delirul incapsulat crux publishing
Florin Pîtea, Delirul încapsulat și Craiova
On May 18, 2016 | 0 Comments

Craioveni, vi se pregătește ceva! Vineri, 20 mai 2016, în Salonul Medieval al Casei de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, scriitorul Florin Corneliu Pîtea va susține conferința „Steampunk. Istorii alternative şi revoluţii industriale imaginare”, în cadrul proiectului Taifasuri Rânduite Artistic De Emoţii Manifestate (TRADEM), începând cu ora 18.00. Și, desigur, va citi și din Cartea cu scoarțe de argint, ferecate (vol. I – Delirul încapsulat).

Program

Conferința „Steampunk. Istorii alternative şi revoluţii industriale imaginare”

La finalul conferinţei se va lansa „Cartea cu scoarțe de argint, ferecate” (Vol. I: Delirul încapsulat) de Florin Pîtea (Editura Crux Publishing, 2015), volum emblematic pentru literatura steampunk din România.

După lansare, va urma un moment de lectură publică ce va conține fragmente din Cartea cu scoarțe de argint, ferecate și dintr-o nuvelă ce va apărea în volumul următor al seriei, tot la Crux Publishing.

Scriitorul Florin Pîtea va oferi ulterior și autografe.

Volumul va fi prezentat de Viorel Pîrligras; moderator: Petrișor Militaru.

Din punct de vedere al subiectului, Delirul încapsulat urmărește revoluția industrială (până la telefonia-mobilă și iluminatul public, trecând prin aventuri fantastice – amuzante, burlești, absurde sau, în unele cazuri, tragicomice, nu lipsite de seriozitatea suspansului ori a satirei sociale – care implică experimente științifice spectaculoase, spionaj, „îngeri de zăpadă”, inițieri, răpiri, lovituri de stat și asedii) într-o societate de tip victorian, populată, însă, de personaje care mai de care mai hazlii, mai interesante sau mai bizare (caracterizate, aproape exclusiv, indirect ori prin referință culturală), parodiind figuri și evenimente istorice ori creații artistice. Cititorul îi va întâlni, astfel, în paginile cărții, printre alții, pe: agentul secret Bon d`Age, scriitorul Philip K. Dickens, Fram, ursul bipolar, psihanalistul Sigmund Fraud, frații Marx și Engels, generalul Motors, căpitanul Nema, doctorul Victor Rammstein, creația acestuia – mecanoida Fecioară de Fier Forjat și colegul acestuia – bătrânul doctor Young, frizerii Rasputin, Tunsputin și Frezatputin, filosoful Sokreztu, onorabilii luptători feudali Tatae-sana și Minoru-sana, contele de Tuna-Sandwich.

Printre temele abordate de autor, se regăsesc moștenirea culturală și trecutul istoric, progresul tehnologic și tarele societății. În ceea ce privește motivele literare, pot fi identificate, în Delirul încapsulat, motivul revoluției industriale, al savantului excentric și al experimentelor controversate, al creației, al vieții artificiale, al căutării umanității și al înfrângerii morții, al maestrului și al ucenicului, al războinicului onorabil, al conspirației și al societății secrete, al cărții misterioase etc. Un laitmotiv care relevă esența operei: personajele zâmbesc des pe sub mustață, chiar și când nu au așa ceva.

Printre altele, opera are menirea de a reaminti cititorului cultura și istoria bogate pe care este bine să le cunoască și de care este bine să se bucure, precum și năzuința înnăscută a omului de a evolua, împreună cu societatea civilizată la clădirea căreia participă.

Oliviu Crâznic (critic literar, scriitor, autorul volumului de colecție Ceasul fantasmelor)

Numai vineri, 20 mai, puteți comanda volumul Cartea cu scoarțe de argint, ferecate (vol. I – Delirul încapsulat) cu 10% reducere de pe site-ul Crux Publishing. Desigur, transportul este gratuit, ca de obicei!

Crux Publishing le mulțumește organizatorilor, Casei de Cultură Traian Demetrescu din Craiova și celor doi oameni de cultură – Viorel Pîrligras și Petrișor Militaru – pentru invitație și pentru oportunitatea oferită editurii și scriitorului Florin Pîtea de a promova literatura steampunk autohtonă și contemporană și de a lansa Delirul încapsulat! Ne vedem vineri, 20 mai, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură Traian Demetrescu, din Craiova! Și nu uitați, trăiți fantastic!

Leave a reply