Crux Publishing: Am venit și am cucerit ultima frontieră! Din nou.
În aprilie 6, 2016 | 0 Comentarii

După două zile absolut fabuloase la târgul de carte Final Frontier (așa cum am promis că vor fi!) ne-am luat două zile de pauză în care am facut și am trimis colete, am început să livrăm noutățile în librării, am făcut statistici și ne-am tras sufletul puțin, în așteptarea pozelor și a filmulețelor de la evenimente. Dar acum… să începem!

Au fost două zile extraordinare, așa cum numai Final Frontier poate fi, prin grija și eforturile Andreei Chebac de la Bookblog și ale tuturor celorlalți organizatori și voluntari. Connect Hub ne-a impresionat prin generozitatea spațiului și atmosfera veselă și luminoasă cu care ne-a întâmpinat pe toți, expozanți și vizitatori deopotrivă.

Despre standul Crux Publishing ce pot să spun? A fost vesel, animat și a debordat de energie. Prietena noastră Mara Radu, de la Red Goblin, a fost, ca și anul trecut, o parteneră de nedăjde și o companie minunată, cu care abia așteptăm să împărțim standul și anul viitor. Mara a jucat un rol esențial și în organizarea evenimentului nostru De la Conan Barbarul la distopie și stele (în dubla ei calitate de scriitoare și reprezentantă a comunității Geek Network), dar despre asta, în rândurile care urmează.

Trebuie neapărat să vorbesc despre standul Crux Publishing pentru că anul acesta el a găzduit câțiva dintre prietenii noștri apropiați, fani ai cărților noastre, voluntari ad-hoc, scriitori și membri ai familiei Cruxiene extinse fără de care târgul ar fi fost mult mai puțin amuzant și satisfăcător.

Dragilor, pentru oameni ca voi muncim, pentru oameni ca voi publicăm cărți și numai cu oameni ca voi vrem să lucrăm pentru totdeauna! Millie, Alex, Andra, Cătălina, Isabelle, Anamaria Virginia, Alina, Georgiana, Max, Dudu, succesul editurii noastre la acest târg vi se datorează în mare măsură vouă! Faptul că am avut cosplay la stand (Cătălina Shekate și Isabelle Frost ați fost extraordinare!) și că întreaga echipă Crux a purtat tricouri cu #trăieștefantastic a fost cireașa de pe tort.

Nu au lipsit de la stand nici autorii Crux (sau cei mai mulți dintre ei): Șerban Andrei Mazilu (co-fondator Crux Publishing, editor și traducător – Metamorfoze – și scriitor – Anotimpul pumnalelor, Metamorfoze), Florin Pîtea (autorul romanului Cartea cu scoarțe de argint, ferecate), Ana-Maria Negrilă (autoarea volumului Regatul sufletelor pierdute), Dan Rădoiu (autorul volumului Povestiri de la marginea realității).

Pe Oliviu Crâznic l-am lăsat special la finalul acestei enumerări pentru că el a avut un triplu (dacă nu chiar cvadruplu rol) la acest târg: autor al volumului de colecție Ceasul fantasmelor, redactor și traducător al volumului Metamorfoze, lector și consilier editorial al volumului Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște și invitat special al evenimentului De la Conan Barbarul la distopie și stele. Ajungând la acest moment, trebuie să le mulțumesc lui Oliviu și Marei (care a semnat postfața volumului Conan Barbarul cu pseudonimul ei literar Helena Cade) pentru munca, răbdarea și dragostea pe care au oferit-o acestui volum.

Tot sâmbătă a avut loc și evenimentul prietenilor noștri de la Secția 14, care au oferit un adevărat spectacol de lectură pe voci (cu tot cu efecte speciale audio), interpretând un text semnat de Alexandra Medaru. Un eveniment original și interesant, cum numai cei de la Secția 14 puteau organiza! Felicitări!

