7 motive să citești autori români contemporani de SF și fantasy
În decembrie 10, 2024 | 0 Comentarii

Dacă mergi acasă la cineva care citește literatură SF sau fantasy (sau ambele) și te uiți în bibliotecă, în mod cert ai să găsești foarte multe titluri ale autorilor străini. Adică, de obicei, majoritatea. Uneori poți să dai de câte un colecționar care dedică fiecărui autor mare câte un raft întreg, în care cărțile seriilor preferate sunt și în română, până la ultimul volum tradus și publicat la noi, dar, și în engleză, ca să fie opera completă. Alteori poți avea norocul nesperat să dai de câteva rafturi dedicate autorilor români contemporani de literatură science-fiction & fantasy, așa cum s-a descurcat iubitorul genului să le adune de-a lungul timpului sau de prin anticariate. 

Ce vreau să spun e că, într-un gen literar dominat de titluri internaționale excepționale, premiate și recomandate peste tot, mulți cititori români își îndreaptă atenția din reflex către autorii străini atunci când caută cărți science fiction, fantasy, thriller, horror, postmodern etc. E de înțeles, având în vedere că volumele internaționale beneficiază întotdeauna de o promovare masivă, recenzii detaliate, o prezență vizibilă în librării și online și, foarte frecvent, de ecranizări. 

7 motive ca să citești literatură SF și fantasy creată de autori români contemporani

Raftul de proză românească SF&F contemporană ascunde adevărate comori care merită descoperite. Dacă ești genul care nu se lasă ușor convins sau dacă îți plac listele, iată șapte motive pentru care ar trebui să dai o șansă autorilor români:

1. Ai parte de proză fantastică din imaginarul autohton

România are un istoric original în sfera SF&F, cu nuanțe arhetipale adesea inspirate de folclor și de experiența specifică spațiului nostru geografic. Nuvela SF umoristică Făt Frumos vs. Darth Vader a lui G.P. Ermin nu a primit degeaba premiul Vladimir Colin în 2023 pentru literatură de frontieră. Ca și Crux Publishing, multe din editurile românești orientate spre SF&F au publicat de-a lungul timpului o mulțime de scriitori care au reușit, respectând canoanele genului, să creeze lumi fascinante și să spună povești cu care cititorii români nu pot să nu rezoneze.

2. De cât timp speri să iasă acel volum al treilea (sau al șaselea)?

Știm că cititorii Crux așteaptă ca autori îndrăgiți ca Andrei Mazilu sau Cezarina Anghilac să-și continue seriile, dar iată că Mircea Țara tocmai a anunțat că mai are câteva pagini dintr-o nouă aventură în Nlithia.

Ce înseamnă asta? Păi una dintre frustrările cititorilor de serii internaționale este timpul de așteptare pentru traduceri și faptul că, uneori, editura renunță pur și simplu să continue publicarea tuturor volumelor dintr-un univers literar.

În cazul autorilor români, e clar că această problemă dispare. Dacă autorul a scris volumul următor, îl poți avea imediat după ce este publicat, fără să aștepți după un proces editorial interminabil, întrebându-te unde s-a blocat: la decizie sau la traducere?

3. Te bucuri de tematică și abordări neaoșe în lumi paralele sau viitoare

Autorii SF&F români contemporani sunt de-ai noștri. S-au format în acest spațiu geografic și social, au trăit experiențe de care nu este nimeni dintre noi străin.

În caz că te întrebi cum poate punga cu pungi sau „lasă că merge și-așa” să conteze în context science-fiction și fantasy, răspunsul e că oamenii ăștia reușesc să aducă teme universale într-un context local. Invers, să extindă filonul național către lumi viitoare posibile sau imaginare de anvergură, oferind o perspectivă unică și poate necesară genurilor SF și fantasy.

Fie că este vorba despre reinterpretări ale mitologiei autohtone sau doar de motive arhetipale specifice nouă, fie despre reflecții asupra problemelor actuale din societate la adăpostul unor lumi imaginare care par ale altora, aceste povești oferă o valoare adăugată cititorului român. 

