconjoară și ne cheamă în trecut, în viitor sau undeva, în altă dimensiune – lumi în care oameni şi monştri poartă un război la fel de vechi și de nemilos precum Timpul.

În 1996 a primit „Premiul pentru cea mai bună proză străină” la Festivalul Internaţional al Artei Fantastice de la Annecy (Franţa), pentru nuvela „Negura”, iar în 2001 a primit „Premiul Volaverunt” (Premiul pentru proză fantastică) la Festivalul din Valencia (Spania), pentru nuvela „Conquistadorul”. De asemenea, în 2005 i s-a decernat „Premiul pentru cel mai bun roman străin” al Fantasia Art Association, pentru romanul „Fecioara de Fier”, publicat în serial de revista „The Historian” din Truro (Cornwall – Marea Britanie).

Realismul-fantastic, gen în care s-a specializat Rodica Bretin, propune construcţii literare logice şi coerente, ducând la rezolvări ce ies din aşa-numita „normalitate”. Departe de a fi o eludare a problemelor contemporane stringente, alunecarea spre fantastic devine un exerciţiu ofensiv, mereu actual prin universalitatea mesajelor şi valorilor pe care le promovează. În toate cărţile sale Rodica Bretin reuşeşte să surprindă unul dintre crezurile dintotdeauna ale umanismului: „importantă nu este victoria, ci curajul de a lupta”.

Cărți de Rodica Bretin
Alt autor