#Găteștefantastic: Interviu cu Adina Chițu – „Dorința de aventură, căutarea provocărilor și curiozitatea ar fi trăsăturile comune ale unui consumator de cărți Crux, dar și de produse Silvania”
În ianuarie 14, 2018 | 0 Comentarii

Înainte de sărbători, Adina Chițu de la Pancake Planet și Silvania Gourmet și-au dat mâna pentru a răspunde la provocarea pe care le-am propus-o: cum ar fi să gătim din cărți science-fiction și fantasy cu ajutorul unor produse noi, unice și exotice? Noi am pus la dispoziție volumele Secretul Regelui Nemuritor de Mircea Țara, seria Stelarium de Ana-Maria Negrilă și seria Cronici din Voss de Șerban Andrei Mazilu.

Silvania Gourmet a trimis câteva preparate culinare excepționale, iar Adina a rămas cu partea cea mai dificilă: potrivirea lor în combinații rafinate, care să surprindă esența cărților citite și să pună în valoare gustul produselor Silvania. Ce a ieșit am aflat cu toții pe blogul Adinei.

adina chitu pancake planet gatestefantastic crux publishing

După acest adevărat quest de food styling și maraton de lectură, am luat-o pe Adina Chițu la întrebări, ca să aflăm cum i s-a părut experiența de a găti din cărți science-fiction și fantasy românești cu ajutorul unor produse românești care să surprindă nu numai spiritul sărbătorilor de iarnă, ci să evidențieze atât calitățile cărților citite și ale produselor degustate. Așadar, haideți să vorbim cu Adina despre cărți, artă culinară, fotografie culinară, food styling, inspirație și rețete delicioase!

Crux Publishing: Adina, te rugăm să ne descrii proiectul Pancake Planet în câteva cuvinte pentru cine nu te știe încă.

Adina Chițu: Voi încerca să fiu succintă. Pancake Planet e despre mâncare gustoasă făcută cu pasiune, despre exerciții constante de fotografie culinară și food styling.

Crux Publishing: La tine pe blog tu ne împărtășești rețete cel puțin exotice și inovative. Ce te inspiră când combini ingrediente și când gătești? Cum ajungi de la “azi aș vrea să pregătesc o cină ușoară” la minunile pe care le vedem la tine pe site?

Adina Chițu: Nu le-aș numi chiar exotice. Îmi place să mă joc într-adevăr cu ingredientele și să încerc mereu rețete noi și mă enervez atunci când nu găsesc un fruct sau un condiment în supermarket pentru că nu există cerere pentru el la noi pe piață. Nu sunt rețete grele, deși poate unele par așa din cauza modului în care le fotografiez, dar chiar nu sunt grele. Știu, multe sunt rețete de deserturi și asta poate părea un domeniu nu foarte tangibil pentru toată lumea, dar consider că dacă știi cum să aprinzi un cuptor nu cred că te împiedică nimic să încerci să și coci ceva. Trebui doar să îți placă și să nu îți fie teamă, ah și să încerci rețete de încredere, asta însemnând să te documentezi un pic înainte și să citești multe rețete. E ca atunci când citești un roman, începi să înțelegi personajele și cam ce se poate întâmpla cu ele de-a lungul poveștii. Așadar, ce mă inspiră, curiozitatea.

Crux Publishing: Apropo de inspirație, cum și unde o găsești pentru a pune în valoare în mod diferit fiecare preparat din punct de vedere vizual? Una dintre cele mai puternice componente ale blogului tău culinar sunt fotografiile care ne fac să vrem să devorăm orice pui tu în farfurie. Dincolo de imaginația necesară preparării produsului în sine, de unde îți iei resursele pentru a crea veritabile opere de artă vizuală?

Adina Chițu: Sunt pasionată de dark photography, clarobscur și de folosirea luminii naturale în fotografie. Întotdeauna am admirat pictura flamandă și cumva asta se reflectă în ceea ce fac. Știu că multe reguli în fotografia culinară spun că cel mai indicat ar fi să luminezi cât mai mult produsul și să folosești fundaluri cât mai deschise. Eu nu cred neapărat în asta. Încerc cumva să „înrămez” preparatele mele în cadre, mă feresc să le spun artistice, dar cumva memorabile. Mă uit foarte des pe Instagram, studiez cam ce se face în afară, observ trend-urile în materie de fotografie culinară și încerc să le personalizez.

