tudor popa artist grafic
Interviu cu Tudor Popa: Fantasticul este mai important
În noiembrie 8, 2021 | 0 Comentarii

Artistul grafic Tudor Popa, cel care crează în ultimii ani minunatele coperți publicate de Crux, a acceptat să ne ofere un interviu. Tudor ne povestește astăzi despre pasiunea lui pentru literatura science-fiction și fantasy – mai importantă chiar și decât grafica -, despre emoția pe care o pune în fiecare lucrare, despre teama de eșec, lucruri pe care ar vrea să le ilustreze și multe altele. Acest interviu a fost un efort de echipă, așa că le mulțumim colaboratorilor care au pus întrebările și lui Tudor că ne-a răspuns la ele!

O discuție cu artistul Tudor Popa

Echipa Crux: Bună, Tudor și mulțumim că ne-ai acordat acest interviu! Hai să începem cu ce ne pasionează pe toți aici: ilustrația de carte. Mulți artiști ilustratori preferă să lucreze în alte domenii, precum jocurile video sau industria cinematografică. Știm că și tu ai activat în industria de gaming dar în ultimul timp te-ai axat pe realizarea de coperți pentru cărţi. Ce te-a făcut să îți dedici mai mult timp acestei activități? Care este acel ”compus chimic secret” care te face să te întorci la ilustrația de carte mereu și mereu?

Tudor Popa: „Compusul chimic secret” este pentru mine libertatea de creație. Trăim într-o lume în care devine din ce în ce mai greu să fii tu însuți. De la cutumele sociale la paranoia marilor corporații, lista tabuurilor tinde sa ne înghită cu totul, lăsând din ce în ce mai puțin loc libertății de exprimare.

Echipa Crux: Cum și când ți-ai descoperit pasiunea pentru literatura SF/fantasy? Și ce te-a determinat să îți faci o carieră notabilă din a ilustra opere aparținând acestei sfere literare?

Tudor Popa: Sunt născut și am copilărit în lumea cenușie clădită de dictatură și socialism; o realitate nu foarte îmbietoare, care m-a împins să caut alte lumi, făurite mai pe gustul meu. De altfel, fantasticul este mai important pentru mine decât grafica, aceasta s-a dovedit doar a fi instrumentul cel mai la îndemână pentru mine.

Echipa Crux: Citești de obicei cărţile pe care trebuie să le ilustrezi sau e de ajuns un rezumat? Cum faci ca să „iei pulsul” unei cărţi înainte de a o ilustra? Cum știi că ai surprins într-o ilustrație esența unei cărți de o sută sau de o mie de pagini?

Tudor Popa: Din păcate, la câte cărți ilustrez, mi-ar fi fizic imposibil să le citesc integral pe toate. Așa încât trebuie să mă bazez pe buna credință a autorilor și a editorilor, sau să-mi fac o idee citind câte un rezumat sau câte o recenzie. Desigur, metoda asta generează uneori dezastre editoriale. Cel mai interesant este să vezi cum, uneori, personajul sau scena descrise de autorul cărții nu au aproape nicio legătură cu ce se regăsește în cartea lor! Știi că ai surprins esența unei cărți atunci când cititorii, din mai multe ediții ale cărții, o preferă pe cea cu coperta ilustrată de tine.

Echipa Crux: Ai avut un mentor care să te îndrume sau un artist care să fie un adevărat model pentru tine sau care te-a determinat să alegi acest drum?

Tudor Popa: Nu a existat doar o persoană anume. Simt ca datorez câte ceva multor artiști de la care am învățat, de-a lungul timpului. Un rol special l-a avut desigur mama mea, Anisia Soroceanu, care era un acuarelist de excepție și Jean Giraud aka Moebius, pe care îl idolatrizam și cu care am avut șansa să discut în persoană.

Echipa Crux: Care a fost cel mai dificil proiect al tău de până acum (cea mai complexă copertă)?

Tudor Popa: Complex nu înseamnă neapărat dificil. De cele mai multe ori, lucrurile simple dar subtile creează dificultăți unui artist. Cele mai dificile proiecte sunt cele în care nimeni nu știe foarte clar în ce direcție să se îndrepte, rezultatul fiind, de multe ori, un compromis lipsit de pasiune și caracter.

Echipa Crux: Care este proiectul de copertă de care te simți cel mai atașat, în care te-ai implicat emoțional cel mai mult în ultimul timp?

Tudor Popa: Ultima copertă la care am lucrat. Dacă nu ești implicat emoțional în ceea ce faci, când vine vorba de grafică, se simte imediat. Prefer să mă chinui și să mă bucur la fiecare lucrare de-a mea, decât să produc chestii pe bandă rulantă. Asta înseamnă, desigur, că fac și multe greșeli, încerc lucruri diferite, nu sunt decât rareori încântat de rezultate.

Echipa Crux: Ce cărți ți-ai dori foarte mult să ilustrezi (și nu ai făcut-o până acum) și pentru ce tip de cărți n-ai accepta niciodată o colaborare?

Tudor Popa: Mi-aș dori să ilustrez un pachet de cărți de joc! Și niște cărți de Leigh Brackett ar fi bune. Nu-mi plac edițiile abreviate sau repovestite pentru copii. Copiii sunt oameni mai entuziaști și mai lipsiți de prejudecăți, nu idioți. Au nevoie de un pic de răbdare și de explicații, nu de informații trunchiate și sărăcite stilistic (de acestea se ocupă pe larg internetul).

Echipa Crux: Dacă ar fi să pleci pe o insulă pustie cu numai una (sau trei) dintre coperțile create de tine de la începuturi și până în prezent, cu care ai pleca?

Tudor Popa: Cu niciuna. Nu este o plăcere să-ți vezi propriile coperte, mereu găsesc ceva ce aș fi putut face mai bine la ele.

Echipa Crux: Ce anume din procesul de creație al unei coperți îți face cea mai mare plăcere? Dacă ai niște etape și un proces prin care ajungi de la o idee generală la un rezultat – ca de obicei – remarcabil, care dintre acești pași este preferatul tău?

Tudor Popa: Nu am un proces foarte clar prin care obțin o imagine. Mi se întâmplă să mă uit îngrozit la o carte și să-mi spun „Dumnezeule, habar n-am cum aș putea să ilustrez asta!” Partea mea favorită este să văd că m-am descurcat cumva, totuși.

Echipa Crux: În afară de ilustrarea cărților, ce alte proiecte mai desfășori în prezent și unde îți pot urmări activitatea cei interesați de arta ta?

Tudor Popa: Desenez tot felul de aiureli și mai postez din ele pe DeviantArt.

Echipa Crux: Îțu mulțumim, Tudor, pentru timpul acordat și abia așteptăm următoarea carte ca să ne bucurăm de următoarea copertă!

Tudor Popa: Mulțumesc și eu

Iată câteva dintre cele mai recente cărți ilustrate de Tudor Popa!

Andreea Sterea

Scrie un răspuns

  • []