phoenix pe o sabie turnul elefantului
Phoenix pe o Sabie și Turnul elefantului – Pilonii Universului lui Conan Barbarul
On July 17, 2020 | 0 Comments

Zilele acestea, trăiți fantastic alături de unul dintre cei mai populari și iubiți eroi fantastici din întreaga lume! Deși nu poartă mască sau pelerină, Conan Barbarul reprezintă un punct de cotitură în literatura fantasy în general și în cultura universală în general. Eroul neînfricat, nelipsit de principii de viață solide și de idealuri profund umane, ne poartă alături de sine în aventuri care mai de care mai palpitante și mai exotice.

Și pentru că vă încurajăm să stați acasă și să citiți, în acest weekend aveți reduceri la orice nuvelă din seria Conan Barbarul, precum și la pachetul Conan! Transportul gratuit prin curier este din partea casei, ca de obicei! 

Phoenix pe o Sabie și Turnul elefantului de Robert E. Howard

Conan Barbarul…

Un nume ce evocă în cultura populară imaginea unui bărbat sălbatic și musculos, fie desprins din reprezentarea cinematografică omonimă din 1982, fie din ilustrațiile îndrăznețe ale lui Frank Frazetta din anii ’70. Dar mai mult de atât, Conan este un personaj dintr-un univers literar extraordinar de expansiv care îl poate rivaliza pe cel al lui J.R.R. Tolkien, iar istoricul complex al evoluției sau semnificației acestuia este, din păcate, foarte puțin cunoscut sau apreciat.

Conan Barbarul este în fapt simbolul și piatra de temelie a unui curent literar – ceea ce numim sword and sorcery –, mai ales în privința stereotipurilor regăsite în toată literatura fantasy de consum, în filme și chiar jocuri video a căror protagoniști sunt eroi puși în fața unor provocări excepționale.

Iar totul s-a născut în mintea unui tânăr din localitatea Cross Plains din Texas, Statele Unite, un orășel cu doar câteva sute de locuitori. Acest tânăr, pe numele lui Robert Ervin Howard, fără o educație aparte dar cu o mare pasiune pentru istorie și mitologiile lumii, a conceput personajul Conan și lumea fantastică a acestuia, neînțelegând la vremea respectivă ce pas important avea să urmeze în universul literar.

Profită de ofertă acum!

Publicul a făcut cunoștință cu Conan Barbarul în anul 1932 prin intermediul revistei Weird Tales, o publicație fără pretenții distinse, dar Robert E. Howard nu se afla nici pe departe la prima sa operă. De-alungul timpului, autorul crease un număr impresionant de personaje și povești distincte, multe dintre ele servind ulterior ca prototip arhicunoscutului barbar și aventurilor sale.

Prima tentativă a publicării unei prime aventuri cu Conan a avut loc prin intermediul scurtei povești “The Frost Giant’s Daughter”, care a fost respinsă de către revista menționată. Refuzul nu l-a demoralizat pe Robert E. Howard, ci din contră, l-a determinat să selecteze unul dintre personajele sale deja existente la nivel conceptual, să îl modifice și să îi adapteze acestuia istoricul, pentru a îl face protagonistul poveștii intitulate Phoenix pe o sabie. Acest text a fost imediat acceptat și publicat de către Weird Tales, iar momentul a fost unul de răscruce atât pentru Robert E. Howard cât și pentru literatura fantastică, dând naștere la o serie de 21 de povești cu eroul Conan, curmate brusc de către tragica moarte timpurie a autorului.

Deși nu este în nici un mod în detrimentul savurării lecturii, poveștile cu Conan nu au o cronologie anume, nici în publicare și nici în cursivitatea acțiunii. De aceea, poate părea surprinzător că în Phoenix pe o sabie îl regăsim pe erou în postura unui războinic de temut, înaintat în vârstă, care a reușit să preia tronul celui mai mare și mai bogat regat din lume. Fiind străin și mai ales provenit din ținuturi necivilizate, Conan este privit cu suspiciune și chiar cu invidie de către mulți dintre supușii săi, loiali regelui detronat.

