fragment din romanul expurgo
Fragment din romanul Expurgo de George Cornilă
On May 4, 2020 | 0 Comments

În cadrul campaniei #StaiAcasăȘiCitește, editura Crux Publishing vă oferă un fragment din romanul Expurgo, de George Cornilă. V-ați gândit vreodată cum ar fi să trăim într-o “dictatură a culturii”, în care orice derapaj comportamental, orice încălcare a normelor de bun simț și conviețuire și orice abatere de la respectarea legii să fie pedepsite cu închisoarea sau moartea? În această utopie (sau distopie, depinde cum o luați), scriitorul George Cornilă pune pe tapet niște probleme morale extraordinar de profunde, oferindu-ne un exercițiu de imaginație și etică desfășurat într-un univers oarecum familiar dar complet diferit.

fragment din romanul expurgo

Descrierea cărții

Expurgo este o flawed utopia cu frânturi de cyberpunk, biopunk și satiră, parțial documentar, parțial live action, explorând implicațiile sociale, politice și economice ale noii Lumi Luminate, însă mai presus de toate, este o carte-manifest care trasează coordonatele unui univers reconstruit în jurul ideii de cultură. Într-un fel, un Fahrenheit 451 răsturnat, cu influențe de Orwell, Huxley și Philip K. Dick. 

În viitorul apropiat, societatea a evoluat către eradicarea inculturii. Educația și bunele maniere sunt impuse prin lege, iar individul, pentru a deveni cetățean, trebuie să treacă o serie de teste culturale. Cei care încalcă legea sunt trimiși în lagăre de reeducare, cei care se opun sunt executați. Serviciul de Apărare Intelectuală (SAI) are operativi pretutindeni, soldați insensibili, modificați genetic și manipulați chimic, cu abilități fizice și cognitive superioare.

II-22, un operativ din a doua generație, este trimis într-o misiune pentru a se infiltra, în postură de dezertor, în ascunzătoarea Rezistenței Împotriva Culturii, cu scopul de a-l asasina pe liderul rebelilor.

Îi însoțim pe II-22 și pe plebeea Morgana printr-o metropolă ciclopică, urmărind intrigați știrile futuristice ale Agenției de Presă a Sectorului 10 (primul furt de carte din ultimii cincizeci de ani, descoperirea unei planete din totum și a unui drog extraterestru, apariția unei noi monede – gigabitul–, clonarea dinozaurilor, crearea unicornilor artificiali, primul robot cu emoții umane, întâiul pas spre nemurire, colonizarea și culturalizarea cosmosului, atacurile teroriste ale călugărilor Ordinului celor Patru Sfinți Călare, găsirea unui virus mortal în cadavrul înghețat al unui yeti și multe, multe altele). Trăim nopțile la o periferie similară vechiului Kowloon Walled City, suntem martori la o revoltă apocaliptică a rebelilor și la o reimaginare fără precedent a lumii noastre.

Violență, cultură, iubire. Ce se întâmplă cu II-22 când este pus față în față cu sentimentele umane și descoperă plăcerile unei vieți în afara regulilor stricte ale Serviciului?

***

Dincolo de virtuțile unei scriituri alerte, adecvate rețetelor de succes – acţiune, suspans, inventivitate –, puterea cărții lui George Cornilă se alimentează din sursele sensurilor profunde care depășesc standardele multor creații science fiction, generând potențial de universalitate.

În primul rând, nocivitatea excesului de orice fel, de oricare tabără a eternei bătălii bine-rău ar fi el exersat.

Expurgo evidențiază, de asemenea, prin efortul autorului de a sonda profunzimile implicațiilor, că binele, oricum l-am cunoaște, aduce cu sine și o sămânță de rău, care trebuie vegheată permanent.

În fine, răsplata acestui roman special, la răscrucea genurilor de succes, este convingerea că oricât de departe ne-am rătăci în viitor, prin oricâte încercări ori singularități, ne rămân, poate până la moartea universului, valorile umane imuabile.

Acestea sunt elemente care scot cartea lui George Cornilă din limitele insolitului ca simplă curiozitate și îi dau un imbold către marea literatură.

Dănuț Ungureanu

***

O imaginație minunată? Acea complexitate socială în crearea unei noi lumi? Acțiune surprinzătoare care te ține cu răsuflarea tăiată? Toate acestea le puteți regăsi în Expurgo. Și chiar mult mai mult!

Costi Gurgu

expurgo george cornila

Fragment din romanul Expurgo

În cazul în care va fi vreodată nevoie de o explicație, o voi oferi acum pentru a înlătura orice potențială neclaritate. Denumirea de II-22 denotă faptul că sunt al douăzeci și doilea operativ al Serviciului de Apărare Intelectuală activat în a doua generație de la instaurarea Luminării. Singurul meu scop este acela de a contribui la crearea unei lumi în care incultura să fie pe deplin extirpată.

Incultura nu este nimic altceva decât o boală a creierului, o afecțiune care poate fi tratată, teoretic, cu ușurință. Pentru orice boală se găsește, mai devreme sau mai târziu, leacul. Cancerul a fost eradicat. Am găsit un remediu chiar şi pentru orbire.

A rămas doar ceea ce în termeni neștiințifici se numește „prostie”, o maladie care va dispărea la rândul ei precum ciuma bubonică. Până atunci, cu atâtea beneficii ale progresului nostru, este uluitor cum indivizii încă mai găsesc moduri de a se împotrivi, de a refuza împlinirea lor ca om și ca membru al societății.

De ce se opune un sălbatic civilizării?

