Duologia Povestiri de la marginea realității: un spațiu al tuturor posibilităților
În mai 13, 2018 | 0 Comentarii

Astăzi, scriitorul George Cornilă ne invită să descoperim un spațiu al tuturor posibilităților, unde nici o regulă nu mai este respectată, iar imprevizibilul pândește la tot pasul. Cu alte cuvinte, duologia Povestiri de la marginea realității, de Dan Rădoiu!

***

La anumite intervale resimțim nevoia de a sfida, de a încălca o regulă, de a stabili proprii algoritmi desfăcând și reînnodând ludic însăși urzeala lumii. Pentru cei apăsați de absurdul existențial, pentru cei care caută sensurile ascunse în încercarea bolnăvicioasă de a-și explica fiecare gând, pornire sau întâmplare spre a da un rost vieții cotidiene, descinderea într-un spațiu în care totul pare să aibă sens – tocmai pentru că este atât de evident că nimic nu are sens – devine un exercițiu necesar.

povestiri de la marginea realitatii dan radoiu

Dan Rădoiu scrie despre teme esențiale fără să-ți dai seama, întrucât o face cu dezinvoltură, cu un jemanfișism înșelător, luându-le parcă peste picior, fără a respecta vreo regulă sau respectând doar propriile reguli și făcându-ne să credem că uneori lumea nu se schimbă prin încrâncenare, ci mai degrabă prin detașare.

Dan Rădoiu a debutat în 2012 cu manualul practic de persuasiune „Cum să cucerești un bărbat pe e-mail, messenger și Facebook”. A urmat primul volum din duologia Povestiri de la marginea realității, al cărei succes a condus la apariția unui „Atelier de confecționat povești fantastice”.

carti de citit la mare dan-radoiu-povestiri-de-la-marginea-realitatii1

Un amestec de comic, macabru și absurd, cu influențe din scrierile lui George Saunders, ale lui David Mitchell sau ale lui Jeff VanderMeer, parcă și cu ceva din Neil Gaiman sau chiar Jonathan Swift, proza lui Dan Rădoiu oferă cititorului o experiență inedită, scutindu-l de la un punct de strădania de a prelua controlul și de a-și explica rațional toate câte i se derulează prin fața ochilor, pe pagină sau aievea.

Fie că este vorba despre un oracol, case carnivore, un vas de bucătărie care ar fi aparținut unei zeități antice, despre strigoi care bântuie metroul bucureștean, despre un djinn alcoolic sau despre legătura neașteptată între Făt-Frumos și Jimi Hendrix, destule sunt elementele care fac ca următoarea istorisire să fie imprevizibilă.

povestiri de la marginea realitatii 2 dan radoiu

Tocmai acest caracter imprevizibil, îngroșând o lume a tuturor posibilităților încheagă întreaga carte, îi dă rotunjime în ciuda varietății temelor abordate. Imposibil de glosat, însă ușor de închipuit, întâmplările par desprinse dintr-un film de David Lynch sau de Nimród Antal, din The Outer Limits sau din The Twilight Zone, curgând parcă pe o coloană sonoră de Bernard Herrmann sau  Marius Constant.

Prozele din duologia Povestiri de la marginea realității pot fi citite la metrou, în pauza de masă, la un ceai sau, ținând cont de activitatea profesională a autorului, cu scopul de a destinde atmosfera la un training. Abătându-se nonșalant de la regulile care îngrădesc existența, Dan Rădoiu creează un spațiu al tuturor posibilităților, în care bizarul devine la fel de firesc și de ușor de acceptat ca un vis galopant pe care îl trăim fără să ne punem întrebări, fără să-i băgăm măcar de seamă stranietatea.   

Scrie un răspuns