conan barbarul robert e howard crux publishing
De ce este important Conan Barbarul pentru cultura lumii?
În ianuarie 23, 2017 | 0 Comentarii

Text scris de scriitoarea Helena Cade – seria fantastică The Iron Gods (Ed. Geek Network Print, 2015) – ca postfață a nuvelei Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște (ed. Crux Publishing, 2015), pag. 64-66. Profităm de ocazie să îi mulțumim Helenei și pentru materialul scris cu ocazia publicării nuvelei Conan Barbarul: Misterul fântânii blestemate, al doilea titlu din Integrala Robert E. Howard.

***

Creatorul celebrului personaj Conan („Barbarul”) şi a întregii lumi fictive denumită „Hiboria” este Robert Ervin Howard (1906-1936), autor american și unul dintre pionierii fantasticului întunecat de calitate (fiind considerat, printre altele, părintele subspeciei literare „sword and sorcery”).

robert e howard conan barbarul

Încă din copilărie, Robert E. Howard și-a dorit să devină scriitor, găsind inspirație în operele unor autori precum Jack London, Rudyard Kipling, H.P. Lovecraft. Tipul autodidactului, avea să devină, ulterior, un important membru al faimosului „Cerc Lovecraft” (grup literar) și, mult mai târziu, unul dintre scriitorii preferați ai lui (totodată, sursă de inspirație pentru) George R.R. Martin.

Operele lui Howard, în marea lor majoritate constituind proză scurtă, au fost publicate într-o serie de reviste, jurnale şi ziare, cea mai importantă rampă de lansare pentru succesul său fiind publicaţia de tip „pulp” Weird Tales.

Conan Barbarul: un erou de legendă

conan barbarul o vrajitoare se va naste robert e howard

Cea mai faimoasă creaţie a autorului rămâne personajul „Conan” (cunoscut astăzi sub numele de „Conan Barbarul”, mai ales ca urmare a ecranizării în care rolul eroului a fost jucat de Arnold Schwarzenegger), personaj a cărui importanţă culturală a fost asemuită cu aceea a unor eroi precum Tarzan, James Bond, Dracula, Sherlock Holmes, Batman. Pe lângă Conan însă, Robert E. Howard a creat şi alte figuri emblematice ale culturii universale, precum „Sonia Roșie”, „Solomon Kane” sau „Kull Cuceritorul”. Cele mai importante romane ale sale sunt, probabil, Ora dragonului și Almuric.

Regretabil, aflând despre moartea iminentă a mamei sale bolnave, Robert E. Howard s-a sinucis la vârsta de treizeci de ani, împușcându-se în cap. Povestea vieții sale a fost adaptată pentru marile ecrane, iar rolul „Robert E. Howard” a fost interpretat de c ătre actorul Vincent D ’Onofrio, în filmul biografic The Whole Wide World (1996).

Prima proză scurtă care îl are ca protagonist pe Conan Barbarul a apărut în revista Weird Tales în anul 1932 şi a fost intitulată The Phoenix on the Sword. A avut un succes extraordinar, și, din acest motiv, între 1933 şi 1936, Robert E. Howard a reuşit să publice în respectiva revistă nu mai puţin de șaptesprezece texte care urmăresc aventurile eroului.

Numele său original este „Conan Cimerianul” (datorită locului de provenienţă – Cimeria; interesant, se pare că populația cimeriană care l-a inspirat pe Howard în acest sens constituia o ramură a populației trace, ceea ce ni-l face pe Conan, într-o oarecare măsură, „strămoș”). Nu este niciodată descris detaliat din punct de vedere fizic, menționându-se doar că are „ochi albaștri pătrunzători” și „o coamă de păr negru”, iar adjectivele folosite pentru a-l creiona sunt de tipul „gigant”, „masiv” sau „uriaș.”

Conan s-a născut chiar pe un câmp de luptă şi s-a maturizat foarte repede, la vârsta de cincisprezece ani fiind deja un războinic de temut. El este surprins călătorind pe tot cuprinsul ținutului fantastic Hiboria, în cursul aventurilor sale dând dovadă de curaj şi de fapte eroice, ucigând monştri care de care mai grozavi sau vrăjitori nefaşti, salvând prinţese frumoase şi împrietenindu-se cu personaje teribil de ciudate sau de simpatice (toate acestea reprezentând elemente clasice ale literaturii fantastice).