Și dacă tot am ajuns la evenimentul de sâmbătă…

De la Conan Barbarul la distopie și stele

Lansarea volumelor Conan Barbarul (de Robert E. Howard), Insula Diavolului (de Ciprian Mitoceanu) și Regatul sufletelor pierdute (de Ana-Maria Negrilă) a umplut sala de evenimente până la refuz. Ana-Maria a venit însoțită și de un cameraman profesionist care ne-a oferit și un întreg film al evenimentului. Vă invit să îl urmăriți în cele ce urmează:

Mara a început discuțiile despre lumea lui Conan și importanța operelor lui Robert E. Howard pentru cultura noastră universală, completată fiind de Oliviu, care a punctat principalele motive pentru care editura a ales să înceapă Integrala Robert E. Howard cu nuvela O vrăjitoare se va naște. Din păcate, Ciprian Mitoceanu a lipsit de la eveniment, dar împreună cu Oliviu am reușit să atragem atenția publicului asupra importanței volumului Insula Diavolului (și a întregii serii Predestinare genetică) pentru literatura română de gen. Distopia semnată de Ciprian pune societății contemporane o serie de probleme asupra cărora trebuie să fim avertizați. Lansarea volumului Regatul sufletelor pierdute de Ana-Maria Negrilă a debutat cu vizionarea trailerului și a continuat cu prezentarea Lect. Univ. Dr. Florin Pîtea pe marginea complexității lumii SF create de Ana-Maria. Autoarea a încheiat evenimentul promițându-ne cel de-al doilea volum al seriei Stelarium cât de curând.

După eveniment, fuga la stand! Cărți, autografe, discuții cu cititorii noștri fideli, oameni noi care au venit, interesați de cărțile noastre, oameni dragi pe care îi cunoșteam deja, scriitori, editori, oamenii din geekdom (cărora le mulțumesc pe această cale pentru pasiunea pe care au pus-o în promovarea lui Conan), ce mai, câtă frunză, câtă iarbă la noi!

Nici nu am răsuflat bine, că Andrei a trebuit să meargă la panel-ul Edituri, colecții, moderat de Liviu Soke, alături de Ana Nicolau (Nemira), Bogdan Hrib (Tritonic), și Horia Nicola Ursu (Millennium).

În calitate de reprezentant al editurii, Andrei a luat parte la toate discuțiile și dezbaterile propuse de Liviu. Înregistrarea audio poate fi ascultată aici.

A doua zi aveam programat un spectacol de teatru de improvizație cu Dan Rădoiu și trupa de teatru Obligo. Ne cerem scuze de la toți cei care au venit și au fost dezamăgiți să afle că spectacolul de teatru nu s-a mai putut organiza din motive tehnice. Ne-a părut tare rău tuturor, dar ca de obicei, l-am avut acolo pe Dan să pună la cale un Atelier de confecționat povești fantastice așa cum numai el știe.

Ne-am distrat, ne-am luptat în idei și ne-am străduit să nu cădem pe jos de râs. Cam cum se întâmplă de obicei. Cu această ocazie, am stabilit și că următorul Atelier va avea loc la ceainăria La un ceai pe data de 17 aprilie, dar despre asta vom discuta pe larg în zilele care urmează. Așa că, iertată ne fie promisiunea nerespectată în ceea ce privește trupa de teatru, dar ne vom revanșa noi cumva.

Nu pot încheia această lungă comunicare fără a vă spune și topul vânzărilor Crux Publishing de la târgul Final Frontier. Așadar (tobe, vă rog!) primele cinci locuri sunt ocupate de:

1. Regatul sufletelor pierdute de Ana-Maria Negrilă

2. Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște de Robert E. Howard

3. Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, de Florin Pîtea

4. Insula Diavolului, de Ciprian Mitoceanu

5. Anotimpul pumnalelor, de Șerban Andrei Mazilu

Hai ca au fost două zile pline ochi de oameni frumoși, de scriitori talentați, de cititori pasionați, de geeks, de cosplayeri și de Cruxieni devotați. Mai vrem!

Mulțumim Andreea, Alice și tuturor voluntarilor implicați pentru că ne-ați oferit și de această dată un eveniment strașnic!

Ce mi-a plăcut: (Aproape) TOTUL!

Ce nu mi-a plăcut: Că nu am mai putut ține spectacolul de teatru.

Cu ce am rămas: Prieteni și fani noi, prieteni și fani și mai apropiați decât aveam, noi membri ai familiei Cruxiene, parteneri faini, planuri de viitor și mai mari decât aveam și… poză cu VADER!

Va urma în curând un articol scris de Millie tot despre Final Frontier. Așa că stați la curent cu veștile, trăiți fantastic și… bun venit în era Cruxiană!

Andreea Sterea

Scrie un răspuns

  • []