amendamentul dawson ciprian mitoceanu
#rezist: Amendamentul Dawson sau Nu te pune tu cu America, bă băiatule!
În martie 14, 2017 | 0 Comentarii

Dacă urmărești atent știrile ai toate motivele să simți cum ți se ridică părul în cap de groază: după alegerile prezidențiale din Statele Unite, populația s-a împărțit în două tabere, iar mesajele despre supremația unor anumite categorii de indivizi asupra altora nu sunt deloc subtile; persoane sus-puse consideră că încălzirea globală și schimbările climatice sunt manipulări ieftine, fără o bază științifică reală, deși aceiași oameni se confruntă anual cu cataclisme naturale care produc pagube incomensurabile; corupția politică ajunge până la cele mai înalte niveluri și peste tot în lume izbucnesc  proteste și mișcări de rezistență cu rezultate incerte; suprapopularea planetei este o problemă care nu mai poate fi evitată, supra-industrializarea are efecte nocive globale, în timp ce penuria de resurse energetice stă la baza multor conflicte (uneori armate).

schimbari climatice

Dacă poți înțelege legătura dintre fluctuațiile prețului petrolului la bursa din India și TVA-ul alimentelor în România, ai toate șansele să nu mai poți dormi nopți la rând.

După o astfel de rundă de știri și reportaje nu te-ar condamna nimeni să crezi că trăim primele zile ale Apocalipsei. Nu avem parte însă de o invazie zombie, nici de un război nuclear, nici măcar de o metaforă biblică. Omenirea își distruge propria planetă și își consumă fără discernământ resursele, iar când va fi prea târziu să mai facem ceva în legătură cu asta, este posibil să ne trezim că intervine un oarecare politician, care ar putea foarte bine să se numească și L. Dawson, pentru a ridica din temelii noua ordine mondială. În situații de criză, orice soluție salvatoare este acceptată, nu-i așa?

Übermensch sau Untermensch, aceasta este întrebarea

untermensch amendamentul dawson

Romanul Amendamentul Dawson are rolul și forța unui șoc electric pe măsură ce pătrundem mai adânc în acțiune și începem să cuprindem cu mintea motivațiile care stau la baza noului sistem politic imaginat de autor în America unui viitor nu chiar atât de îndepărtat pe cât ne-am dori să fie. Prin ochii personajului principal John Barton trăim în fiecare secundă absurdul unei lumi care, în numele meritocrației și a sacrificiului individual în numele binelui general, capătă forma unui sistem totalitarist ce i-ar face pe Stalin, Hitler sau Pol Pot să pară niște diletanți.

În trilogia Predestinare genetică, Dawson afirma că va veni o zi în care viața va fi garantată prin lege de către guvern. Cum ar putea așa ceva să se întâmple? Zeci de ani mai târziu, congresmanul Dawson găsește și soluția: sacrificarea claselor inferioare de oameni pentru supraviețuirea claselor superioare. Sună cunoscut?

Noua societată americană îmbracă ideea unui Untermensch de filieră nazistă în frumoasa și atrăgătoarea haină a meritocrației. Cum să nu vrei să trăiești într-o lume în care toate drepturile, toate privilegiile și întreg accesul la resurse se oferă pe merit, ori nu pe pile, șpagă, nepotism sau afiliere politică?

Cum să nu fii mândru să accezi pe scara socială prin eforturile proprii și prin contribuția pe care o aduci lumii în încercarea de a împiedica iminenta apocalipsă?

Într-o lume în care din ce în ce mai des se vorbește despre acordarea dreptului de vot numai anumitor categorii de cetățeni, meritocrația lui Dawson pare modul ideal prin care se poate ajunge la echilibru: cei competenți, cei inteligenți, cei utili sunt și cei care conduc, iar leneșii, paraziții, mediocrii, needucații sunt puși frumos în banca lor, așa cum merită.