4. Hai să traducem în engleză asta: “ș-amu se opinti flăcăul și zbură unul dintre capetele gheonoaiei”

Hmm, da, plat ca o scândură. Ăsta e motivul pentru care nu poți citi fără să strâmbi din nas Witcher în engleză, deși efortul de traducere se vede că a fost enorm. Lectura unei cărți în limba în care a fost scrisă îți oferă acces direct la viziunea autorului, precum și la nuanțe de sens, dar și la deliciul expresiilor, adesea intraductibile.

În SF și fantasy, pline de descrieri de lumi imaginare și tehnologii super, super avansate, fiecare cuvânt contează. Realismul magic românesc e o plăcere de citit în limba în care e scris – vezi Diluvium, de George Cornilă.

Traducerile, oricât de bine făcute, pot pierde sau diminua farmecul original. Deși cuvinte traduse excelent cum sunt, de exemplu, „caniscaun”, „cristai” și „licuriglob”, au devenit parte a vocabularului iubitorilor universului Dune, nu toate operele internaționale ale genului au avut același noroc.

5. Poți sta de vorbă cu autorul/autoarea aproape oricând

Un avantaj unic pentru cititorii de autori români contemporani este accesibilitatea acestora. Poți participa la lansări de carte, evenimente literare și târguri unde ai ocazia să discuți direct cu cei care au imaginat lumile din romanele tale SF&F preferate, dar și cu alți autori, despre care poate nu ai aflat încă, pentru că la astfel de evenimente vin și alți reprezentanți ai breslei, de obicei provenind din cercuri similare sau conexe.

Mai mult, dacă tot ești față în față cu un autor, îi poți cere un autograf, îi poți pune întrebări dacă îți învingi timiditatea și adesea poți lega chiar câte o prietenie. Avem scriitori și scriitoare de SF&F care nu se feresc de public, dimpotrivă. O astfel de apropiere și deschidere către dialog poți avea arareori cu un autor internațional.

6. Fii tu ființa enervantă la petreceri – descoperă înainte de ceilalți viitori clasici ai genului!

Gândește-te la asta: cândva, J.R.R. Tolkien, Isaac Asimov sau George R. R. Martin au fost și ei doar niște autori noi, cu povești pe care nu le știa nimeni, dar au devenit celebri pe măsură ce îi citea din ce în ce mai multă lume. Citind autori români contemporani, ai ocazia unică să descoperi viitorii mari creatori de lumi fantastice si science-fiction înainte ca ei să devină mainstream. De fapt, unii au devenit. Ana-Maria Negrilă și George Cornilă, la voi ne uităm!

Ei bine, peste câțiva ani, când un roman românesc SF sau fantasy va câștiga un premiu internațional important (pentru că asta se va întâmpla!), vei putea spune cu mândrie că ai fost printre primii fani ai autorului sau autoarei (și vezi mai sus ce spuneam de autografe). În plus, ai ocazia să te implici activ în conversațiile din mediile on-line și off-line și să devii parte din poveste, contribuind la creșterea acestei nișe literare, care e pe cale să explodeze. 

7. Tu susții scena literară românească?

Doar cumpărând și citind cărțile scriitorilor români, contribui la dezvoltarea culturii SF&F locale. Dacă alegi să îți umpli biblioteca și timpul liber cu cărțile science-fiction și fantasy ale autorilor români contemporani, nu doar că îți oferi șansa să te bucuri de talentul autohton, ci și încurajezi editurile să publice mai mult SF și fantasy. Așa demonstrezi că există un public receptiv pentru astfel de lucrări. 

Autorii români contemporani de SF și fantasy nu sunt doar „buni pentru piața locală”. Mulți dintre ei au câștigat premii naționale și internaționale, iar romanele lor au început să fie traduse în alte limbi din Europa, atrăgând atenția cititorilor din afara țării.

Cu alte cuvinte, autorii și autoarele noastre demonstrează în fiecare zi că literatura română poate sta fără probleme alături de operele marilor scriitori străini. Avem și noi biopunk, high fantasy, epic fantasy, steampunk, horror, distopii, și câte și mai câte.

Așa că, data viitoare când cauți o carte SF sau fantasy bună, acordă-le o șansă scriitorilor noștri! S-ar putea să descoperi o poveste care să te captiveze complet și să devii un cruxian fidel, ca majoritatea cititorilor pe care i-am cunoscut aici! 

Alina Voinea

Scrie un răspuns

  • []