Tainele psihologiei – Un instrument al educației, cunoașterii și dezvoltării personale
În noiembrie 3, 2018 | 0 Comentarii

Interesată de cultură și popularizarea științelor, editura Crux Publishing anunță cu bucurie că anul acesta a lansat o nouă colecție dedicată exclusiv educației. Așadar, evenimentul editorial al toamnei îl reprezintă startul colecției ACADEMICA, ce debutează cu un prim volum dedicat studenților la psihologie și tuturor celor care sunt preocupaţi de științele minții. Vă invităm cu mare drag la Gaudeamus 2018, pe 17 noiembrie, începând cu ora 16.00 (nivelul 3.2 – standul 103), pentru a participa alături de noi la prezentarea colecției Academica și a volumului Tainele psihologiei, semnat de Răzvan T. Coloja. Compendiul de psihologie va fi prezentat de Andreea Sterea, în dublă calitate de editor șef al Crux Publishing și de psiholog.

Dar să vedem despre ce este vorba…

Un foarte util ghid pentru toţi cei care studiază psihologia la nivel academic, dar mai ales pentru marele public, volumul Tainele psihologiei este în același timp un instrument al cunoașterii, al educației și al dezvoltării. Răzvan T. Coloja s-a remarcat în ultimii ani ca un strălucit reprezentant al noii școli de psihologie din România, articolele și lucrările sale fiind apreciate atât de profesioniștii din domeniu cât și de public.

Dincolo de a înfățișa studenților sau cititorilor simple curiozități legate de mintea sau firea umană, volumul abordează cu rigoare științifică unele dintre cele mai mari problematici cu care se confruntă lumea contemporană: anxietate, depresie, sexualitate, tulburări psihiatrice sau de personalitate, psihologia copilului sau psihologia reclamei. Fiecare capitol reprezintă chintesența studiilor efectuate în domenii precum psihologia, medicina, neuroștiințele, sociologia și alte științe conexe, autorul explicând pe înțelesul tuturor concepte și situații cu care ne confruntăm toți, zi de zi.

Parcurgând volumul, cititorul va beneficia și de o bogată sursă de cercetare suplimentară, deoarece Răzvan Coloja oferă resurse bibliografice, trimiteri la articole, reviste de specialitate și studii clinice utile oricui vrea să aprofundeze tematicile supuse analizei.

Într-o Românie reticentă și chiar închisă la ideea de consiliere și terapie psihologică – și mai ales la rolurile și atribuțiile psihologului – acest volum este mai mult decât util: el se transformă într-un instrument necesar tuturor celor care vor să înțeleagă mai mult despre ei înșiși, despre ceilalți, și despre lume. Nu întâmplător, Răzvan a pus accent pe o serie de mituri și tabu-uri, clarificându-le și analizându-le cu ochiul cercetătorului versat, pentru că de prea multe ori prejudecățile și lipsa noastră de cunoaștere ne-au înfrânat dezvoltarea sau ne-au împiedicat să le oferim un ajutor prețios celor ce aveau nevoie.

Teme care au reprezentat preocuparea cercetătorilor din cele mai vechi timpuri – memoria, visele, creativitatea, dezvoltarea copiilor, sentimentul religios sau orientarea sexuală – sunt puse pe tapet prin prisma celor mai recente examinări clinice, metaanalize și studii longitudinale realizate de unii dintre cei mai importanți cercetători din domeniu. Astfel, fără a impune nimănui concluzii, autorul oferă toate premisele necesare cititorului de a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe de specialitate dar și de cultură generală. 

Experiența de clinician și psihoterapeut a lui Răzvan T. Coloja se face simțită în fiecare pagină, căci ne provoacă cu fiecare informație dată să trecem totul prin filtrul personal și să analizăm critic ceea ce aflăm. Mai mult decât un manual de auto-cunoaștere, compendiul Tainele psihologiei le este util tuturor celor ce studiază această știință în vederea dezvoltării unei cariere în domeniu dar și celor curioși, mereu aflați în căutarea de răspunsuri.

Nici cei care caută ineditul în psihologie nu vor fi dezamăgiți. Volumul acordă o atenție deosebită domeniului psihologiei culturii, iar autorul nu se lasă mai prejos, căci analizează cultura contemporană – filme, cărți de beletristică, personalități ale industriei de divertisment – prin lupa științei, iar ceea ce ne dezvăluie este în egală măsură incitant și util.

Toate informaţiile prezente în volum sunt menite să ne deschidă orizonturile, să ne pună în alertă și să ne ajute să dăm sens lucrurilor pe care le simțim, comportamentelor celorlalți și modului în care evoluează lumea și societatea în jurul nostru. Cu riscul de a mă repeta, un astfel de demers în peisajul academic și cultural românesc era mai mult decât necesar.

Publicul care este familiarizat cu literatura publicată și premiată a lui Răzvan T. Coloja va regăsi în aceste pagini stilul lui specific de a scrie – lipsit de ocolișuri dar nuanțat, străbătut de o ironie fină uneori și de o seriozitate matură, chibzuită, a scriitorului și a clinicianului deopotrivă.

În calitate de psiholog la rându-mi, nu pot decât să mă bucur că Răzvan T. Coloja a decis să publice această carte, esențială fiecăruia dintre noi, fie că studiem psihologia la nivel științific, fie că ne pasionează la nivel de curiozitate, fie că vrem să ne deschidem mintea către noi înşine și către ceilalţi.

Vă așteptăm deci la Gaudeamus, sâmbătă, 17 noiembrie, începând cu ora 16.00, la standul Crux Publishing (nivelul 3.2, standul 103) pentru a învăța și a ne deschide mintea și sufletul împreună cu ajutorul unui excelent volum introductiv în marile taine ale psihologiei!

Scrie un răspuns