campania gateste fantastic pancake planet silvania crux publishing
#GăteșteFantastic: o nouă călătorie culinară cu Pancake Planet și Silvania Gourmet
În decembrie 24, 2017 | 0 Comentarii

În luna octombrie a acestui an, vă spuneam că vom încerca o abordare diferită a fantasticului, mutându-l de pe hârtie în… bucătărie. În campania #GăteșteFantastic am pornit de la următoarea întrebare: Ce faci când ai doi artiști a căror imaginație întrece orice limite?

Răspunsul a fost simplu: Îi aduci împreună și îi provoci să te surprindă.

Adina Chițu de la Pancake Planet a gătit în octombrie o rețetă inspirată din romanul high fantasy Inima Dragonului de Mircea Țara. Dacă vă mai amintiți, rezultatul a fost pe măsură.

Rețeta completă de Asian noodles „ca la carte” o găsiți pe site-ul Adinei. Acolo veți afla mai multe atât despre romanul Inima Dragonului cât și despre ingredientele și pașii de urmat, ca să puteți prepara și voi o astfel de minune la farfurie. Sau la bol, ca să fim mai exacți.

Și acestea fiind spuse, vă urăm poftă bună în continuare! Doar nu credeați că am încheiat acest capitol, nu?

Campania #GăteșteFantastic merge mai departe! De data aceasta însă mai avem un partener: Silvania Gourmet. Înființat în 1991 în inima Ardealului, brandul Silvania și-a câștigat o reputație greu de egalat: preparate fantastic de gustoase, gourmet, pentru cunoscători, curate, din ingrediente exotice, atent selecționate și calibrate, dedicate celor pretențioși. Cu alte cuvinte, un partener cu care împărtășim o filosofie comună: oferirea de produse românești, înalt calitative, care satisfac și cele mai sofisticate gusturi, fie că vorbim despre literatură sau mâncare.

Așadar, pe de-o parte avem operele noastre literare, pe de alta un producător ale cărui preparate gourmet reprezintă opere de artă culinară. Între Crux Publishing și Silvania, Adina Chițu de la Pancake Planet a decis să accepte provocarea și să creeze o punte. Cu alte cuvinte, să combine arta literară cu cea culinară, creând propriile capodopere, inspirate din cărțile Crux și pregătite cu ajutorul produselor Silvania.

Ce a ieșit? Păi hai să vedem…

#GăteșteFantastic din Baladele Nlithiei de Mircea Țara

Platou regal cu mezeluri rafinate de fazan, prepeliță sau struț, rodie, ciuperci și fructe exotice

secretul regelui nemuritor gateste fantastic

 

Ca și în cazul universului din Inima Dragonului, personajele acestui nou volum semnat de Mircea Țara, Secretul regelui nemuritor, sunt cât se poate de cosmopolite și au gusturi destul de pretențioase atunci când vine vorba de farfuriile din fața lor. Au o dietă destul de exotică, nu se dau în lături de la ciudățenii culinare (my kind of people) și sunt obișnuiți cu importurile. Mai toată povestea se învârte în jurul unui banchet dat de ziua regelui așa că am încercat să surprind ideea acestui festin.

baladele nlithiei gateste fantastic

#GăteșteFantastic din Seria Stelarium de Ana-Maria Negrilă

Platou exotic cu snacks-uri de ton și somon, camembert la cuptor, coacăze și vin rose

seria stelarium gateste fantastic

Oare ce ar mânca niște humanoizi cu abilități telepatice de pe alte planete? Greu de aproximat, nu-i așa? Mai ales când unii dintre ei trăiesc într-un mediu luxuriant și tropical, pe când ceilalți îndură friguri polare. Nu prea pot concepe un camembert la cuptor fără rozmarin și usturoi, mai punem un strop de ulei de măsline, un pic de sare și piper și ne apropiem de perfecțiune. Mai pun niște măsline lângă, niște nuci trase oleacă în tigaie, coacăze proaspete și niște snacks-uri interesante din ton și somon. Toate merg perfect cu un pahar de vin rose.

#GăteșteFantastic din Cronici din Voss de Andrei Mazilu

Platou sănătos și delicios cu cârnați de mistreț, pâine cu măsline și bere din belșug

cronici din voss gateste fantastic

Un aspect important al universului acestor cărți mi s-a părut comerțul pe care îl fac personajele, ele importă tot felul de minunății, inclusiv condimente exotice. Și un alt aspect sociologic destul de interesant de întâlnit într-o carte fantasy mi s-a părut această separare a claselor, una conducătoare, formată din regalitate și nobilime, care are acces bineînțeles la cele mai alese bucate și clasa de foarte jos, foarte religioasă. Între cele două există asasinii, așa cum existau odată templierii. M-am întrebat din nou oare ce mânâncă asasinii, mai ales că-s mega ocupați mai tot timpul cu lupta împortiva sistemului. Așa că le-am pus pe masă o doză ridicată de proteine, carbohidrați și un binemeritat pahar de bere. Am ales cârnații de mistreț de la Silvania și o pâinică simpatică cu măsline.

cronici din voss andrei mazilu gateste fantastic

 

După acest periplu culinar fantastic în lumea Nlithiei, în vastul univers Stelarium și în întunecatul Imperiu Voss, nu putem decât să vă spunem că abia așteptăm să încercăm și noi rețetele Adinei bazate pe produsele Silvania Gourmet. Cine a zis că deliciile literare și cele culinare nu pot merge mână în mână? Prietena noastră de la Pancake Planet tocmai ne-a demonstrat că imaginația nu are limite, mai ales când ai la dispoziție surse inepuizabile de inspirație, cum sunt cărțile science-fiction și fantasy și mai ales preparate unice, savuroase și exotice.

Și pentru că suntem în perioada sărbătorilor și încă mai sunt multe cadouri de luat și mese festive de pregătit, noi continuăm campania #GăteșteFantastic la noi pe site! Vă punem la dispoziție seriile Baladele Nlithiei, Stelarium și Cronici din Voss cu reducere și transport gratuit prin curier până pe 15 ianuarie! Lectură și degustare plăcute!