mancare inspirata din carti fantasy
Hai să dăm petrecere high-fantasy! Invitație la masă în Nlithia
În aprilie 18, 2024 | 0 Comentarii

Că tot se apropie Paștele și o mini-vacanță cu mese îmbelșugate și odihnă, astăzi vă invităm la o petrecere high-fantasy prin vocea Alinei Voinea, care, se pare, gătește din cărți și filme. Și când e vorba de a găti fantastic, știm cu toții că lumea Nlithiei a lui Mircea Țara este raiul pe pământ pentru gurmanzi.

Dacă vă mai aduceți aminte, prietena noastră Adina Chițu de la Pancake Planet a gătit o rețetă de noodles inspirată din romanul high-fantasy Inima Dragonului.

Alina nu a gătit propriu-zis, dar vă invită la masă (și la citit).

inima dragonului asian noodles pancake planet

Cum faci o petrecere high-fantasy inspirată din cărți și filme? Mic îndrumar literaro-culinar cu Alina Voinea

Când Stăpânul inelelor a devenit film, a fost bucurie mare pentru toată lumea care dăduse, din întâmplare sau nu, peste opera lui Tolkien. După ce au apărut toate părțile, cu gând să le vedem ață, am făcut acasă o mică petrecere tematică. Apoi am aflat că nu fusesem singura gașcă cu așa o idee. 

Așadar, cum organizezi o petrecere high-fantasy și, mai ales, ce și cum gătești?

În primul rând, trebuie să ai mâncare potrivită tematic

Cum nimeni n-a vrut să-și recunoască pofta de mâncare de hobbit sau de pitic, iar de pește suculent cu ‘tofi à la Gollum n-a avut nimeni chef, am decis să fim cumpătați și să ne desfătăm elegant, cu gustări elfești.

Cuvântul bineînțeles că nu există, dar, pentru că Tolkien a fost campion la inventat cuvinte, a părut o idee bună să facem și noi asta. Aflasem că elfii coceau un fel de pesmeți sățioși (pâinicile lembas), așa că am pus atunci pe masă niște sărățele și ne-a fost cam foame până la final. 

Așa am aflat că, în al doilea rând, mâncarea trebuie să fie destulă

Asta se întâmpla acum două decenii și mai bine și, între timp, toată suflarea a devenit pasionată de gătit. Așa că, atunci când Cântecul de gheață și foc al lui G.R.R. Martin a apărut și el pe ecran, a fost floare la ureche organizarea unui ospăț multicultural.

Așa au fost savurate următoarele: miel umplut cu smochine, ca în Dorne, tocană de vită în sos gros de bere neagră, servită în pâine uscată, ca în nordul extrem, dar și un biftec tartar Dothraki cu unt și pită friptă pe piatră (a se citi plită), totul stropit cu de toate, de la vin licoros la (pale) ale și sânge de cal (un merlot e numai bun pentru asta). 

Doar că nicăieri în serie nu apare biftecul tartar, așa că s-a discutat mult despre cât de autentică trebuie să fie joaca de-a ospețele din cărți high-fantasy și care este limita.

mancare inspirata din carti fantasy

Prin urmare și în al treilea rând, preparatele trebuie să fie aproape à la carte

Și nu neapărat exact ca în carte. Problema cu reproducerea sau aproximarea rețetelor din cărțile high-fantasy preferate este că, adesea, nu-s nicăieri de găsit creaturile care trebuie fripte sau gătite cu sos sau legumele și fructele care se aduc la masă confiate sau murate în fel și chip. Motivul? Simplul fapt că nu există în lumea noastră, ci doar în cea fantastică, imaginată de autor.

Dar, dacă vrei să faci o petrecere high-fantasy, nu trebuie să te sperii că nu vei găsi nicăieri ouă de giura nlithiană sau flishar curățat din Osa. În mod sigur, chiar și cel mai ciudat fel de mâncare poate fi gătit și cu ingredientele de pe vechiul Pământ. Totul e să găsim înlocuitorii potriviți. Iar asta înseamnă un pic de documentare, ceva atenție la detalii și un strop de imaginație culinară. 

