Tainele psihologiei – Un instrument al educației, cunoașterii și dezvoltării personale
În martie 12, 2021 | 0 Comentarii

În cadrul Gaudeamus 2021, vă invităm să aflați mai multe despre volumul Tainele psihologiei, de Răzvan T. Coloja.


În peste cele 400 de pagini ale volumului Tainele psihologiei, indiferent dacă autorul discută despre modul în care tehnologia influențează psihologia generației actuale sau despre cum consumerismul și psihologia reclamei ne influențează cele mai banale comportamente, firul roșu ce unește toate informațiile prezentului compendiu vin cu bogate note bibliografice, referințe la studii validate științific și studii clinic-controlate realizate în ultimii ani, dându-i cititorului o puternică bază educațională pe care o poate studia în vederea acumulării de noi cunoștințe

Dar să vedem despre ce este vorba…

Tainele psihologiei – Un instrument al educației, cunoașterii și dezvoltării personale

Un foarte util ghid pentru toţi cei care studiază psihologia la nivel academic, dar mai ales pentru marele public, volumul Tainele psihologiei este în același timp un instrument al cunoașterii, al educației și al dezvoltării. Răzvan T. Coloja s-a remarcat în ultimii ani ca un strălucit reprezentant al noii școli de psihologie din România, articolele și lucrările sale fiind apreciate atât de profesioniștii din domeniu cât și de public.

Dincolo de a înfățișa studenților sau cititorilor simple curiozități legate de mintea sau firea umană, volumul abordează cu rigoare științifică unele dintre cele mai mari problematici cu care se confruntă lumea contemporană: anxietate, depresie, sexualitate, tulburări psihiatrice sau de personalitate, psihologia copilului sau psihologia reclamei. Fiecare capitol reprezintă chintesența studiilor efectuate în domenii precum psihologia, medicina, neuroștiințele, sociologia și alte științe conexe, autorul explicând pe înțelesul tuturor concepte și situații cu care ne confruntăm toți, zi de zi.

Parcurgând volumul, cititorul va beneficia și de o bogată sursă de cercetare suplimentară, deoarece Răzvan Coloja oferă resurse bibliografice, trimiteri la articole, reviste de specialitate și studii clinice utile oricui vrea să aprofundeze tematicile supuse analizei.

Ce poți afla din volumul Tainele Psihologiei

tainele psihologiei un instrument al cunoașterii

 

Volumul Tainele Psihologiei. 176 de curiozități își dorește să informeze corespunzător publicul asupra celor mai des-întâlnite probleme și concepte din psihologie. În cele 176 de texte, autorul atinge subiecte precum tulburările de personalitate, bolile mintale, depresia, anxietatea, fobiile. Discută despre psihologia sexualității, a reclamei, psihologia copilului și a relației de cuplu. Analizează curiozități din lumea memoriei și a neuropsihologiei; te învață de ce visăm și ce anume este imaginația. Descrie filme, cărți și celebrități care prezintă unele problemele izvorâte pe filieră psihologică și – nu în ultimul rând – îți spune de ce să nu te ferești de psiholog într-o Românie reticentă. Un ghid atât pentru începătorii într-ale psihologiei cât și pentru curioși.

De ce este acest volum esențial pe piața de carte din România?

Într-o Românie reticentă și chiar închisă la ideea de consiliere și terapie psihologică – și mai ales la rolurile și atribuțiile psihologului – acest volum este mai mult decât util: el se transformă într-un instrument necesar tuturor celor care vor să înțeleagă mai mult despre ei înșiși, despre ceilalți, și despre lume. Nu întâmplător, Răzvan a pus accent pe o serie de mituri și tabu-uri, clarificându-le și analizându-le cu ochiul cercetătorului versat, pentru că de prea multe ori prejudecățile și lipsa noastră de cunoaștere ne-au înfrânat dezvoltarea sau ne-au împiedicat să le oferim un ajutor prețios celor ce aveau nevoie.

Teme care au reprezentat preocuparea cercetătorilor din cele mai vechi timpuri – memoria, visele, creativitatea, dezvoltarea copiilor, sentimentul religios sau orientarea sexuală – sunt puse pe tapet prin prisma celor mai recente examinări clinice, metaanalize și studii longitudinale realizate de unii dintre cei mai importanți cercetători din domeniu. Astfel, fără a impune nimănui concluzii, autorul oferă toate premisele necesare cititorului de a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe de specialitate dar și de cultură generală. 

Experiența de clinician și psihoterapeut a lui Răzvan T. Coloja se face simțită în fiecare pagină, căci ne provoacă cu fiecare informație dată să trecem totul prin filtrul personal și să analizăm critic ceea ce aflăm. Mai mult decât un manual de auto-cunoaștere, compendiul Tainele psihologiei le este util tuturor celor ce studiază această știință în vederea dezvoltării unei cariere în domeniu dar și celor curioși, mereu aflați în căutarea de răspunsuri.

Nici cei care caută ineditul în psihologie nu vor fi dezamăgiți. Volumul acordă o atenție deosebită domeniului psihologiei culturii, iar autorul nu se lasă mai prejos, căci analizează cultura contemporană – filme, cărți de beletristică, personalități ale industriei de divertisment – prin lupa științei, iar ceea ce ne dezvăluie este în egală măsură incitant și util.

Cu ce te poate ajuta volumul Tainele psihologiei. 176 de curiozități?

despre tainele psihologiei de razvan t coloja

Toate informaţiile prezente în volum sunt menite să ne deschidă orizonturile, să ne pună în alertă și să ne ajute să dăm sens lucrurilor pe care le simțim, comportamentelor celorlalți și modului în care evoluează lumea și societatea în jurul nostru. Cu riscul de a mă repeta, un astfel de demers în peisajul academic și cultural românesc era mai mult decât necesar.

Publicul care este familiarizat cu literatura publicată și premiată a lui Răzvan T. Coloja va regăsi în aceste pagini stilul lui specific de a scrie – lipsit de ocolișuri dar nuanțat, străbătut de o ironie fină uneori și de o seriozitate matură, chibzuită, a scriitorului și a clinicianului deopotrivă.

În calitate de psiholog la rându-mi, nu pot decât să mă bucur că Răzvan T. Coloja a decis să publice această carte, esențială fiecăruia dintre noi, fie că studiem psihologia la nivel științific, fie că ne pasionează la nivel de curiozitate, fie că vrem să ne deschidem mintea către noi înşine și către ceilalţi.

Învață mai multe despre tine, ceilalți și societate!

Dacă doriți să achiziționați volumul Tainele psihologiei, folosiți codul GAUDEAMUS2021 pentru a vă bucura de reduceri semnificative! Nu uitați că la orice comenzi de peste 100 de lei, beneficiați și de transport gratuit prin curier!

Scrie un răspuns

  • []