Interviu cu Anamaria Bancea: „O carte bună e bună și punct”
În aprilie 15, 2024 | 1 Comentarii

Deși este de profesie arhitect și realtor, scriitoarea Anamaria Bancea are o relație foarte strânsă cu literatura, moștenind de la bunica ei, profesoară de limba română, pasiunea pentru citit. În timpul școlii a descoperit și dragostea pentru scris. În cei câțiva ani pe care i-a petrecut în Statele Unite, a publicat articole pe teme de arhitectură în câteva reviste de specialitate.

Ce o inspiră pe scriitoarea Anamaria Bancea

În 2015, Anamaria se întoarce la ficțiune. Pentru a-și crea povestirile și personajele (abordând literatură science fiction, realism magic sau ficțiune postmodernă), Anamaria se inspiră din cele mai banale întâmplări cotidiene, așa cum singură mărturisește: o fotografie văzută pe Facebook, o vorbă auzită pe stradă, o persoană observată cu coada ochiului în oraș sau o idee mai mult sau mai puțin năstrușnică auzită la unul din atelierele literare la care participă frecvent.

După ce publică o serie de schițe și povestiri, dar și numeroase articole de analiză literară în revista culturală EgoPHobia – apreciate de public și critică –, Anamaria a debutat în portofoliul Crux Publishing cu romanul postmodern Restituirea.

restituirea ana maria bancea

Volumul este foarte bine primit de critică și de public, iar Anamaria ne-a promis o continuare pe care încă o așteptăm.

Interviu cu scriitoarea Anamaria Bancea

Astăzi ne-am hotărât să discutăm cu scriitoarea Anamaria Bancea despre cum e să fii femeie și scriitoare în România modernă. Așa cum știm, trăim într-o lume a conflictelor și a contrastelor și nicicând vocile femeilor nu s-au auzit mai puternic decât acum. Așadar, haideți să auzim ce are de spus o femeie și o scriitoare despre antagonismul dintre masculin, feminin și condiția scriitoarei față în față cu literatura modernă.

CRUX PUBLISHING: Asta e o întrebare clasică, dar trebuie să o pun: cum e să jonglezi cu o carieră, familie, viață socială, activități culturale etc. și cu scrisul în același timp? Cum îți echilibrezi programul pentru a lăsa loc și scrisului?

Anamaria Bancea: Îmi place să am multiple activități. Probabil că dacă aș fi pusă doar să scriu, scrisul și-ar pierde ceva din magie. Apoi, e vorba de priorități. Deocamdată cariera primează, din motive extrem de prozaice :). Însă, când am o idee care-mi place, un subiect despre care știu că pot scrie ceva bun, atunci clar mă așez la calculator și-i dau bice. 

Crux Publishing: Cum e să fii în portofoliul unei edituri care are atât de mulți scriitori? Concurență sau colaborare cu colegii de gen masculin din editură?

Anamaria Bancea: Sunt onorată să fiu în portofoliul Crux. Mi-a plăcut tot ce am citit sub sigla editurii, și chiar sunt mândră că fac parte din ea. Cu scriitorii (mă refer la genul masculin), este clar o colaborare. De la Dan Rădoiu am învățat să-mi șlefuiesc scrierea, este navigatorul meu – știi ce face un navigator, nu? 🙂 Florin Pîtea este cel care mi-a făcut prima oară o critică pe text. Cu Oliviu Crâznic este întotdeauna o plăcere să stau de vorbă. Sunt oameni de la care am ce învăța și mă bucur să fiu în preajma lor.

anamaria bancea dan radoiu restituirea

Crux Publishing: Ți se pare că există diferențe între scriitura masculină și cea feminină, mai ales la capitolul SF/Fantasy, realism etc.? Se poate face cu adevărat o diferență între stilul femeilor și stilul bărbaților de a scrie ficțiune?

Anamaria Bancea: Da, cred că există diferențe. Eu, cel puțin, le simt – indiferent de gen, că vorbim de SF/Fantasy sau ficțiune postmodernă. Sincer, singura scriitoare la care nu am simțit această diferență este Iris Murdoch. Femeile, cred eu, au înclinația să se ducă spre latura sensibilă să-i zicem, au tendința (dar nu generalizez) să aibă personaje principale tot de gen feminin. Bărbații sunt mai direcți – și e normal să fie așa.

Crux: Ți-e mai ușor să scrii personaje feminine sau masculine sau nu e nici o diferență pentru tine? Au personajele feminine ceva în plus decât cele masculine în romanele/povestirile tale?

AB: Să știi că uneori chiar am probleme să scriu o anumită scenă care are ca protagonist un bărbat! Mai ales când mă duc spre partea de gânduri sau reacții interioare ale personajului, ceea ce nu „se vede cu ochiul liber”. Pentru mine nu e chiar simplu întotdeauna să mă pun în pielea personajului masculin, deoarece gândim diferit. Îmi place să am personaje veridice, nu să inventez ceea ce cred eu că ar gândi bărbații.

 

Citește aici și ultimul interviu cu Cezarina Anghilac, autoarea seriei În cercul fiarei!

 

Oricum, experiența mi-a arătat de destule ori că între ceea ce credeam eu și ce gândesc ei e o diferență destul de mare :))). Sper că am devenit mai înțeleaptă. Însă îmi întreb prietenii de sex masculin ce părere au referitor la anumite situații din contextul cărții. Cel mai amuzant este când primesc răspunsuri care se bat cap în cap :).

Personajele feminine… cred că au în plus doar ușurința cu care mă pot raporta eu la ele. De multe ori mă simt doar ca un releu între personaj și cititor. Cu cele feminine, această legătură e mai facilă. Încerc să păstrez un echilibru.

