Ceasul fantasmelor – Un caleidoscop al genurilor SF și fantasy
În noiembrie 1, 2016 | 0 Comentarii

Oliviu Crâznic, autor premiat național și internațional, ne oferă prin Ceasul Fantasmelor o colecție de povestiri ce îți dau fiori chiar dacă acțiunea se petrece in miezul unei zile de vară în care căldura devine palpabilă prin paginile cărții. Acesta de fapt este unul dintre contextele în care se regăsesc personajele lui Oliviu Crâznic, mai exact în povestirea „Ellen Lee” – unde doi polițiști trimiși în misiune au parte de o soartă sângeroasă.

oliviu-craznic-ceasul-fantasmelor

Temele și stilurile abordate sunt foarte diferite, adaptate cu măiestrie perioadei în care se desfășoară acțiunea.  „Lenore Arras” este o poveste gotică clasică, specifică epocii edwardiene, împreună cu „Pivnițele Palatului Charron”. Acestea sunt urmate de o serie de povești care explorează diverse legende. „Trecătoarea” mi-a atras atenția în mod deosebit, foarte scurtă dar cu o atmosferă apăsătoare și final cumplit. „Spiridușii Albi” este lugubră și înspăimântătoare, având drept personaje niște adolescenți care încearcă să descifreze dispariția unuia dintre colegii lor, pornind într-o aventură inițiatică ce nu urmează firul tradițional cu deznodământ fericit și erou neînfricat.

A doua jumătate a cărții înglobează textele SF, dintre care „Tempus Fugit” este preferatul meu. Aici, autorul reorganizează harta globală, într-un viitor unde timpul literalmente nu mai are răbdare, unde augmentările sunt realizate mai degrabă prin peticire și medicamente, tehnologia digitală fiind doar o amintire amară.

Secțiunea „Întâlnire cu Ermengaarde” ne oferă o privire fugară într-un univers vast, ce ar merita un roman dedicat, unde oamenii, și nu numai, au colonizat alte planete. Ermengaarde a dinastiei Eyes arată că, pe cât de frumoasă și încântătoare este, pe atât de neînduplecată și iscusită în manipularea inamicilor se dovedește a fi. Epoca domniei ei este înțesată de folclor și povești pline de aventuri în care forțele răului sunt atât umane cât și supranaturale, chiar biblice.

Sfârșitul fiecărei povești oferă o pauză de reculegere mult necesară, însă stilul versatil și poetic dă dependență, așa că, în ciuda furnicăturilor de pe spate și a sentimentului constant că o prezență mefistofelică bântuie prin preajma ta, trebuie să mai guști încă o poveste.

Toate textele lui Oliviu Crâznic din volumul Ceasul fantasmelor sunt precum crengile unui copac bogat, decorate cu frunze de un verde crud, având fructe voluptuos coapte și flori delicate ce caută soarele. Chiar dacă favorizați un anumit gen din spectrul science-fiction și fantasy, merită să parcurgeți toate poveștile. Cei care preferă genul fantasy vor fi surprinși de fantasticul poveștilor care sunt sâmburii unui space opera promițător, în timp ce iubitorii de SF pur se pot lăsa desfătați de înfiorătoarele și dinamicele întâmplări cu ființe nenaturale greu de asimilat și jocuri politice care par a acapara întreg universul.

Nu uitați că astăzi, 1 noiembrie, îl sărbătorim pe Oliviu Crâznic, probabil cel mai bun scriitor de literatură fantstică de la noi din țară! Și pentru că vrem să vă bucurați și voi de lectura volumului de colecție Ceasul fantasmelor, astăzi vă oferim acest bestseller cu transport gratuit și autograful autorului!

Scrie un răspuns

  • []