lege dreptate crux publishing
Despre lege, dreptate și alți monștri (II) – Ana-Maria Negrilă
În februarie 17, 2017 | 0 Comentarii

Continuăm seria de articole inspirate din situația românească actuală cu unul destul de special semnat de scriitoarea Ana-Maria Negrilă. Cine a citit cele două volume aparținând seriei space opera Stelarium știe că Ana-Maria Negrilă tratează pe larg subiecte politice, filosofie și psihologie prin prisma lumilor create și a personajelor confruntate direct cu conspirații, conflicte politice și tulburări sociale.

seria-stelarium

Volumul Ascensiunea stelară pune un și mai deosebit accent pe raporturile de putere dintre state, respectiv dintre societate și individ. Orice regim politic se naște pornind de la o realitate concretă și o folosofie anume.

Lumea Cardeei, așa cum a fost imaginată de autoare, este dominată de viziuni politice contradictorii, sugerând un peisaj tulburat, în care viziuni de dreapta și de stânga se amestecă în mod nefericit pentru întreaga societate a planetei.

Și pentru a spune lucrurilor pe nume, Ana-Maria Negrilă nu ne oferă un răspuns concret la întrebarea pusă lui Ciprian Mitoceanu de exemplu, ci un fragment din romanul Ascensiunea stelară (continuarea Regatului sufletelor pierdute).

ascensiunea-stelara-ana-maria-negrila

Fii mulțumit de tine însuți și nu vei putea fi distrus niciodată.

(All Xeno, Lumea lui Hubb)

*

Se zice despre om că este irațional, deci supus instinctelor și părtinitor, și atunci de ce ia el deciziile cele mai bune, iar ansamblul oamenilor ce constituie societatea ia hotărâri iraționale ce contrazic logica elementară? Constrângerile de tot felul, de la cele etnice, la interesele de natură economică și cele de clan sau ghildă, forțează grupurile să acționeze pentru a se proteja, chiar dacă astfel încalcă legi nescrise.

De aceea, situația curentă implică o reevaluare a poziției pe care insula noastră o ocupă în cadrul Uniunii Insulare și a beneficiilor pe care le obținem de pe urma contractelor cu orașul Hubb. Am ajuns la un punct de cotitură în istoria colonizării Cardeei, în care noi, ca jucători pe piața de bunuri, suntem obligați să facem alegeri fără să mai luăm în calcul valoarea intrinsecă a obiectelor, ci doar modul în care ceilalți jucători de pe piață vor lua hotărâri în sensul continuării relațiilor cu Hubb-ul.

Noi, ca stat independent, vizăm maximizarea bunăstării sociale și deci, pentru asta, am considerat important să creștem libertatea individuală pentru ca fiecare om să poată face alegeri, care să conducă în mod normal la maximizarea bunăstării sale personale. Cu timpul, alegerea a devenit sinonimul bunăstării, deci cu cât mai multe variante posibile, cu atât mai bine pentru individ și societate în ansamblu. Având atâtea opțiuni, ar fi normal ca alegerile pe care le facem să ne dea un sentiment de satisfacție, dar oare este chiar așa?

Totuși, acum se observă din ce în ce mai mult efectul alegerilor individului asupra societății. Dacă individul nu alege bine? Dacă nu e informat? Dacă este manipulat? Dacă se lasă atras de mirajul unor produse furnizate de un agent extern, cum este cazul Hubb-ului? Atunci, ce se întâmplă? Poate sunt acele produse mai bune decât cele locale? Fără doar și poate. Tehnologia Speranziei a dat urmașilor ei un avantaj pe care Turbillion nu l-a putut oferi. Important este însă că insulele au și ele nevoie să se dezvolte, pentru că tot capitalul ce se scurge spre Hubb rămâne acolo, permițând unor oameni să trăiască în trândăvie, rupți de realitate și slujiți de mașinării.

Ce se va întâmpla dacă vom continua astfel? Ce variante avem noi, jucătorii pe marea tablă a Cardeei? Vom fi blestemați să ne uităm pentru vecie unii la alții cu coada ochiului sau vom acționa, rupând barierele și punând capăt monopolului?

(All Xeno, Lumea lui Hubb)

Ana-Maria Negrilă a creat un univers extrem de complex, iar seria Stelarium are darul de a ne lăsa cu câteva răspunsuri (și cu foarte multe întrebări) în ceea ce privește dreptatea, justețea unor acte, moralitatea sau imoralitatea unor fapte, dinamica relațiilor dintre state, precum și a celor dintre stat și individ. Vă invităm să rămâneți pe recepție, seria de interviuri va continua!

Scrie un răspuns