lansare inima dragonului mircea m tara
Interviu: Mircea M. Țara în 10 întrebări (I)
În martie 22, 2017 | 0 Comentarii

Așa cum știți, Mircea M. Țara este noul membru al familiei Crux Publishing. Romanul său de debut Inima Dragonului va fi lansat oficial pe 1 aprilie, începând cu ora 12.00 în cadrul evenimentului Realism în lumi imaginare, din Nlithia și până în America fascistă la târgul de carte Final Frontier 2017. Invitatul special al acestui eveniment este cunoscutul promotor cultural Dragoș C. Butuzea. Până când veți putea să îl cunoașteți personal pe Mircea, vă invităm să aflați mai multe despre el acum, căci eu și cu Millie l-am luat la întrebări…

1. Crux Publishing: Cine este Mircea M. Țara (în 5 cuvinte)?

mircea m tara crux publishing

Mircea M. Țara: Soț. Copywriter. Cititor. Călător. Scriitor?

2. CP: Ce / cine ți-a insuflat pasiunea pentru citit? Dar pentru scris?

M.M. Țara: La prima întrebare știu răspunsul așa că încep cu ea. În clasa a 11-a și a 12-a am avut un profesor pentru care literatura însemna mai mult decât rezumate și curiculă. Niciodată nu a vorbit despre „ce-a vrut să spună autorul”, ci mereu a fost curios de modul în care vedem noi povestea sau cum înțelegem noi personajul, cum rezonăm noi cu acțiunea și ce ne inspiră un anumit pasaj. Astfel, pentru mine, literatura a devenit ceva  personal, ceva ce nu era limitat la niște tipare prestabilite. Bine, mi-a luat cam un an de zile până să prind gustul și să încep să citesc fiecare carte pe care puneam mâna, mai puțin ce intra în programă. Deci, pasiunea pentru citit s-a născut destul de târziu pentru mine, însă încă nu s-a potolit. Sper să nu o facă niciodată.

La a doua întrebare răspunsul este mai complex, spun asta ca să nu spun că nu știu. În facultate am început să scriu povestioare, să notez idei, să creionez povestiri în genul celor pe care le citeam. Inspirație era peste tot în jurul meu: petreceam mai mult timp în bibliotecă decât la facultate. Sau cel puțin așa îmi amintesc eu perioada aceea. În plus am avut niște profesori extraordinari pe partea de literatură, care nu neapărat m-au împins spre scris dar au continuat cu pasiune instrucția mea în ale literaturii: Crina Bud și Adrian Oțoiu sunt doi dintre profesorii care îmi vin acum în minte și care au stârnit în mine și mai mult setea asta după lumi ficționale și tot ce înseamnă scriitură. Știu că nu am răspuns la întrebare, însă te-am avertizat că nu știu exact care e răspunsul.

3. CP: Prima dragoste literară (autor, titlu sau gen)?

M. M. Țara: Chiar nu mai țin minte. Însă opera regretatului Sir Terry Pratchett, tot universul lumii Disc, este una din favoritele mele. Personajele, poveștile împletite și stratul acela fin de umor, sarcasm și critică acută la adresa societății și a problemelor contemporane sunt pe cât de savuroase, pe atât de bine redate în scris.

Ar mai fi Kafka pe malul mării de Haruki Murakami, care este momentan singura carte pe care am citit-o de două ori, cap-coadă, fără să sar o virgulă. E o carte cu o poveste ciudată și nu-mi dau seama exact ce din ciudățenia ei m-a atras: să fi fost Nakamura, bătrânul cu o jumătate de umbră care poate vorbi cu pisicile. Și tot în linie cu Kafka, cred că prima carte care a avut un impact puternic asupra mea, deși nu mi-a lăsat un gust plăcut după ce am terminat-o, a fost Procesul. Nu ai idee cât de mult m-a iritat modul absurd în care s-a încheiat. Totul mi-a plăcut la cartea aceea mai puțin finalul.

4. CP: Mediul (perfect) în care scrii cel mai cu spor?

M. M. Țara: Am avut mai multe, dar toate au presupus câteva elemente: o masă, cărți în jurul meu, cafea la îndemână. Și muzică în fundal (playlistul se schimbă în funcție de ce scriu). Așa arată colțul meu de lucru acum. Lipsește doar laptopul.

mircea m tara

5. CP: Un loc dintr-o carte pe care ai vrea să îl vizitezi așa cum este descris în volumul respectiv?

M. M. Țara: Nu am idee. Dar hai să zicem Narnia. Pare destul de pașnic și suficient de fantasy. Asta dacă Aslan e prin preajmă.

6. Cea mai neobișnuită întâmplare legată de scrierea romanului Inima Dragonului?

Neobișnuit a fost totul. Nu mai scrisesem niciodată ceva atât de complex și într-un timp relativ scurt. Prima versiune am terminat-o în 6 săptămâni, scriind doar noaptea, după programul de lucru.

7. CP: Ce carte celebră ți-ar fi plăcut să o scrii tu?

M. M. Țara: Sezonul oaselor pentru scriitura atentă și prețiozitatea față de cuvinte dincolo de povestea intrigantă și în mare parte originală. Orice carte din seria Disc a lui Sir Terry Pratchett care le are pe Granny Weatherwax, Nanny Ogg și celelalte vrăjitoare din munții Ramtop. Pratchett a reușit să creeze personaje cu voci atât de puternice și de distincte încât inevitabil le auzi în mintea ta când citești cărțile și uneori chiar și după ce le-ai închis.

8. CP: Ai insistat foarte mult pe folosirea magiei în romanul Inima Dragonului. În ce îți găsești stropul de magie în viața de zi cu zi?

inima dragonului mircea tara

M. M. Țara: În zâmbetul soției mele. În cafeaua de dimineață. În cafeaua de la prânz și cea de la cină (cam toți stropii de magie sunt storși în licoarea asta magnifică). În cărțile pe care le citesc. Atunci când descoperi un cuvânt de care nu știai că ai nevoie. Cum e de exemplu sceadu – un cuvânt vechi englezesc. În muzică. În gesturile și lucrurile bune, indiferent cât sunt de mici, pe care le fac oamenii. În murmurul rugăciunii dintr-o biserică. În faptul că în lumea asta întoarsă cu capul în jos, în care cei puternici sunt corupți până în măduva oaselor de putere și nu le pasă ce vieți distrug în setea lor după și mai multă putere, în lumea asta în care oamenii trebuie să fugă de război doar ca să se izbească de un zid de ignoranță și răutate gratuită, există totuși bunătate, există totuși râset de copil. Există totuși prietenie. Lucrurile astea mi se par magice.

9. CP: Ce ai învățat în urma primei experiențe de lucru cu un editor?

M. M. Țara: Am să mă rezum doar la un singur lucru care îmi va fi foarte de folos pe mai departe: detaliile sunt cele care construiesc o lume, nu e suficientă numai ideea generală.

CP: 10. Pe viitor vei ramane în sfera fantasy?

inima dragonului zollanny mircea m tara

M. M. Țara: Da. Mai sunt câteva balade de pe tărâmurile Nlithiei despre care vreau să scriu.

Îi mulțumim lui Mircea M. Țara pentru răspunsurile la întrebări și vă invităm să stați cu ochii pe noi pentru că vom reveni cu partea a doua a acestui interviu – data viitoare ne vom concentra însă pe romanul Inima Dragonului. Vă reamintim că volumul va fi disponibil la standul editurii Crux Publishing pe tot parcursul târgului Final Frontier cu peste 25% reducere.

Scrie un răspuns