Iată, de exemplu, un studiu de caz cu material autohton, iar inspirația vine din primul volum (în ordinea evenimentelor) din seria Baladele Nlithiei, de Mircea Țara: Secretul regelui nemuritor.

retete inspirate din carti fantasy secretul regelui nemuritor

Cum organizezi o petrecere în Nlithia pe Hangiță?

Hangița e o corabie, iar sala ei de mese e descrisă ca fiind destul de încăpătoare. Aici poți da o petrecere de pomină și, în afara faptului că-ți trebuie măcar un bard cu degete lipicioase (sau chiar doi), tematica marinărească e obligatorie. Decorul se rezolvă rapid cu câteva plase de sfoară înșirate ici, colo, pe pereți, și cu taburete învelite în pânză de sac. 

Un alt cuvânt cheie este “exotic”, dar, dacă vreți să știți din ce motiv, puneți mâna pe Secretul regelui nemuritor și aflați, pentru că acum vorbim doar despre mâncarea nlithiană și băutura cu care se stropește din belșug.

Cum știm ce se bea și se mănâncă într-un roman high-fantasy?

Că veni vorba de băutură, dat fiind că în paginile romanelor high-fantasy se bea temeinic (iar volumele Secretul regelui nemuritor și Inima Dragonului nu fac excepție), e bine să începem documentarea cu ea și, mai precis, cu rubinul.

Ăsta nu-i chiar vin-vin, deși se păstrează la butoi, și nu e roșu, cum ne înșală denumirea, ci este arămiu. Chiar bate spre ruginiu, și, după cum ne deslușește autorul într-o notă de subsol, este o băutură tare. Să fie rom sau vin de Porto?

Cel mai probabil, este vorba despre un rom, pentru că undeva în carte scrie că este o băutură aspră, iar vinul de Porto este dulceag. În plus, e băutura preferată a marinarilor și, în bună tradiție literară și istorică, trebuie că rubinul este un rom mai de soi, nlithian

Cam așa se desfășoară procesul de identificare a unui posibil corespondent din lumea noastră, cât mai apropiat de ceea ce știm și recunoaștem, pe care să-l putem numi fără grijă ca în carte și să-l putem pune pe masă sau în oală, atunci când preparăm rețetele cu el.

Ingredientele unui festin Nlithian

Iată ce festin a oferit o nepoată de rege nlithian prizonierilor ei: ciuperci de nori și carne de giura trasă în frigare, piepturi de eglerete umplute cu copersic, garui în sos de mentis, alături de pâinici cu semințe de arioș și pulpe de iepure sălbatic îmbrăcate într-o crustă de sare de mare și aripi de flishar fierte în interiorul scoicilor peril. Totul cu sos de garic, desigur. 

Sper că vă e foame. 

Pentru că, dacă vă îmbie la masă o curiozitate soră cu pofta de lectură, Baladele Nlithiei sunt aici. Pe măsură ce povestea se complică, pornind de la Hangiță, trecând prin cetatea Nisalului (în Inima Dragonului), Osa (în Secretul Regelui Nemuritor și Căderea celor 7 turnuri), Munen (Vrăjitoarea de foc) și Kelesia (Marginea lumii), dar fără să se oprească aici, și rețetele imaginate de Mircea devin și ele din ce în ce mai elaborate.

Poftă bună și spor la citit!

P.S. Voi gătiți din filme sau cărți SF, fantasy, de altă natură? Dacă da, tare-aș fi curioasă să știu ce și cum! Și din ce cărți fantasy ați încerca ceva bun de mâncare pentru următoarea petrecere?

Vrei să citești mai multe cărți fantasy (ca să te inspiri pentru următoarea petrecere)?

Alina Voinea

Scrie un răspuns

  • []