Crux Publishing: Și acum că tot suntem la capitolul imaginație și creativitate în bucătărie, pe toate palierele, zi-ne cum a fost să prepari bunătăți inspirate din cărți science fiction și fantasy? Am început campania #găteștefantastic cu Inima Dragonului de Mircea Țara și acum iată, avem încă trei sugestii culinare! Cât de grea a fost provocarea?

pancake planet inima dragonului

Adina Chițu: A fost într-adevăr o provocare. Nu mă așteptam să găsesc în genul acesta de literatură atâtea pasaje ultra detaliate cu și despre mâncare. Adevărata provocare a fost latura fantastică a acestor pasaje și transpunerea ei în realitatea noastră. Însă a fost un quest simpatic pe care mi-a făcut plăcere să îl duc la bun sfârșit. Cumva ideile mi-au venit instant în minte atunci când am parcurs pasajele din cărți asta și pentru că sunt foarte vizuale și detaliate.

campania gateste fantastic pancake planet silvania crux publishing

Crux Publishing: Ce părere ai despre produsele Silvania cu care ai creat minunățiile din farfurii? Cât de bine s-au potrivit produsele cu cărțile pentru care le-ai folosit?

Adina Chițu: Sunt produse noi pentru mine așa că le-am încercat cu cea mai mare curiozitate și am fost plăcut surprinsă de gusturile delicate și îndrăznețe. M-au surprins în special specialitățile din fazan, prepeliță și struț, merg de minune pe un platou cu brânzeturi și fructe acrișoare, yum! Mariajul lor cu cărțile fantasy a fost unul cât se poate de fericit, universul cărților te duce deseori cu gândul la gastronomii ieșite din comun, exotice, așa că produsele Silvania au mers de minune.

baladele nlithiei gateste fantastic

Crux Publishing: Cui ai recomanda cărțile Crux Publishing și cui produsele Silvania? Acum că le-ai “degustat” împreună, ce crezi că au în comun consumatorii de cărți Crux și de produse Silvania? Ce au diferit?

Adina Chițu: Le-aș recomanda pe ambele celor care vor să se aventureze într-o lectură dinamică și gurmanzilor mereu în căutare de ceva nou. Cred că dorința de aventură, căutarea provocărilor și curiozitatea ar fi trăsăturile comune ale unui consumator de cărți Crux, dar și de produse Silvania 🙂

cronici din voss andrei mazilu gateste fantastic

Crux Publishing: Cu ce ai vrea să rămână cititorii blogului tău după provocarea Crux Publishing – Silvania Gourmet? Cu ce ai vrea să plece ei în minte în urma acestei etape ale campaniei #găteștefantastic?

Adina Chițu: Mi-ar plăcea să cred că vor rămâne cu o curiozitate și cu dorința de a citi și de a aprinde aragazul sau cuptorul – ori de câte ori li se va face poftă de ceva bun (literar și culinar)

Crux Publishing: Ce alte cărți Crux Publishing ai mai citi și ce alte produse Silvania ai mai gusta pentru a le combina apoi în rețete unice și creative?

Adina Chițu: Aveți un titlu interesant, Biblia Nihilistă :D. În ceea ce privește produsele Silvania, cred că am să îmi fac curaj să încerc specialitățile din vânat sub formă de mousse.

Crux Publishing: Mulțumim mult de tot, Adina, și sperăm să ne revedem cu o nouă provocare în cadrul campaniei #găteștefantastic!

Adina Chițu: Mulțumesc și eu!

Acestea fiind zise, vă lăsăm în compania câtorva minuni culinare create de Adina pe blogul ei Pancake Planet, inspirate din cărțile Crux Publishing și nu numai. Până la următoarea provocare din cadrul campaniei #găteștefantastic, vă urăm lectură plăcută și poftă bună!

seria stelarium gateste fantastic

cronici din voss gateste fantastic

 

Scrie un răspuns