5 povești de dragoste inedite de Ziua Internațională a Sărutului pe care nu trebuie să le ratezi!
On July 6, 2018 | 0 Comments

Săruturile pot fi, desigur, părintești, prietenești sau romantice, printre altele. Pot simboliza afecțiunea, dar și trădarea și supunerea, venerația, respectul și dragostea. Despre dragoste s-au scris infinite pagini și or să se mai scrie până la finalul timpului și nu o sa fim noi cei care să susțină că s-au scris toate poveștile de dragoste posibile. Dar pentru că vrem să sărbătorim Ziua Sărutului, vă vom oferi câteva povești de dragoste de-ale noastre. Așa cum ne știți speciali, vă vom prezenta povești de dragoste care nu fac parte din romane de dragoste. Ceea ce demonstrează încă o dată că iubirea este surprinzătoare și poate fi găsită în cele mai improbabile locuri și momente ale vieții. Așadar, cinci povești de dragoste inedite ca să ne reamintim că trebuie să iubim mai mult!

1. O poveste de dragoste imposibilă – Sich și Velmer, Împăratul Ghețurilor

imparatul gheturilor ana maria negrila

Cine a citit Împăratul Ghețurilor, știe deja că relația dintre Sich și Velmer este una mai mult decât complicată. Fascinația adolescentei față de prietenul din copilărie misterios, rebel și întunecat reprezintă începutul clasic al unei povești de dragoste.

Dar așa cum spune și Sich, idolul ei de gheață se transformă rapid într-un monstru cu picioare de lut. Velmer devine un inamic personal al familiei ei, sursă de permanentă persecuție și motiv constant de suferință pentru eroina noastră, chiar și la vârsta adultă.

Cândva prieteni, acum dușmani, relația dintre Sich și Velmer și modul în care el îi influențează negativ întreaga viață sunt fire narative superb împletite într-un roman SF de acțiune care nu te lasă să respiri.

imparatul gheturilor velmer

Lupta lui Sich pentru supraviețuire în Orașul înghețat, condus de corporații, este dublată de lupta ei cu trecutul și de strădaniile ei de a-și asigura un viitor în libertate. Peste un complot cu rădăcini adânci, peste o cursă contra-cronometru împotriva facțiunilor ostile și peste drama omenirii ce riscă să fie anihilată de un vârtej cosmic, figura lui Velmer domină alegerile lui Sich și îi conduce destinul, uneori din umbră, uneori la modul cel mai violent și direct.

Vor găsi ei o cale să facă pace, măcar în ultimul ceas? Deznodământul acestei povești de dragoste este chiar și mai complicat decât povestea, dar aflați numai dacă citiți cu atenție Împăratul Ghețurilor.

2. O poveste de dragoste improbabilă – Jeni și Mihnea, Restituirea

Restituirea Anamaria Bancea

Se văd întâmplător într-un autobuz și fac cunoștință oficial în biroul unui avocat. Jeni este de condiție modestă și duce deja cu ea o poveste de dragoste neîmpărtășită. Mihnea este ceea ce americanii ar numi un “hot shot” – tipul plin de bani, arogant, cu un divorţ la activ și nenumărate cadavre prin dulap.

El pentru ea ar putea fi prințul din basme, ea pentru el ar putea deveni rădăcina în firesc pe care o caută dintotdeauna. Însă Anamaria Bancea nu este o romantică incurabilă. Opusele, deși poate că se atrag, nu neapărat și funcționează împreună. Așadar, suntem nevoiți să ne imaginăm noi singuri evoluția acestei povești de dragoste, dacă există vreuna. Avem parte însă de un moment între ei, și încă unul de o rară frumusețe.

restituirea ana maria bancea

Cina pe care o iau împreună Jeni și Mihnea se transformă într-o scenă plină de căldură, dintre doi oameni care se tatonează, se testează, se descoperă unul pe celălalt. Emoția primei întâlniri, fiorii pregătirii, încercările fiecăruia de a-i fi pe plac celuilalt, încercările de a impresiona, modul sincer în care își pun sufletele pe masă, incertitudinea care planează asupra celor doi sunt de un farmec și o sensibilitate aparte, dar Anamaria Bancea nu face compromisuri într-un roman de factură realistă: Mihnea și Jeni vor trebui să se descurce singuri, căci autoarea se retrage la timp din viața lor.

