Millie continuă articolele din rubrica Biblioteca de ametist cu o recenzie a nuvelei Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște semnată de autorul Robert E. Howard. Millie nu era prea convinsă, dar vorba Marei Radu, Conan is love, Conan is life, deci Millie nu a avut de ales decât să se lase sedusă de farmecul și personalitatea lui Conan.
Pentru publicul general, Conan Barbarul este asociat cu imaginea lui Arnold Schwarzenegger (sau a lui Jason Momoa mai nou), însă pentru fani el este asociat şi cu numele lui Robert E. Howard, creatorul personajului devenit legendar, pionier al genului literar sword & sorcery. Pentru ambele categorii de simpatizanţi, editura Crux Publishing a dezvăluit recent o ambiţie de magnitudinea eroului cimerian, aceea de a publica integrala Robert E. Howard, readucând publicului românesc încă un nume clasic.
Nuvela “O vrăjitoare se va naşte” este cea care deschide seria şi a fost lansată în cadrul evenimentului Final Frontier desfășurat anul acesta pe 2 şi 3 aprilie.
Nuvela este scurtă, se citeşte în maximum doua ore, însă în acea perioadă eşti absorbit cu totul în epoca hiboriană. Deşi uneori este de preferat să îi citești pe clasicii în original, traducerea Andreei Sterea și redactarea excelentă a lui Oliviu Crâznic sunt deosebite, făcute cu atenţie şi cu grija de a maximiza culoarea locală și atmosfera poveștii, lucru care le reuşeşte din plin.
Acţiunea debutează cu o confruntare în plină noapte între Taramis şi Salome. Taramis este regina de drept a Khauranului, iar Salome sora ei geamănă, care a fost îndepărtată la naştere şi abandonată, lăsată să moară, pentru că se născuse cu stigmatul vrăjitoarei pe trup – o semilună de culoarea sângelui. Salome revine în ținutul natal cu o sete de răzbunare înzecită de anii de exil şi o dorinţă de dominaţie pe măsură, astfel că îşi închide sora într-o temniţă cumplită, uzurpând tronul.
În acelaşi timp, îi permite lui Constantius, conducătorul însetat de sânge al unor trupe de mercenari semiţi, să pătrundă cu oamenii lui în oraş, cucerind astfel fără opreliști întreaga cetate. Cei doi ocupă tronul și se declară concubini și asupresc locuitorii Khauranului care sunt convinşi că regina lor cea blândă şi demnă a fost posedată de un demon, însă sunt neputincioşi în faţa armatei lui Constantius.
Începutul acesta ocolit m-a făcut şi mai curioasă. Unde este eroul nostru? Abia în capitolul următor este menţionat căpitanul Conan, într-un context care deja îi dovedesc firea devotată faţă de adevărata regină, vitejia şi abilităţile extraordinare de războinic. Totuşi, testul suprem pentru eroul nostru îl reprezintă însuşi momentul înfăţişat cu măiestrie pe coperta cărţii, acela al răstignirii pe cruce, un episod cu adevărat emblematic în literatura universală. Cum reuşeşte Conan să se elibereze şi ce va face pentru a-şi salva regina merită descoperit pe îndelete.
Epoca hiboriană imaginată de Robert E. Howard este una vastă şi complexă, autorul a creat o lume fermecătoare, inspirându-se din mitologie și istorie, iar Conan reprezintă un arhetip care trece dincolo de puterea fizică herculeană, fiind un războinic de temut, un tactician inteligent, onest şi loial, total în antiteză cu ideea curentă de “barbar”.
Lipsa volumului următor din serie s-ar putea dovedi problematică la sfârşitul nuvelei, maniera de redare a acţiunii şi de prezentare a personajelor îi poate converti şi pe cei neinteresaţi (cum am fost şi eu la început) la cultul Conan Barbarul. Rămâi cu un dor, o nevoie de a citi mai departe, de a afla mai multe și de a te pierde alături de Conan prin lumi magice, misterioase și fascinante, luând parte la aventuri ce te țin cu sufletul la gură.
De aceea recomand şi parcurgerea postfeţei, semnată de autoarea Helena Cade, pentru că acolo veţi descoperi mai multe despre epoca hiboriană, dar și câteva elemente din biografia autorului Robert E. Howard. Pentru întregirea experienței, neapărat trebuie să se desfăşoare în surdină coloana sonoră a filmelor, semnată de Basil Poledouris. Și… hai cu următoarea nuvelă din colecție, că mai vrem!