Conan cel cu multe fețe și roluri

Conan Barbarul Misterul fantanii blestemate Robert E Howard

Conan a fost faimos și ca soldat (nuvela Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște), hoţ, proscris, mercenar şi pirat (nuvela Conan Barbarul: Misterul fântânii blestemate), dar, în cele mai multe cazuri, „contemporanii” îl vedeau ca pe un erou legendar, prețuit pentru virtuțile sale, deosebitul curaj și înaltul simț al onoarei și al justiției. Textele care îl au pe Conan ca personaj principal urmăresc evoluţia lui în timp, culminând cu momentul în care acesta, deja în vârstă de peste patruzeci de ani, ucide regele tiranic al regatului Achilonia şi devine el însuşi rege.

Personajele şi conceptele create de către Robert E. Howard au avut un foarte mare impact asupra culturii universale, mai ales după moartea sa, cunoscând zeci de adaptări de-a lungul timpului, inspirând nume de trupe muzicale și titluri de melodii, scenarii de filme, seriale de televiziune, jocuri video, jocuri de societate (de tip boardgame) și nenumărate reviste de benzi desenate ori romane grafice, în special avându-l drept protagonist pe Conan.

Probabil cel mai important aspect referitor la moștenirea culturală a lui Robert E. Howard rămâne faptul că, prin intermediul poveştilor sale de tip „sword and sorcery”, autorul a devenit influență majoră pentru nenumărate opere celebre din domeniul literaturii fantastice (cum ar fi, spre exemplu, operele lui J.R.R. Tolkien, George R. R. Martin sau Terry Pratchett). Foarte mulţi autori, contemporani cu Robert E. Howard (şi care publicau în aceleaşi reviste), au admis, de asemenea, influența lui Conan Barbarul și a aventurilor acestuia asupra creațiilor lor.

Drept cadru al desfăşurării aventurilor personajelor sale (în special al aventurilor lui Conan), Robert E. Howard a creat o lume originală, fictivă, cu foarte puternice influenţe istorice şi mitologice universale, denumită „Hiboria”. Însuşi numele este inspirat de „Hyperborea” lui Herodot, plasată de acesta din urmă în „nordul îndepărtat”. Autorul a precizat că, din punct de vedere temporal, și-a situat universul barbar într-o preistorie fictivă a Pământului nostru.

Astfel, de pildă, în nuvela O vrăjitoare se va naște, întâlnim denumiri de state cvasiistorice și semimitice precum Argosul (mediteranean), Cimeria (galo-tracă), Khauranul (sirian), Chitaia (chinezească), Nemedia (romano-bizantină), Semiția (de la Sem, fiul lui Noe, „strămoșul” evreilor, arabilor și al asirienilor), Stigia (egipteană), Turanul (turco-persan), Vindia (indiană), Zaporoja (cazacă), Zingara (ibero-maură) ș.a.m.d.

Lupta lui Conan pentru celebritate

conan barbarul crux publishing

Operele lui Robert E. Howard nu surprind neapărat o schimbare psihologică în gândirea vremii sale, însă frumusețea acestora constă în ancorarea în anumite concepte şi elemente concrete cu rădăcini istorice. S-a bucurat de celebritate în timpul vieții, ajungând să câştige din scris, într-un an, echivalentul sumei de (aproximativ) 30.000 de dolari actuali. Aceasta într-o vreme în care proza sa scurtă, povestiri și nuvele, trebuia să concureze cu romane precum O poveste cu un hobbit (J.R.R. Tolkien), Pe aripile vântului (Margaret Mitchell), Fructele mâniei (John Steinbeck) sau Mary Poppins (P.L. Travers).

Istoria a demonstrat că scrierile sale fantastice au trecut fără dificultate cel mai important și mai semnificativ test dintre toate, testul timpului, rămânând populare până în ziua de astăzi.

Crux Publishing rămâne fidelă misiunii sale de a publica Integrala Robert E. Howard. Între timp, puteți să vă delectați cu nuvelele Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște și Conan Barbarul: Misterul fântânii blestemate.

Scrie un răspuns