Fără a fi o poveste de dragoste clasică, naturalețea cu care este abordată relația dintre Jeni și Mihnea în romanul Restituirea și onestitatea cu care autoarea pune pe tapet subiecte tabu (legate de diferențele de condiție socială, educație, gusturi, preocupări, valori) fac din roman o superbă radiografie a vieții, cu toate împlinirile și insuccesele ei.

O poveste de dragoste nefericită – El și Ea, Aer și MSbP

aer-si-msbp

Nefericită pentru că povestea de dragoste la care ne referim se derulează între doi oameni nefericiți, profund neliniștiți, fiecare nevoit fiind să se lupte cu proprii demoni ai tulburării mintale de care suferă. Personaje anonime într-o lume ce îi respinge cu teamă și dezgust pe cei diferiți, pe cei incomozi, El și Ea sunt prinși într-o folie a deux care îi consumă până la scrum.

În romanul Aer și MSbP, Răzvan Coloja – despre care s-a mai spus că este un adevărat chirurg al literaturii contemporane – disecă și observă la microscop aceste două personaje improbabile și imposibile, dezvăluindu-le treptat viețile, gândurile, fricile, comportamentele neobișnuite și mai ales credința pe care o împărtășesc: într-o societate rigidă și lipsită de repere, ei pot deveni unul pentru altul punctul de echilibru, bula în care pot fi ei înșiși, cu toate problemele și tarele lor.

aer si msbp de razvan t. coloja

Cine este obișnuit cu literatura lui Răzvan deja știe că o carte de acest fel va fi greu de digerat emoțional. Lupta omului cu el însuși, cu celălalt și cu lumea întreagă nu este deloc ușoară. Relația celor doi trece prin adevărate momente de nebunie, de agonie și de extaz. Tabieturile lor nu sunt deloc cum ne imaginăm relația dintre doi tineri care se iubesc, dar asta face totul să fie mult mai intens și mai fascinant.

Cum iubesc persoanele cu tulburări mintale? Cum se relaționează la celălalt? Unde își caută salvarea și cum? La toate aceste întrebări și la multe altele găsiți răspuns în romanul Aer și MSbP.

O poveste de dragoste atipică – Jess și Aendo, Cronici din Voss

anotimpul pumnalelor serban andrei mazilu

El este asasin plătit în mahalalele Arhipelagului, ea este asasin în slujba Zeului Morții. Am putea vorbi despre o poveste de dragoste clasică, în care fata bună se îndrăgostește de băiatul rău, dar Jess nu este chiar așa de inocentă, căci a luat sute de vieți în numele lui Thanos, în timp ce lui Aendo nu îi iese deloc prefăcătoria, căci chiar îi pasă de ce se întâmplă în jurul lui.

El nu este prințul din basme, în timp ce ea chiar este de viță nobilă. Desigur, când se întâlnesc se confruntă violent, pe viață și pe moarte, căci fiecare este la un pas de a-i perturba celuilalt modul de viață și concepția despre lume. Se obișnuiesc unul cu celălalt apoi, treptat, demonstrând tuturor că iubirea poate fi găsită și în cele mai negre momente ale existenței

Romanele Anotimpul pumnalelor și Jocul Necromanților – din seria Cronici din Voss – pun destul de puțin accent pe relația romantică dintre Aendo și Jess. Ce se întâmplă cu adevărat cu ei are loc între cele două romane ale seriei. În definitiv și la urma urmei, Andrei Mazilu a scris o poveste despre revoluție și o critică socială cu accent pe corupție, influența nefastă a bisericii în politică, persecuție și condiția omului într-o țară adusă în pragul sărăciei și a haosului de conducători incapabili.

Cu toate acestea, relația dintre Aendo și Jess este inima vie a romanului, căci împreună devin o forță de neoprit împotriva tuturor celor care vor să distrugă Imperiul Voss și să scufunde civilizația în beznă.

Mai mult, sacrificându-se unul pentru celălalt și fiind absolut convinși și hotărâți că trebuie să își petreacă viața împreună, între ei se creează o legătură indestructibilă, aproape supranaturală. Forța care îi leagă pe cei doi îi motivează și pe toți ceilalți proscriși din grup să participe la planul de răsturnare a noii guvernări din Voss și să își elibereze poporul din tirania unor auto-proclamați zei și conducători.

