Dragi cititori, în amurg de toamnă ne regăsim și noi față în față cu încheierea seriei Predestinare genetică a lui Ciprian Mitoceanu, trilogie care ne-a ținut cu sufletul la gură până acum și ne-a răsturnat orice vis utopic pentru viitor. Dacă în În sângele tatălui totul părea un joc, sinistru ce-i drept, dar poate era doar accident sau coincidență, coșmarul prinde contur și învăluie realitatea în Insula Diavolului, iar acum, romanul Față în față ne arată că există forme ale răului ce nu par a putea fi eliminate nicicând, în special când acestea poartă straie politice.
Trilogia ia deci sfârșit, însă care dintre cele două personaje principale va ieși învingătoare rămâne de văzut. Într-un colț al ringului îl avem pe Robert Piest – atât de carismatic și periculos, adunând întreaga gamă de caracteristici de sociopat sub mina-i isteață. În colțul opus este Leonard Goldman, tânăr cândva naiv, care iubea regulile, le respecta punctual, sperând că și ele îl vor respecta pe el, călit însă nu doar de procesul inițiat prin legea Dawson, cât mai ales de perioada petrecută pe Insula Diavolului.
Tăria de caracter a lui Leo urmează a fi testată cu atât mai mult de-a lungul romanului Față în față, cu cât Robert și-l însușește drept țap ispășitor, considerându-l nu mai inteligent decât un cobai. Însă niciodată nu trebuie subestimată setea de dreptate a unui om adus la limită și care nu mai are nimic de pierdut. Astfel, Leo desoperă resurse inedite înlăuntrul lui, chiar ele dacă sunt alimentate de sentimente mai puțin demne de eroul unei epopei.
În lumea politică, numele lui Dawson și Amendamentul său ajung să dobândească susținere și prestigiu internațional, propulsându-i în același timp și grandomania, și paranoia. Viziunea lui Dawson asupra societății este deopotrivă ridicolă dar și funestă, căci ne este imposibil de uitat cât de ușor niște bufoni pot ajunge să dețină puterea politică, curbând destinele oamenilor normali și pașnici, extinzându-și în același timp influența peste granițe, creând tensiuni la nivel global.
În acest timp, Robert îi este angajat model și fidel politicianului, lucrând până la surmenare, având pe umeri inclusiv paradoxala sarcină de a-l prinde pe „Asasinul de Brunete”, adică pe sine însuși. Inteligența lui și resursele oferite de slujba în cadrul biroului congresmanului îi oferă loc de manevră pentru a da naștere și a aplica un plan nebunesc: acela de a-l denunța pe Leo drept faimosul asasin și de a-i pecetlui astfel soarta omului nevinovat care s-a întâmplat să îi pice în gheare.
Demonii lui Robert au fost închiși undeva în adâncul lui, căci slujba îi ocupă tot timpul, dar chiar și așa el are pe urmele sale două brunete, tiparul victimei perfecte pentru ucigașul cu care împarte trupul. Prima este Mellanie, frumoasa dar și neglijata soție a lui Dawson, care nu se sfiește să îi dezvăluie lui Robert sentimentele ce i le poară. A doua femeie brunetă este Betty, o jurnalistă ajunsă la capătul carierei, care descoperă despre Robert ceea ce poliția nu a reușit să observe până atunci.
Sperând la o recompensă financiară și la o relansare în viața de jurnalist, Betty pornește pe cont propriu o investigație ce o va aduce într-o situație de-a dreptul teribilă. Așa cum realitatea a demonstrat de zeci de ori, chiar și pe plaiurile noastre mioritice, ancheta unui reporter ambițios poate duce la căderea multor capete și la dezvăluirea multor secrete murdare. Betty se implică într-un pariu periculos cu viața, iar Ciprian Mitoceanu are inegalabilul talent de a ne ține cu sufletul la gură pagină cu pagină, facându-ne martori la răsturnări de situație ce întrec închipuirea.
Leonard Goldman are de înfruntat cele mai groaznice obstacole, amăgit de perspectiva eliberării definitive din Insula Diavolului. Având de parcurs un drum lung pentru a-și întâlni libertatea adevărată, el ajunge în situații atât de extreme, încât îl fac să se îndoiască de propria umanitate, considerând chiar, în tulburarea și disperarea lui, că poate Amendamentul Dawson reflectă cu adevărat realitatea. Este el un om care doar încearcă să supraviețuiască unor condiții potrivnice, sau este un criminal înnăscut și deci pasibil de pedeapsa impusă de Amendamentul Dawson?
Ciprian Mitoceanu păstrează genul thriller în viață, cu o încheiere a trilogiei Predestinare genetică ce ne lasă fiori reci, căci această distopie nu mai pare atât de distantă de realitatea zilelor noastre, iar conceptele de bine și rău se întrepătrund până la confuzie, ridicând noi întrebări despre moralitatea omului. Deși vine ca o concluzie, romanul Față în față nu este lipsit de suspans și acțiune dramatică. Fiecare personaj ajunge să fie pus la zid, și abia atunci vom descoperi cine este leul, dar și cine este lupul în haină de oaie.
Finalul deschis și epilogul acestei tensionate și dramatice povești ne lasă mai tulburați ca oricând: până unde poate merge obsesia unui politician și cine are curajul de a înfrunta sistemul când omul simplu, nevinovat, se află într-o poziție în care puterea îi e furată, iar viața controlată sub toate aspectele ei? Dincolo de a fi numai un thriller amețitor, volumul Față în față pare să pună pe tapet probleme concrete cu care ne confruntăm chiar astăzi, comentariul social și politic nelipsind dintre rândurile așternute pe hârtie de un maestru al suspansului.
Aveți ocazia să vă bucurați de romanul Față în față, precum și de întreaga trilogie Predestinare genetică în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2016. Lansarea oficială a volumului va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 15.30, la standul editurii Crux Publishing (nr. 100, nivel 3.20).