RR: Și, pentru că tot vorbim de prezentul ca viitor imaginat de tine în trecut, cum vede scriitorul de SF (cu clare apetențe spre cyberpunk) soarta omenirii? Vom fi toți conectați la rețea precum multe dintre personajele tale? Vom trăi într-un scenariu post-apocaliptic (război nuclear, schimbări climatice, supremația inteligenței artificiale, etc.)? Ne va ucide sau ne va salva tehnologia?
FP: Farmecul literaturii științifico-fantastice este că, prin simplul fapt că propune zeci și sute de mii de scenarii posibile cu privire la viitor, uneori (rareori) nimerește ceva care seamănă bizar de mult cu viitorul. Printre previziunile celebre merită amintiți Jules Verne, care a prevăzut în anii 1860 că un vehicul din aluminiu, cântărind peste 300 de kilograme, avea să fie lansat din Florida către Lună, cu un echipaj de trei oameni la bord, Arthur C. Clarke, care a prevăzut sateliții artificiali de telecomunicații în 1945, John Brunner, care ne-a imersat încă din 1968 în lumea superpopulată, hiperstresată și suprasaturată informațional din 2010, respectiv William Gibson, care a prevăzut, în 1982, Internetul și realitatea virtuală. Dintre cazurile ceva mai puțin celebre, preferatul meu este Neal Stephenson, care, în 1992, a prevăzut servicii informaționale precum Second Life și Google Earth. În ceea ce mă privește, pot, cel mult, să vă asigur că viitorul va fi un caz secundar, un scenariu puțin previzibil umbrit de alte ipoteze mai celebre și mai mediatizate care (din fericire și din păcate) nu se vor concretiza. Căci un Armaghedon nuclear este imaginat și para-imaginat de mai bine de jumătate de secol, iar automobilele zburătoare și fuziunea nucleară la rece sunt veșnic la doar cincisprezece ani în viitor – dar cine și-ar fi închipuit că tancurile unei super-puteri mondiale aveau să fie blindate cu… cofraj de ouă?
RR: Ai un doctorat în filologie, deci pot să apelez cu încredere la sfaturile tale. Spune-mi, te rog, ce apreciezi cel mai mult la un scriitor și la o carte? Cum ar trebui o carte să fie scrisă ca să îi placă lui Florin Pîtea și cum scrie Florin Pîtea o carte care să le placă cititorilor?
FP: De la Mark Twain citire, o narațiune ar trebui să îndeplinească ceva și să ajungă undeva. Dacă un scriitor îmi irosește timpul cu o carte dezlânată și care nu ajunge nicăieri, probabil că, pe viitor, mă voi feri să mai cumpăr cărți ale acelui autor. Căci nu trăim decât o singură dată, iar timpul pe care îl irosim cu lectura unei cărți proaste nu ne este restituit sub nici o formă. După aceleași criterii de judecată, caut să îmi scriu cărțile în așa fel încât să merite citite nu doar prima oară, ci astfel încât cititorii să simtă că volumele au meritat prețul achiziției, timpul de lectură și efortul de a le parcurge, precum și o a doua lectură. Cu alte cuvinte, mă străduiesc să scriu cărți de recitire.
RR: Ce carte ți-ar fi plăcut să scrii, dar au scris-o alții înaintea ta?
FP: Am multe răspunsuri la această întrebare – suficiente pentru a umple o bibliotecă bunicică. Dealtfel, pe blogul meu, Țesătorul, recunosc destul de des că privesc creațiile altor scriitori cu o doză de invidie profesională. Însă, dintre cărțile pe care le-am citit în ultimii douăzeci de ani – și am bănuiala că am parcurs mai bine de o mie – cu siguranță că cel mai mult m-a impresionat romanul În Brooklyn crește un copac de Betty Smith. Am avut impresia distinctă, când am parcurs ultima pagină, că doream să redeschid cartea la prima filă și să reiau lectura – și impresia aceasta nu m-a părăsit nici la mai bine de un an după ce am citit cartea. Chiar, când ți-ai dorit ultima oară să reiei o carte imediat cum ai terminat-o de citit?
RR: Dacă ai putea călători în timp (în trecut sau în viitor), ce perioadă ai alege și de ce?
