seria stelarium ana-maria negrila
Seria Stelarium – O lume mare cât întreg spațiul cosmic
În mai 9, 2017 | 0 Comentarii

Articol preluat din revista EgoPHobia

Până în acest moment am publicat primele două volume ale seriei – Regatul sufletelor pierdute și Ascensiunea stelară –, cel de-al treilea fiind în lucru. Și, cu bucurie, aflu zi de zi că aceste romane au un impact din ce în ce mai mare asupra publicului român.

seria-stelarium

Ceea ce fascinează la această serie space opera – iar fanii care au citit deja cărțile vor fi de acord cu mine – merge dincolo de o poveste SF cu nenumărate personaje bine construite, fire narative complexe, intrigi, răsturnări de situație greu de prevăzut, dialoguri antrenante și finaluri deschise ce cresc apetitul pentru următorul titlu din serie. În definitiv, acestea sunt ingredientele obligatorii ale unui roman de succes, iar Ana-Maria Negrilă a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că este o scriitoare de talie universală.

Dar, dincolo de toate acestea, se află lumea creată de scriitoare, un univers postuman extrem de vast și de complex. Întreg spațiul cosmic este terenul de joacă al Anei-Maria: avem o Terra lăsată de mult în urmă și planete colonizate, cu propriile lor sisteme de relații politice inter-statale, cu propriile lor economii globale și locale, cu societăți, culturi, religii, filosofii, mecanisme de comunicare, securitate și relații inter-personale detaliate până la ultimul micron.

regatul-sufletelor-pierdute

Este neînchipuit de dificil să creezi lumi de sine stătătoare iar acestea să fie plauzibile în economia romanelor și a întregii serii, să fie exotice, prezentate minuțios fără a deveni info dump-uri și să capteze cititorul de-a lungul a sute și sute de pagini.

Când creezi o operă de asemenea dimensiuni, este posibil să uiți unele amănunte ce i-ar putea știrbi cititorului plăcerea descoperirii și emoția aventurii. Ana-Maria Negrilă nu uită. Cititorul este introdus progresiv în lumile prezentate, iar împletitura de știință, filosofie, psihologie, religie și analiză politică nu fac altceva decât să le dezvăluie pas cu pas monumentalitatea – și să te țină acolo, trup și suflet, perpetuu uimit de cât de departe a putut să o ducă pe scriitoare imaginația și atenția la detalii.

Această prezentare de la macro-univers la micro-univers este o constantă ce traversează cele două romane ale seriei, legându-le și dându-le coerență internă. De la raporturile fizice dintre planetele aceluiași sistem la relațiile de putere dintre state și până la normele de relaționare părinte-copil specifice fiecărei culturi și societăți explorate (și sunt atât de multe!) Ana-Maria Negrilă nu pierde din vedere nici un aspect. Vezi, auzi, miroși, guști, experimentezi absolut totul, iar acest tot se extinde la nivel de galaxii întregi.

ascensiunea-stelara-ana-maria-negrila

Dacă vorbim despre cadru, nu pot spune decât că avem în cărțile Anei-Maria adevărate documentare despre univers și spațiul cosmic. Imaginați-vă sisteme solare, stații și nave spațiale, călătorii în univers, conflicte armate între lumile unor diferite planete, tehnologii super-avansate și personaje cu abilități speciale, toate pe fondul unor conspirații politice.

Seria Stelarium, luată în ansamblul primelor două volume publicate, oferă una dintre cele mai intense experiențe de lectură celor pasionați de space-opera. Imn adus umanului, aventură cu spioni, tratat de filosofie politică – acestea sunt numai câteva chei în care poate fi citită seria.

Un Star Trek pe hârtie? Oh, și încă cum!

Scrie un răspuns