Rămân împreună? Îi putem atribui un final fericit acestei povești de dragoste? Nu știm, pentru că Andrei mai are de scris (cel puțin) o carte din serie.

O poveste de dragoste clandestină – Robert și Mellanie, trilogia Predestinare Genetică

predestinare-genetica

Lui Robert Piest i se poate atribui eticheta de “bărbat fatal” numai și numai pentru că este criminal în serie. Altfel, este un tip destul de banal ca aspect, deși are charisma și farmecul psihopatului clasic de tip Ted Bundy (din care a fost și inspirat). Deși nu e un tip frumos, are o putere de atracţie incredibilă la femei, ceea ce îi ușurează de foarte multe ori viața, sau i-o complică peste măsură.

Mellanie este o femeie fatală – ca aspect, ca atitudine, ca sexualitate și ca… nume. Nimeni nu ar vrea să se încurce cu soția senatorului L. Dawson dacă nu vrea să pățească un “accident” sau mai rău, să fie deportat în lagărul de pe Insula Diavolului, pentru că senatorul Dawson este perfect capabil să decidă viața și moartea semenilor săi și nu tolerează în nici un fel trădarea. Întrebați-l numai pe avocatul Santiago ce se întâmplă când nu îi ești 100% loial lui Dawson.

Ei bine, Dawson este și șeful lui Robert, așa că domnul Piest trebuie să jongleze cu următoarele dileme: cum să nu fie prins în calitate de ucigaș în serie și cum să nu fie prins în calitate de amant al soției șefului său (care este și cel mai puternic om politic de pe planetă).

Relația dintre Robert și Mellanie este una bizară. Interzisă și dominată de teroarea de a nu fi prinși de Dawson, relația lor se transformă dintr-un flirt într-o adevărată obsesie de ambele părți. Desigur, trilogia Predestinare Genetică de Ciprian Mitoceanu este o distopie politică plină de suspans și probleme sociale și politice curente care te iau cu fiori pe spate, dar nu poți ignora modul în care escaladează o poveste de dragoste periculoasă și distrugătoare între Robert și Mellanie.

Trilogia predestinare genetica

Din moment ce Dawson, prin primul amendament la Constituție pe care l-a dat, a eliminat însuși conceptul de “drepturile omului” în întreaga lume, este lesne să ne imaginăm cum ar reacționa dacă ar afla că este trădat de singurii oameni în care are încredere.

Leonard Goldman, eroul trilogiei, va avea și el un cuvânt de spus în legătură cu deznodământul acestei povești de dragoste dintre Robert și Mellanie, căci Leo trăieşte pe două unice coordonate: să-i supraviețuiască primului amendament Dawson și să se răzbune pe politicianul care i-a distrus viața.

BONUS!

O poveste de dragoste interzisă? Lenore și Ferrin Arras, Ceasul fantasmelor

ceasul fantasmelor oliviu craznic

Încă de la apariție, povestea Lenore Arras semnată de Oliviu Crâznic (și prezentă în volumul de colecție Ceasul fantasmelor) a aprins imaginația și interesul cititorilor și nu încetează să o facă nici astăzi.

Dincolo de faptul că avem parte de cea mai bună povestire gotică scrisă de un autor român vreodată, dincolo de faptul că Oliviu ar fi putut scrie și numai această poveste pentru a-și merita locul în galeria unor legende ca Lovecraft, Poe sau Walpole, atunci când vine vorba despre povești de dragoste, avem aici unul dintre cele mai grele și mai fascinante mistere ale literaturii fantasy contemporane: sunt Lenore și Ferrin numai frați, sau e ceva mai mult de atât între ei?

Autorul a presărat indicii pe tot parcursul textului, dar nici ele nu sunt chiar la îndemâna oricui. Intenționat învăluită în mister, relația dintre ei ni se dezvăluie treptat, din perspectiva lui Ferrin. Cu alte cuvinte, cititorului i se dă mână liberă să deslușească el singur din hățișul de emoții acele clu-uri care ar putea face lumină asupra complicatului (și sângerosului) destin al celor doi frați…

Acestea au fost cele cinci povești de dragoste inedite din colecția noastră personală. Sperăm că vă vor face plăcere și vă vor convinge că dragostea merită trăită, indiferent de moment sau obstacole! Acum spuneți-ne voi: ce fel de povești de dragoste preferați?

Leave a reply