Expurgo de George Cornilă: O lume în care ai vrea să trăiești?
În martie 29, 2019 | 0 Comentarii
Reader’s Republic ne invită să aflăm mai multe despre romanul Expurgo de George Cornilă, oferindu-ne și un fragment, tocmai bun ca să vă facă poftă de lectură!
Poate unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut odată ce termini de citit romanulde George Cornilă este să decizi dacă ai vrea sau nu să trăiești în lumea pe care a creat-o începând de mâine, sau vreodată.
Scris în parte ca un documentar, ca jurnal și ca reportaj, în parte ca un film de acțiune,este un roman SF împletind cu măiestrie elementele de cyberpunk cu satira și thriller-ul polițist.
Pe de o parte, avem utopia – într-un viitor îndepărtat, omenirea trăiește în pace și progres, sub semnul Noii Renașteri, tehnologia îi oferă o viață lungă și îndestulată, lipsită de pericole, colonizarea spațială are succes și Pământul își deschide brațele vizitatorilor din alte lumi, iar individul trăiește zi de zi plenitudinea unei vieți în care Cultura și Educația, Moralitatea, Frumosul și Adevărul sunt singurele puncte de reper care contează.
Pe de cealaltă parte, însă, avem distopia, în toată groaza și mizeria ei – un sistem totalitar amintind de atrocitățile unor regimuri nu de mult apuse, muncă silnică, execuții publice, centre de reeducare, limitarea drastică a libertăților unor anumite categorii de persoane, epurare, eugenie, un conflict perpetuu între cei care conduc și cei care nu vor să fie conduși, și, mai ales, o încălcare flagrantă a drepturilor omului de a fi om.
Agenții Serviciului de Apărare Intelectuală joacă rol de judecător și călău, călcând peste cadavrele celor care nu se conformează Noii Ordini Mondiale, aplaudați de populație și urâți din suflet de rebeli.
Urmărindu-l pe agentul SAI II-22 în misiunea primită de la centru – aceea de a împiedica o grupare extremistă de non-cetățeni să pornească scânteia unei revoluții în Metropola 1 – avem parte de o imersiune completă în acest univers ideal, dar greu de asumat. Raiul și Iadul coexistă în megalopolis-ul imaginat de George Cornilă, iar oamenii au de ales între ele. Motivele pentru care unii aleg Iadul de bunăvoie, în timp ce Raiul pedepsește cu moartea chiar și cele mai mici transgresii, reprezintă puncte forte în acest roman care va nărui toate lucrurile pe care le crezi despre tine.
Cu toate acestea, contrastul dintre Matrix-ul celor care iubesc minunata lume nouă în care incultura este ilegală și Zion-ul celor care resping violent ideea de culturalizare cu forța este elementul care te va face să dai pagină după pagină pentru a afla cine câștigă la final: intelectualii sau… ceilalți.
Cititorii se vor bucura însă să regăsească în paginile acestei cărți mai mult decât o distopie. Avem un science-fiction de extrapolare socială, o lume exotică și fascinantă, bogată în detalii (dar care îi lasă fiecăruia dintre noi destul spațiu pentru propria imaginație), un conflict între Bine și Rău cumva răsturnat față de canoanele clasice și un deznodământ pe cât de surprinzător pentru unii, pe atât de satisfăcător pentru alții.
O carte care îți dă peste cap busola morală din primele pagini,de George Cornilă invită la introspecție și auto-cunoaștere. Extraordinar de bine potrivit cu situația reală a țării noastre, romanul ne face să ne reevaluăm propria viziune asupra vieții. Ce ai vrea să devii? Un cetățean-model, perfect fericit cu cărți, artă, muzică și bogăție culturală fără limite sau un om liber, neconstrâns de nimeni și de nimic să își trăiască viața așa cum crede de cuviință?
Romanul poate fi achiziționat la precomandă de pe site-ul edituriiși va fi lansat duminică,pe 14 aprilie, în cadrul .
Andreea Sterea le este cunoscută cititorilor Crux Publishing ca persoana din spatele editurii: co-fondator și editor șef. De-a lungul timpului, Andreea a publicat articole de opinie, prezentări de carte și critică literară în revista editurii Crux Publishing, dar și alte publicații naționale. A coordonat antologia Metamorfoze (Crux Publishing, 2015) și a tradus nuvela Conan Barbarul – O vrăjitoare se va naște (Crux Publishing, 2016). Romanul Confesiunile domnului Freejoy, scris în colaborare cu Andrei Mazilu, este titlul ei de debut și un proiect literar foarte drag.
Ultimele postari ale lui Andreea Sterea (vezi toate)
Andreea StereaAndreea Sterea le este cunoscută cititorilor Crux Publishing ca persoana din spatele editurii: co-fondator și editor șef. De-a lungul timpului, Andreea a publicat articole de opinie, prezentări de carte și critică literară în revista editurii Crux Publishing, dar și alte publicații naționale. A coordonat antologia Metamorfoze (Crux Publishing, 2015) și a tradus nuvela Conan Barbarul – O vrăjitoare se va naște (Crux Publishing, 2016). Romanul Confesiunile domnului Freejoy, scris în colaborare cu Andrei Mazilu, este titlul ei de debut și un proiect literar foarte drag.