Mahlon Loomis a fost un dentist american care la data de 30 mai 1872 a obținut patentul pentru o ingenioasă invenție: telegraful fără fir. Ideea sa era să obțină o formă de comunicare de tip wireless prin încărcarea electrică a unui strat din atmosfera pământului. Ceea ce îl face pe Loomis interesant și neobișnuit este faptul că el a insistat că reușise să transmită semnale între două vârfuri de munte (la o distanță de peste 22 de km distanță unul de celălalt) folosind zmee și antene cu șase ani în urmă.
Din păcate, Loomis nu a avut absolut nici un martor și nici un document care să îi probeze spusele, așa că a trebuit să mai aștepte câțiva ani până a putut depune documentația de patentare a invenției. Nici la acest capitol lucrurile nu au stat mai bine: dosarul conținea o singură pagină care explica vag ideea de a folosi electricitatea atmosferică pe post de mediu de comunicare.
Interesant este faptul că documentul nu era însoțit de nici o schemă a unui obiect propriu-zis, nici un fel de grafice și nici măcar o explicație referitoare la cum ar fi putut oamenii să construiască un astfel de dispozitiv sau cum să valorifice un strat atmosferic pentru a obține un mediu de comunicare în lipsa unor cabluri și fire – cu care erau deja prevăzute sistemele telegrafice ale vremurilor sale.
Loomis și-a imaginat de fapt „turnuri înalte dispuse pe vârfurile munților care să penetreze sau care să se conecteze la stratul atmosferic și astfel să formeze un circuit electric.„
Inventatorul a rămas în istorie ca un vizionar care a împins știința pe culmi tot mai înalte. Visul său de a folosi telegrafia fără fir și mijloace de comunicare pe distanțe mari și-a găsit ecou în invențiile lui Thomas Edison, Heinrich Hertz, Alexander Graham Bell sau ale lui Guglielmo Marconi și Karl Ferdinand Braun care au obținut în 1909 Premiul Nobel pentru Fizică pentru contribuția lor substanțială la telegrafia fără fir.
Dar nu numai noi ne bucurăm astăzi de comunicații radio, telefoane mobile și Internet prin fibră optică. În lumea imaginară a Gorenei, tehnologia avansează la fel de rapid și surprinzător. Vreți să dați și voi o mână de ajutor la dezvoltarea comunicațiilor în societatea goreniană? Nimic mai simplu:
Ați ghicit! Vorbim despre Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, un volum steampunk plin de umor și idei năstrușnice, în care inventatori cu joben și savante serioase contribuie la dezvoltarea societății goreniene, în timp ce trec printr-o mulțime de peripeții care mai de care mai periculoase sau… mai amuzante.
delirul-incapsulat-site-crux
Loomis poate că nu a avut o documentație tehnică detaliată, dar doctorul Rammstein pare că știe ce face. Rețeta telefoniei în variantă goreniană poate fi consultată aici.
Călcând pe urmele lui Loomis și dorind să ducă societatea pe un prag și mai înalt al dezvoltării tehnologice (în timp ce vrea cu încăpățânare să nu mai fie agasat de creditori), inventatorul imaginar din Gorena își duce și el visul până la capăt. Ce se întâmplă, însă, după aceea, vă invităm pe voi să aflați!