Este o problemă de care și marile minți ale istoriei s-au lovit de-a lungul timpului. Doctorul Aldwin Hux, celebrul savant care a formulat Legea Hux, susţinea că în absenţa unui control riguros, genele superioare ar fi fost copleșite numeric de cele inferioare. Intelectualii au arătat însă că nu sunt neputincioși în faţa brutelor.

Din fericire, vremurile analfabetismului, ale agramatismului, ale vulgarității, în care intelectual, preschimbat adeseori în batjocoritorul telectual, ajunsese un cuvânt de ocară, alături de tocilar, deștept, filosof, cult și în care eruditul adevărat, nu închipuit, era luat peste picior și pus la colț, în care inteligența și cultura erau subjugate de tirania prostiei, sunt departe acum.

Era inevitabil.

Totul a pornit în clipa în care omul culturalizat și-a dat seama nu doar că nu avea nevoie de un altul care să se încăpățâneze să rămână inferior, ci chiar că existenţa începuse să se preschimbe într-o luptă de care pe care.

Biologia ne arată că o specie inferioară, însă mai robustă și mai numeroasă, poate cauza extincția unei alte specii mai evoluate. Un consiliu de minți luminate din douăzeci de sectoare din toate blocurile s-a întrunit pentru a face un plan.

Astfel a fost înființat SAI.

În Sectorul 10, ca în numeroase foste țări de pe tot cuprinsul Terrei, a avut loc o lovitură de stat în urma căreia toate reminiscențele vechiului regim au fost înlăturate. Noua Lege a Culturii și Apărării Intelectuale fusese în pregătire vreme de zece ani, timp în care au fost transmise regulat informări privind schimbările drastice care aveau să urmeze.

De un tratament special au beneficiat cei care sufereau de diferite forme de tulburări cognitive încă incurabile, pentru care au fost gândite programe în celebrele clinici de pe Muntele Dhawos. În rest, nu doar că fiecare a fost liber să facă tot ce credea de cuviință, ba chiar noile autorități au venit în sprijinul populației, deschizând numeroase centre de culturalizare cu acces gratuit.

Nimeni nu avea nicio scuză.

Ignoranța este o alegere.

Orice alegere are consecințe.

Legea a fost implementată în decurs de un an, cu efecte dezastruoase pentru ordinea publică. Trebuie să înțelegem aici că Sectorul 10 avea una dintre cele mai mici rate de alfabetizare din întreg blocul. Obișnuiți cu legile permisive, oamenii au crezut că va fi probabil ceva ce avea să treacă ușor, fără a-i solicita în vreun fel sau chiar ceva ce nu avea să fie nicidecum implementat. Noii guvernanți și reprezentanții SAI păreau atât de manierați și de amabili, încât nimănui nu i-a trecut prin cap că legea avea să fie propusă spre implementare altfel decât printr-o rugăminte politicoasă pe care ar fi putut chiar să o refuze sau să o accepte parțial.

A fost un șoc pentru mulți să vadă urmările acțiunilor lor sau ale lipsei lor de acțiune. După un singur avertisment ferm, cei care nu au depus efortul minim pentru a trece probele din testul de cetățenie, s-au văzut ridicați. Au fost clipe de groază, însă totul a decurs ca o consecință anunțată a unor fapte reprobabile. Opoziția naturală a omului la schimbare, la progres, amintirea dureroasă a fascismului și a comunismului, toate s-au adăugat indignării populației și durerii celor care au pierdut oameni dragi.

Iluminare cu forța nu se poate! au strigat unii ieșiți în stradă, parafrazându-l pe Regele Dieudonné al XX-lea.

Ba da, se poate, le-am răspuns noi.

Și chiar s-a dovedit a fi singura cale. Locuitorii ghetourilor metropolelor, precum și cei ai așezărilor proto-rurale, dar și mulți dintre cetățenii capitalei, cu atât mai mult cei care ajunseseră la un statut social înalt în ciuda analfabetismului funcțional cu care unii chiar se mândreau, s-au răzvrătit, stârniți și încurajați de vechii guvernanți care știau prea bine că un sector needucat este mult mai ușor de condus.

Unul dintre catalizatorii schimbării în Sectorul 10 a fost chiar faptul că vechiul partid de guvernământ era alcătuit în întregime din semidocți. Ultimul prim-ministru, înainte ca funcția să fie desființată, nu doar că deținea un coeficient de inteligență sub-optimal pe toate palierele și era complet lipsit de cultură, ci avea adeseori derapaje comportamentale severe. Adunând în jurul său o mica armată de interlopi, s-a opus brutal schimbării. A fost primul nume sonor condamnat la moarte și executat de un pluton SAI.

Razii s-au desfășurat zi și noapte. Câteva zeci de mii de oameni, cazurile evidente de trogloditism agresiv, au fost ridicați, iar zeci de televiziuni și redacții au fost închise. Împotrivirea a sute de milioane de oameni la nivel global a luat forma unor răscoale violente care în unele sectoare au escaladat în revoluții și războaie civile.

Unii politologi spun chiar că am fi fost în pragul unui nou război mondial, întrucât, în primă instanță, doar ceva mai mult de jumătate dintre sectoare au îmbrățișat noua viziune. Autoritățile nu s-au lăsat însă descurajate.

Au perseverat.

Omul poate fi schimbat.

Omul ascultă de forță și se teme de urmări.

Scopul este ca în viitor să nu mai fie nevoie de repercusiuni şi tot binele și frumosul să devină o pornire naturală, instinctivă.

Ți-a plăcut acest fragment din romanul Expurgo? Vezi și alte cărți semnate de George Cornilă!

Poate te interesează noutățile!

Leave a reply

  • []