În plus, Conan începe să realizeze că nu i se potrivesc îndeletnicirile administrative și regretă lipsa aventurilor și a câmpului de bătălie. Pe fondul acestei situații tensionate, ia naștere un plan de asasinare a protagonistului, iar în același timp este readusă în lume o putere malefică de către un vrăjitor care caută să o controleze. Conan însă nu este fără de ajutor – el este vizitat prin vis de către un erou al regatului care îl sfătuiește cum să procedeze în situația de criză și care îi asigură lui Conan o șansă la victorie asupra inamicilor săi.

Prin intermediul acestei opere, care nu reprezenta nici pe departe varianta finală a eroului, cititorul face totuși cunoștință cu tema ce avea să devină predominantă scrierilor lui Robert E. Howard: triumful barbarismului asupra lumilor civilizate, considerate decadente și aflate întotdeauna la un pas de a colapsa.

phoenix pe o sabie turnul elefantului

Succesul aceste povești a fost unul neașteptat. Un public nou, dedicat, își dorea mai multe aventuri și mai mult contact cu universul Conan. Ca urmare, Robert E. Howard a scris o serie de eseuri prin intermediul cărora a structurat și a definit lumea Hyboria, cadrul de desfășurare a poveștilor cu Conan. Autorul a inventat epoci istorice, a populat lumea cu rase diversificate și a catalogat nenumărate evenimente istorice fictive; pe această bază geopolitică, nivelul de detaliu creează o lume vie, palpabilă și extrem de complexă.

Odată stabilite fundamentele acestei lumi fantastice, Robert E. Howard a continuat aventurile lui Conan și la scurt timp a fost publicată cea de-a doua poveste, intitulată “Turnul elefantului”. Aici eroul, încă tânăr, se infiltrează într-un turn sinistru în căutarea unei nestemate fabuloase, dar ceea ce regăsește înăuntru îi depășesc cu mult așteptările. Această aventură este clasică pentru universul Conan și este deseori considerată ca fiind una dintre cele mai bune opere ale lui Robert E. Howard. Cel mai apreciat aspect este faptul că dă tonul definitiv și structura viitoarelor povești, axate pe o acțiune centrală explozivă, vivace, dar în același timp simplă și ușor de parcurs pentru orice cititor.

Deși nu sunt oferite foarte multe detalii despre viața eroului de până atunci, această poveste spune de fapt foarte multe despre modul în care autorul își privea propria sa creație. Conan, fiind încă tânăr, neavând parte de o experiență vastă și încă neatins de civilizație, are la dispoziție doar trăsăturile de caracter considerate barbare, reprezentate mai ales prin instinctele de luptă și de auto-conservare, însă epitetele care îl acompaniază demonstrează clar că el este superior celorlaltor personaje, indiferent de natura acestora.

Se poate considera că prin intermediul acestor prime două povești, “Phoenix pe o sabie” și “Turnul elefantului”, Robert E. Howard a dat naștere universului lui Conan și a finalizat detaliile acestuia – ele reprezintă rampa de lansare pentru statutul de simbol al eroului. Nu numai că ulterior, restul textelor compun o imagine neconsecutivă a vieții și aventurilor barbarului, dar reușesc să îi și stabilească acestuia și trăsăturile de caracter: în mod surprinzător, deși este considerat un barbar venit din țări necivilizate, eroul dă dovadă nu numai de puterea sa aproape inumană, ci și de curaj, de empatie și chiar strategie, toate acestea ajutându-l în orice circumstanțe s-ar afla.

seria conan barbarul integrala robert e. howard

Încearcă și alte nuvele din seria Conan Barbarul!

În plus, autorul își definitivează rețeta personală de stil, aruncând cititorul direct în acțiune, fără detalii plictisitoare, și cu descrieri succinte, menite să lase loc imaginației. Astfel, Conan a devenit emblema eroului de acțiune, iar aventurile sale definesc caracteristicile unei opere de tip fantasy: multă acțiune, multe lupte, un erou versatil și o puzderie de elemente supranaturale, care de obicei se opun protagonistului, dar asupra cărora acesta triumfează negreșit.

Poate te interesează și alte nuvele cu Conan Barbarul!

Poate te interesează noutățile!

Leave a reply

  • []