Prietena noastră Kate May a citit nuvela Făt-Frumos vs. Darth Vader de G. P. Ermin în trei zile, a râs non-stop și a decis să vă povestească și vouă de ce și cui ar recomanda această carte.
Prietena noastră Kate May a citit nuvela Făt-Frumos vs. Darth Vader de G. P. Ermin în trei zile, a râs non-stop și a decis să vă povestească și vouă de ce și cui ar recomanda această carte.
Vreau să vă povestesc despre ce s-a întâmplat când Împăratul Negru a decis să o ia de nevastă pe Ileana Simziana. Și l-a trimis pe Darth Vader în pețit. Bine, de fapt asta vă povestește “Făt-Frumos vs. Darth Vader” de G.P Ermin. Eu vă spun despre carte, the good, the bad, and the funny, cum s-ar zice.
Ce mi-a plăcut? Păi ce să-mi placă? Practic, totul. Cartea e scrisă relaxat, fără perdea, și tot ce îți trebuie ca să o citești și să te bucuri de ea e sa știi cine e ala Vader și al cui e, plus câte ceva despre basmele românilor. Dacă ai trecut prin școală mai mult decât gâsca prin apă, știi cu ce se mănâncă măcar unul din basme, că a fost lectură obligatorie. Și dacă n-ai trăit sub o piatră, ai auzit măcar de Star Wars și de “ăla Negru care respira greu”. Că doar a fost o reclamă la TV prin 2000 și ceva.
M-am luat cu vorba. Ziceam de fără perdea. Vorbesc foarte serios, Făt-Frumos vs Darth Vader are niște scene mai picante, și chiar n-ar trebui să te apuci de ea dacă n-ai 16 ani împliniți. Scrie și pe copertă. Nu de alta, dar nu ai cum să guști glumele și e păcat.
Părțile astea pentru oameni mari se potrivesc genial și sunt poantele cele mai bune, după mine. Și asta pentru că mi-a făcut plăcere să văd personajele perfect inocente din copilăria mea în ipostaze – de altfel normale pentru oameni în toată firea, ca Făt-Frumos – mai puțin inocente. Am savurat atât deznădejdea lui Făt-Frumos când se gândește la Ileana Simziana (“Aoleu, … încă una?”), cât și șantajul ordinar al Păunașului Codrilor (“Nu sufli, nu pupic”). Dacă vreți să știți pe cine șantajează și de ce, uite aici cartea.
Sigur, astea nu sunt singurele poante, ba din contră. În cele 150 de pagini pe care le are volumul, am consumat un teanc de tag-uri verzi, să le marchez pe toate. Așadar, am împărțit fazele comice în două, după cum apar ele în text: replici și situații. Ca sa vă vie mai lesne să pricepeți… ia, ca m-am dat după text. Nici nu știi cum iei microbul acestei cărți. Cum spuneam, ca să vă fie mai clar la ce mă refer, am și exemple.
Replică: “Paștele și grijania lui de copac, de nu i-oi îndrepta crăcile până când le-oi face segment de dreaptă”.
Situație: “Printr-o mișcare fluidă, cu o grație demnă de unul dintre cei mai desăvârșiți spadasini, Făt-Frumos scoase la iveală paloșul strămoșesc. Copacul scoase o cracă.”
Și gata, am terminat cu spoilerele, promit!
La fel de tare mi-au plăcut referințele. Nu numai la universul Star Wars, dar și la alte filme și cărți de referință din genul SF. Nu vă spun care, vă las să vă întrebați și să aflați singuri. E mai mult de unul, asta vă spun sigur. Ziceți-mi și mie prin comentarii câte ați numărat. Pe lângă astea, mai sunt și referințe la alte mari opere ale marilor autori români canonici, dar personajele lor au scăpat de la a fi invocate în conflictul între eroi neaoși și ticăloși intergalactici.
Spusesem mai sus despre Făt-Frumos vs Darth Vader că e scrisă relaxat și fără perdea. Partea cu perdeaua am acoperit-o. Rămâne cealaltă. De ce mi s-a părut mie o carte scrisă relaxat? Pentru că are un aer de basm spus de un puști (sau puștoaică, să nu fiu acuzată pe urmă de misoginism internalizat), unor alți puști (sau puștoaice), din memorie. Autorul se exprimă fără griji cu privire la ce și cum spune ceva, presară glume și înțepături la adresa unor probleme pe care le-a observat în societate, face o tonă de inside jokes și tot așa.
Cartea poartă forma unui basm în sensul că începe cu Făt-Frumos trăind fericit în palat, ca apoi să plece după fata pe care o dorește/iubește (voi decideți), să strângă un grup de ajutoare, să învingă răul și să obțină mâna fetii. Întocmai ca într-un basm, naratorul se întrerupe din poveste să mai clarifice câte ceva, să mai adauge una-alta, și să se adreseze audienței.
Mai departe, totul se modernizează, de la personaje la limbaj, care este piperat cu expresii în engleză și cu englezisme de internet, exact cum vorbesc puștii menționați mai devreme când sunt între ei. Pentru un cititor tânăr, elementele de Internetish și de slang fac Făt-Frumos vs Darth Vader o lectură diferită și neconvențională, fără restrângerile textelor clasice. Stilul, un veritabil vernacular contemporan, creează o atmosferă de siguranță, în care cititorii se simt în elementul lor, și deci, relaxați și curioși să afle ce se întâmplă mai departe.
Cu siguranță. Pentru foștii și actualii elevi de 10, care și-au petrecut timpul liber lipiți de ecranul televizorului/calculatorului/cinematografului, pentru fanii originali Star Wars, care au văzut primul film pe furiș, adus “din afară” (era ’77, ce să facem), pentru adolescenții (16+) care caută o carte mai altfel, pentru cei care nu iau totul absolut în serios dar au destule lecturi la bord ca să priceapă când lucrurile devin serioase, pentru oamenii cu inteligenţă și umor peste medie, pentru cei care nu refuză o satiră socială bună și nonconformistă… și pentru oricine e interesat după ce a citit ce am avut eu de zis.
Eu am auzit prima dată de Făt-Frumos vs Darth Vader acum un an, când mi-au trecut razant ochii peste ea pe site-ul editurii, unde eram în căutare de altceva. Am ajuns să o cumpăr abia acum, și în trei zile am terminat-o. Aș fi terminat mai repede, dar viața reală a avut ceva de zis. Irelevant. N-am mai râs așa mult cu o carte în mână de ceva vreme. N-am putut să o pun jos. Dacă n-aș fi citit-o deja, mi-aș fi recomandat-o mie, dar cum nu pot face asta, o recomand oricui are ochi să audă și urechi să vadă… er, invers. Știți voi.
Și v-am spus povestea completă. 5/5 would recommend să vă luați Făt-Frumos vs. Darth Vader, pentru o gură de aer proaspăt și de distracție isteață! Lectură plăcută!