Crux: Cât de mult contează sexul autorului în succesul unei cărți (dacă crezi că contează)?  

AB: Nu cred că are importanță sexul autorului. O carte bună e bună și punct.

Crux: Care este cea mai mare prejudecată/stereotip legat de faptul că ești femeie de care te-ai lovit în carieră? Dar ca scriitoare?

AB: Am o profesie dominată de bărbați (arhitect), și marea majoritate a celor cu care lucrez efectiv sunt bărbați. N-o să vezi multe femei pe vreun șantier. Sincer, nu m-am lovit prea des de cele menționate de tine. Da, au fost cazuri în care am simțit o presiune din partea unor beneficiari sau constructori să fac lucrurile cum voiau ei, nu cum e bine. Am învățat să am răbdare. Ca scriitoare, singurul lucru de care mi-e teamă este să nu fiu vreodată considerată o scriitoare doar pentru femei. Îmi doresc să fiu citită în egală măsură de ambele sexe. De aceea am grijă să nu devin siropoasă, deși mi s-a întâmplat :). Am refăcut textul! 

anamaria bancea carti de citit

Crux: Cu ce te-a ajutat în scris faptul că ești femeie, dacă te-a ajutat cu ceva?

AB: Nu-mi dau seama, deocamdată, să mă fi ajutat cu ceva în mod special. Ar trebui să mă întrebi asta după ce am publicat vreo trei – patru cărți.

CP: Ce îți place cel mai mult la faptul că ești femeie? Ți-ai dorit vreodată să fi fost bărbat și de ce?

AB: Hmm… uite că nu m-am gândit vreodată „de ce” îmi place să fiu femeie. Oricum, am de ales? :))) În primul rând îmi place de mine, mă simt bine în propria piele și asta cred că e cel mai important. Să fiu bărbat? Da, mi-aș dori să pot fi bărbat pentru o zi, sau măcar cinci minute, însă din pură curiozitate, să știu cum văd ei lumea – și m-ar ajuta la construirea personajelor masculine 😉 Din același motiv mi-aș dori să fiu și câine, un pic. Probabil că e foarte interesant să percepi cu totul altfel mediul în care te miști.

Crux: O femeie “model” care te-a influențat pozitiv în viață, în carieră, ca scriitoare etc.? Dar un bărbat “model”?

AB: Sunt multe femei „model” pe care le admir. Ariile mele de interes sunt atât de largi, încât mi-e greu să spun că X întrupează tot ce mi-aș dori să fiu. Sunt multe femei pe care le prețuiesc, pe fiecare pentru altceva. Ca bărbat model, categoric tata. A fost un om extraordinar, mi-a fost părinte și prieten. Mi-e foarte dor de el.

 

Citește aici și ultimul interviu cu Ana-Maria Negrilă, autoarea seriilor Stelarium și Stăpânul umbrelor!

Crux: Personajul feminin preferat din cărțile/povestirile tale și de ce?

AB: Pe Eugenia din Restituirea am iubit-o cel mai mult. Noi două avem secretele noastre 😉

scriitoarea Anamaria Bancea - Restituirea

Crux: Personajul masculin preferat din cărțile/povestirile tale și de ce?

AB: Domnul Cruțescu, tot din Restituirea. Este un personaj venit oarecum din neant, pe care am ajuns să-l iubesc. Îmi place de el că e hâtru, că e un bun profesionist, dar e și empatic. Cu el chiar aș bea o cafea! Muzicianul din Got soul? a mai fost un personaj masculin care mi-e foarte aproape de suflet. Însă motivele sunt din nou, destul de personale.

Crux: Personajul feminin ficțional preferat din toate timpurile și de ce (literatură, cinema, televiziune etc.)?

AB: Un răspuns imposibil. Mi-a plăcut mult Miss Elisabeth Bennet, a lui Jane Austen. La fel mi-a plăcut Prințesa Leia din Star Wars. Vrei să continui? 🙂

Crux: Personajul masculin ficțional preferat din toate timpurile și de ce (literatură, cinema, televiziune etc.)?

AB: Același răspuns ca mai sus. Imposibil.

Crux Publishing: Percepi la modul real un conflict între sexe și cum te raportezi la el?

Anamaria Bancea: Acest „război dintre sexe” mi se pare o tâmpenie întreținută de intelectuali frustrați și frustrate. Am mulți prieteni bărbați – cum aș putea să mă simt în conflict cu ei? Singurul lucru care mă deranjează este faptul că încă la muncă egală femeile sunt plătite mai prost decât sexul opus. Mă mai deranjează exagerările și lipsa de bun simț, în ambele tabere (deși nu-mi place să spun așa, „tabere”).

Suntem diferiți, femeile și bărbații, și consider că e minunat așa. Eu m-aș plictisi groaznic într-o lume doar cu femei. Societatea se schimbă (nu vreau să intru în locurile comune ale sociologiei că nu e cazul). Cred că un pic mai multă toleranță, un pic mai mult umor ne-ar ajuta pe toți. Eu reacționez individual, de la persoană la persoană, chiar nu contează genul. Noblețea sufletească sau nemernicia nu țin cont de sex.

Crux Publishing: Mersi frumos pentru răspunsuri!

Anamaria Bancea: Mersi și eu!

Editura Crux Publishing, scriitoarea Anamaria Bancea și AIVI vă invită pe data de 24 aprilie 2024 la clubul de carte Clandestin! Vom discuta despre romanul Restituirea în prezența autoarei!

restituirea ana maria bancea

Poate te interesează și alte volume semnate de scriitoarele noastre!

Andreea Sterea
Comentarii1
Liane Posted martie 6, 2019 at10:21 am   Răspunde

FFelicitari !

Scrie un răspuns

  • []