Girl Power x 3: Interviu Rodica Bretin „Mi-ar fi plăcut să fiu cavaler, să lupt în Cruciade”
În septembrie 6, 2017 | 0 Comentarii

Încheiem seria de interviuri Girl Power cu o discuție cu scriitoarea Rodica Bretin. Pe Rodica o puteți întâlni personal și o puteți lua la întrebări în detaliu la Brașov în weekend-ul 8-10 septembrie (AntareSFest, Hotel Capitol). Și dacă tot participați la AntareSFest, vă invităm cu această ocazie sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 9.15 la (re)lansarea volumului Ecouri din tenebre – o colecție de documentare și povestiri care au plasat-o pe Rodica în topul cercetătorilor fenomenelor paranormale de la noi din țară. Până când ne va răspunde la întrebarea dacă există viață după moarte, însă, haideți să vedem cum se raportează Rodica Bretin la conflictul dintre sexe și condiția scriitoarei în lumea contemporană.

ecouri-din-tenebre rodica bretin

Crux Publishing: Așadar și prin urmare, cum e să jonglezi cu o carieră, familie, viață socială, activități culturale etc. și cu scrisul în același timp? Cum îți echilibrezi programul pentru a lăsa loc și scrisului?

Rodica Bretin: Din fericire, nu m-am confruntat cu problema crizei de timp. După trei ani în care am lucrat ca inginer, apoi cinci în munca de cercetare, am avut numai joburi legate direct de scris: lector, redactor-şef, director de editură. Trebuia să mă ocup şi de manuscrisele altora, ceea ce îmi lua nişte ore bune pe zi. În rest am fost ceea ce se numeşte fulltime writer. O şansă care m-a obligat să muncesc mai mult, să mă perfecţionez stilistic, să fiu un scriitor complet.

Crux Publishing: Cum e să fii în portofoliul unei edituri care are atât de mulți scriitori? Concurență sau colaborare cu colegii de gen masculin din editură?

Rodica Bretin: Concurenţă, evident. Nu există locul doi. Întotdeauna trebuie să tinzi să fii cel mai bun în domeniul tău.

rodica bretin sci fi fest

Crux Publishing: Ți se pare că există diferențe între scriitura masculină și cea feminină, mai ales la capitolul SF/Fantasy, realism etc.? Se poate face cu adevărat o diferență între stilul femeilor și stilul bărbaților de a scrie ficțiune?

Rodica Bretin: Nu cred. Mie îmi place să scriu cu multă acţiune, scene de bătălie, violenţă, schimbări spectaculoase de cadre. Secvenţele romantice mă plictisesc, de asta le evit, înlocuindu-le cu fapte. Un bărbat sau o femeie îşi pot mărturisi iubirea şi în timp ce mânuiesc o sabie sau o armă laser.

CP: Ți-e mai ușor să scrii personaje feminine sau masculine sau nu e nici o diferență pentru tine? Au personajele feminine ceva în plus decât cele masculine în romanele/povestirile tale?

RB: Am destule personaje masculine în textele mele, fiindcă aşa e normal. Dar personajul principal este întotdeauna feminin, dintr-un motiv foarte simplu. Femeile nu înţeleg psihologia masculină şi invers. Mintea unui bărbat nu este mai complicată decât a unei femei, însă funcţionează cu totul altfel, de parcă am fi într-adevăr două specii diferite. Vezi vikingii, pe care ai impresia că îi înţelegi, le intuieşti motivaţiile. Dar e numai o impresie. Greşită.

rodica bretin doina roman sci fi fest

CP: Cât de mult contează sexul autorului în succesul unei cărți (dacă crezi că contează)?  

RB: Contează. Altfel de ce şi-ar fi luat atâtea scriitoare pseudonime literare masculine?

CP: Care este cea mai mare prejudecată/stereotip legat de faptul că ești femeie de care te-ai lovit în carieră? Dar ca scriitoare?

RB: La început, când îi spuneam cuiva că scriu, mă întreba, invariabil: poezii? Nu, romane cu crime şi violenţă îi răspundeam, enervată de ideea asta preconcepută şi stupidă. Acum, lucrurile s-au mai schimbat…

CP: Cu ce te-a ajutat în scris faptul că ești femeie, dacă te-a ajutat cu ceva?

RB: Cu nimic. Dimpotrivă!

CP: Ce îți place cel mai mult la faptul că ești femeie? Ți-ai dorit vreodată să fi fost bărbat și de ce?

RB: Da, mi-am dorit libertatea totală de care se bucurau bărbaţii în Evul Mediu. Mi-ar fi plăcut să fiu cavaler, să lupt în Cruciade.

rodica bretin club antares

CP: O femeie “model” care te-a influențat pozitiv în viață, în carieră, ca scriitoare etc.? Dar un bărbat “model”?

RB: Am avut un singur model, pe mentorul meu, scriitorul Vladimir Colin.

CP: Personajul feminin preferat din cărțile/povestirile tale și de ce?

RB: Lorena din romanul Protectorii. Este frumoasă, cultă, subtilă, are simţul umorului, se descurcă în orice situaţie, a trăit secole fără să îmbătrânească, fiind atlantă de origine. În acelaşi timp este sensibilă, vulnerabilă, are îndoieli, face greşeli din care învaţă cum să facă greşeli noi, este mereu în căutarea sufletului pereche. Asta o face umană, un personaj credibil, cu care cititoarele se pot identifica.

CP: Personajul masculin preferat din cărțile/povestirile tale și de ce?

RB: Keeghan, tot din romanul-trilogie Protectorii. Am pus în el toate calităţile pe care le-aş vrea într-un bărbat. Şi toate defectele. Cum se spune, ne îndrăgostim de cineva pentru calităţile lui, dar îi iubim toată viaţa pentru defecte…

CP: Personajul feminin ficțional preferat din toate timpurile și de ce (literatură, cinema, televiziune etc.)?

RB: Sookie Stackhouse din seria romanelor autoarei Charlaine Harris, interpretată de Ana Paquin în serialul HBO True Blood. Prietenele ştiu de ce!

rodica bretin antares fest brasov

Crux Publishing: Personajul masculin ficțional preferat din toate timpurile și de ce (literatură, cinema, televiziune etc.)?

Rodica Bretin: Logan, Wolverine din X-Men. Poate fiindcă nu se ia niciodată în serios. Un fel de anti-erou.

Crux Publishing: Percepi la modul real un conflict între sexe și cum te raportezi la el?

RB: Nu există vreun conflict, ci o simbioză care face ca viaţa să merite trăită.

Crux Publishing: Mulțumim, Rodica!

Rodica Bretin: Cu drag!

Booon! Acesta a fost interviul, dar lucrurile nu se termină aici! Sâmbătă pe 9 septembrie o luăm pe Rodica Bretin la întrebări despre spirite neliniștite, case bântuite, poltergeist, practici oculte și altele. Vă așteptăm așadar la lansarea volumului Ecouri din tenebre sâmbătă, începând cu ora 9.15 la Hotel Capitol în Brașov să deschidem AntareSFestul cum se cuvine!

lansare rodica bretin ecouri din tenebre brasov anataresfest

Așadar, azi, mâine și poimâine suntem la Brașov la AntareSFest! Nu uitați să treceți pe la standul Crux Publishing pentru cărți, autografe și surprizele pe care vi le-am pregătit!

 

Scrie un răspuns