Dincolo însă de împărțirea populației pe categorii în baza inteligenței și a performanțelor personale, nebunia lui Dawson atinge un nou prag odată ce îi intră în vigoare al doilea amendament care îi poartă numele: garantarea vieții celor din clasele superioare prin sacrificarea celor din categoriile inferioare.

Cu alte cuvinte, când un inivid din clasa A4+ (purtător al unei insigne de diamant) are nevoie de un transplant de inimă, cetățeanul John Barton din clasa C+ (purtător al unei simple insigne metalice) este obligat de lege să devină donator de organe. Dincolo de simbolistica evidentă a emblemelor de la rever în vederea identificării apartenenței la o categorie, obligativitatea de a-ți da, la propriu, inima din piept pentru a asigura viața unui individ superior face din romanul lui Ciprian Mitoceanu un manifest și un avertisment greu de ignorat.

Din acest moment începe aventura lui John care, așa cum bine putem intui, refuză să fie sacrificat ca un animal pe altarul unui Bine Superior al Omenirii (care pentru el echivalează cu o condamnare la moarte). Supus legilor și crezând orbește în forma de guvernare en-titre, ignorând semnele vagi de protest și rezistență din jurul său, John se vede nevoit totuși să se supună unei forțe mai puternice și decât al doilea Amendament Dawson: instinctul de supraviețuire.

Astfel, fugind din spitalul în care trebuia să se realizeze transplantul de inimă, John se trezește singur și fără sprijin într-o lume ostilă care îl tratează ca pe un inamic al statului. Iar în timp ce el își găsește refugiul în canalizarea dezafectată a orașului, Dawson personal trimite patru vânători de recompense pentru a recupera cea mai râvnită inimă din America.

Politică de represiune reală într-un univers ficțional de excepție

gulag rusesc ciprian mitoceanu

Nu cred că este nevoie să insist pe stilul scriitoricesc al lui Ciprian Mitoceanu. Așa cum zicea și scriitorul și criticul literar Oliviu Crâznic, în cărțile lui Ciprian se întâmplă ceva la fiecare pagină. Goana prin subteran, întâlnirea cu un grup de rebeli ce se auto-intitulează cu o amară autoironie „oameni-șobolani”, prietenia care se naște între John și liderul ad-hoc al proscrișilor din canal și pericolele de care trebuie să se ferească la tot pasul sunt numai câteva ingrediente care fac orice cititor să stea cu sufletul la gură fără să poată lăsa cartea din mâini.

Cadrul este apăsător și îți dă fiori reci pe spate, pentru că Ciprian Mitoceanu știe să scrie un horror de atmosferă cum puțini o mai fac la ora aceasta, meritându-și din plin porecla de Stephen King al României: fuga perpetuă, tensiunile dintre membrii bandei de oameni-șobolan, nesiguranța generală și multitudinea de arme pe cât de ingenioase pe atât de letale cu care guvernul a împânzit subteranele îl împing pe John și pe tovarășii săi la limita rezistenței fizice și psihice.

Suntem într-o lume science-fiction fără doar și poate, iar multitudinea de gadget-uri și invenții tehnologice sofisticate contribuie și mai mult la suspansul care se acumulează treptat pentru a ne conduce cu respirația tăiată către un punct culminant neașteptat. Când tocmai cred că au scăpat de mini-tanchete, fugarii dau de roboți miniaturali capabili să electrocuteze, să otrăvească sau să-și paralizeze țintele, mașinării infernale care au un singur scop: uciderea tuturor celor care se opun sistemului. Și, dacă inamicii metalici mai pot fi ocoliți sau distruși, cei patru vânători de capete trimiși după John sunt mult mai greu de evitat sau neutralizat.

Cursa este pe viață și pe moarte, la propriu, căci congresmanul Dawson nu precupețește nici un efort pentru a-l captura pe John în viață. America are nevoie de acea inimă, iar Dawson, în calitate de cârmuitor al ei, îi va oferi Americii orice are aceasta nevoie pentru a renaște din propria-i cenușă.

