Author avatar
Ştefan Bolea

Scriitorul Ștefan Bolea (n. 1980, Baia Mare) este cercetător la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Este co-fondator și redactor-șef al e-revistei „EgoPHobia” și colaborator al revistei anglo-americane „Philosophy Now”. Doctor în filosofie (2012) și doctor în filologie (2017). Este dublu licențiat în Filosofie și Studii Europene și absolvent al unui Master de Studii Americane, bursier Yggdrasil la Universitatea din Oslo, bursier DAAD la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, bursier OeAD la Universitatea din Viena ș.a.

Scriitorul Ștefan Bolea: Activitate literară și publicistică

Printre lucrările sale de filosofie amintim: Existențialismul astăzi (2012, 2019), Theoria (2015), Biblia nihilistă (2017), Jung și filosofia umbrei (2019). A publicat patru volume de versuri, Război civil, (2005, 2016), Noaptea instinctelor (2009), Gothic (2011), AntiZeu (2014), precum și memorialistică ficțională: Caietul Roxanei (2013, 2018), Caietul psihopatului (2015, 2023).

A publicat poeme, proză, traduceri, recenzii și eseuri în revistele „Apostrof”, „România literară”, „Steaua”, „Cultura”, „Familia”, „Tribuna”, „Mozaicul”, „EgoPHobia”, „Poezia”, „Euphorion”, „Poesis”, „Respiro”, „Sisif”, „Tiuk”, „E-Leonardo”, „LiterNet”, „Contrafort”, „Suspans” etc. și articole de specialitate în revistele „Philosophy Now”, „Revue Roumaine de Philosophie”, „Filosofisk supplement”, „Philobiblon”, „Meta”, „Transdisciplinarity in Science and Religion”, „Caietele Echinox”, „Studia Philosophia”, „Hermeneia”. 

A publicat Internal Conflict in Nineteeth-Century Literature. Reading the Jungian Shadow (Rowman & Littlefield, 2020) și pregătește alte trei cărți în engleză.

A redactat ediții critice din poeții simboliști (D. Iacobescu, Iuliu Cezar Săvescu, Alexandru T. Stamatiad) și a tradus volume din engleză (John Stuart Mill) și din germană (Gustav Meyrink).

Seria de autor Ștefan Bolea a autorului clujean publicată de Crux Publishing cuprinde volumele Theoria (2015), Biblia nihilistă (2017), Caietul Roxanei (2018) și Caietul psihopatului (2023).

În 2021, a fost câștigătorul burselor și rezidențelor de creație literară Cărturești la categoria Eseu. A fost de trei ori finalist al Festivalului de Poezie „Prometheus”. A obținut 21 de premii și distincții la concursuri literare naționale și internaționale.

Scrierile sale au fost analizate în volumul Ștefan Bolea – În apele grele ale Rechinului (2010). Selecții din textele sale au fost traduse în engleză, germană, franceză, portugheză și ucraineană.

 

Site personal: www.stefanbolea.ro

Blog: https://noapteainstinctelor.wordpress.com

PhilPeople: https://philpeople.org/profiles/stefan-bolea

Academia: https://ubbcluj.academia.edu/StefanBolea

ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Stefan-Bolea

Cărți de Ştefan Bolea
Alt autor
[]