FP: Călătoresc deja către viitor, cu o viteză de șaizeci de secunde pe minut, și mărturisesc că, până acum, călătoria în timp a fost mai surprinzătoare și mai plăcută decât aș fi putut să bănuiesc. Vrând-nevrând, urmează să îmi petrec restul vieții în viitor. Abia aștept să aflu ce urmează.
RR: Să ne imaginăm că ai construit o mașinărie prin care poți călători într-un univers paralel. În ce fel de lume ți-ar plăcea să ajungi: un univers cyberpunk, unul steampunk sau într-o societate în care magia și supranaturalul fac legea? Descrie-mi puțin lumea care te-ar atrage mai mult.
FP: Cum ar fi un univers paralel în care legile chiar s-ar aplica? O Românie alternativă în care articolul acela din Constituție, “Nimeni nu este mai presus de lege,” chiar s-ar aplica fără excepție? O lume în care impozitele să fie colectate în beneficiul celor impozitați? O civilizație în care banii publici să fie investiți în folosul publicului? Ți-ar face plăcere să vizitezi o asemenea lume alternativă, fie și pentru o vreme?
RR: Alege dintre toate personajele tale unul cu care ai vrea să bei o cafea și unul pe care l-ai împușca fără ezitare și spune-mi de ce ți-ai dori asta.
FP: Mi-aș dori tare mult să mai beau… nu o cafea, ci câteva beri cu cel care mi-a inspirat personajul Springpole, sergentul din patrula de noapte din Cartea cu scoarțe de argint, ferecate. (Din păcate, de câțiva ani încoace, asta nu mai e posibil…) Cât privește povestea cu împușcatul, cred că deja prea multe dintre personajele mele ficționale au avut o soartă tragică sau violentă. Și, dacă, în ultimii ani, unii cititori îmi reproșează în particular că prea des, în cărțile mele recente, personajele mele au partide de ceai și conversații pașnice, poate că asta vine în contrapondere pentru unele dintre cărțile mele timpurii, în care violența grafică era la ea acasă.
RR: Ce proiecte literare plănuiești pentru următoarea perioadă, acum că ai lansat la Bookfest volumul Fierul și fiara?
FP: Spre deliciul publicului și disperarea editorilor, voi scrie un al treilea volum din Cartea cu scoarțe de argint, ferecate. Spre deliciul editorilor și disperarea publicului, probabil voi duce la bun sfârșit un volum cyberpunk intitulat Drifter, care se înscrie într-o serie mai amplă intitulată, provizoriu, “Exilați în Ciberia”. Spre deliciul publicului și al editorilor, sper să scriu o operă spațială plasată în universal ficțional inaugurat cu Fierul și fiara. Dar, despre toate astea, vom afla detalii la momentul potrivit tot aici, pe situl editurii Crux Publishing.
RR: În încheiere, spune-ne câteva cuvinte și impresii despre Bookfest, lansarea volumului Fierul și fiara, despre revederea cu cititorii și prietenii, atmosfera de târg, etc.
FP: Dubla lansare a volumelor „Motorul de căutare” şi „Fierul şi fiara” a fost un prilej de mare bucurie. Invitat special a fost domnul Alexandru Mironov, care le-a vorbit celor prezenți despre seria Cartea cu scoarțe de argint, ferecate. De asemenea, a luat cuvântul un invitat-surpriză – domnul Dan Doboş, reputat autor din domeniul S. F. Participanții au fost încântați să primească autografe… desenate de artistul grafic Tudor Popa. Evenimentul a fost organizat şi prezentat de către Andreea Sterea, care a impresionat, ca de obicei, prin energie şi bună-dispoziție. M-au onorat cu prezența unele personalități din S.F., precum Ana-Maria Negrilă, Cristina Ghidoveanu, Mihai Dan Pavelescu, Cătălin Badea-Gheracostea, Adrian Bănuță şi Lucian Cristian Oancea. Am fost încântat să revăd prieteni dragi, dintre care i-aş aminti pe Teodora Pârvu, Alexandru Diaconescu, Dragoş Brezeanu, Flavius Florea şi Adrian Sabău. Şi, pentru a încununa un eveniment foarte agreabil, cineva mi-a solicitat un interviu…
RR: Mulțumesc, Florin, că ai stat de vorbă cu mine și abia aștept următoarea ta carte!
FP: Plăcerea a fost de partea mea, Roxana, și sper să ne revedem sănătoși la următorul eveniment al editurii!