Râdem și glumim, dar cu America nu te joci!

fascism in america

America și bunăstarea țării sunt crezul și obsesia lui Dawson [care vrea să make America great again (SIC)], dar pentru nici o clipă nu trebuie să uităm că mulți tirani înaintea lui au alimentat constant naționalismul maselor până când acesta a degenerat în cele mai înfiorătoare moduri. Din acest punct de vedere, Dawson merită introdus în cărțile de istorie actuale reale, fiind o figură emblematică pentru dictatorul de școală nouă, un revoltător produs hibrid născut din oratorismul găunos al lui Hitler și complexul mesianic al lui Stalin.

America lui Dawson a devenit un infinit gulag construit pe dovezi științifice ale faptului că unii oameni le sunt superiori altora și pentru această Americă John Barton trebuie să moară. Interesant pentru cei obișnuiți cu subtilitățile, America lui Dawson este aproape un personaj de sine stătător. Contrastul dintre ceea ce credem acum despre țara tuturor posibilităților și felul în care și-o imaginează Ciprian este atât de puternic, încât toți cei care sunt pasionați de istorie, antropologie, sociologie, psihologie socială sau științe politice vor avea parte de un adevărat festin intelectual.

Probabil cel mai intens moment al romanului este acela când, repetând cuvintele lui Scoubaday care, la rândul său, citează Declarația Universală a Drepturilor Omului (un act care a fost demult abrogat în lumea lui Dawson), John afirmă că dreptul la viață al oricărei persoane este protejat prin lege. Dawson îi răspunde că dreptul la viață al unor persoane este garantat prin lege, făcând astfel pe veci separația dintre lumea în care trăim și lumea spre care Ciprian Mitoceanu crede, fără să greșească prea mult, că ne îndreptăm.

Mai aproape de totalitarism cu un pas?

#rezist

Nu am să vă dezvălui modul în care această poveste ia sfârșit, dar am să continui să afirm că romanul Amendamentul Dawson este poate cel mai important volum al anului, previziune și avertisment oferit unei generații care tratează superficial marile lecții pe care ni le-a dat deja istoria. Într-o țară în care manifestul #rezist înseamnă mai mult decât un cuvânt la modă, Amendamentul Dawson trebuie citit de noi toți pentru a nu cădea victimele unor “cuvinte frumoase și intenții pline de venin” – așa cum numește John discursul lui Dawson – abil mânuite de politicieni veroși.

De ce să citești Amendamentul Dawson acum și nu mai târziu

revolution

Am să închei spunându-vă că romanul Amendamentul Dawson de Ciprian Mitoceanu poate fi citit în cel puțin trei chei diferite:

  • Un thriller plin răsturnări de situație, în stilul care l-a consacrat pe autor ca maestru al suspansului și acțiunii alerte, o încântare pentru iubitorii de senzații tari,
  • O distopie întunecată ce va fi pe gustul iubitorilor de SF pre- și post-apocaliptic,
  • Un documentar socio-politic zguduitor ce le va dezvălui înțelesuri și lecții mai mult sau mai puțin subtile celor care au aflat deja că ignorarea istoriei poate echivala cu o condamnare la moarte și că adevărata rezistență este un război de uzură.

O carte despre umanitate suprinsă în cel mai vulnerabil moment al său, o carte despre onoare, sacrificiu și revoltă, Amendamentul Dawson este dovada că Ciprian Mitoceanu este un geniu al literaturii române contemporane și un scriitor de anticipație în toată puterea cuvântului.

amendamentul dawson ciprian mitoceanu

Profit pe aceasă cale să vă reamintesc tuturor că romanul Amendamentul Dawson este disponibil pentru precomenzi cu peste 25% reducere și transport gratuit numai până pe data de 2 aprilie 2017. Lansarea oficială a volumului va avea loc pe 1 aprilie 2017 în cadrul târgului de carte Final Frontier cu participarea specială a scriitorului și criticului literar Oliviu Crâznic.

 

Scrie un răspuns